Pianisten og skybruddet

Om en pianospillers slag under det musikalske mavebælte og om skybrud.

Piano

Meteorologerne har varslet syndflod, så tørvejret her til morgen overrasker mig. Jeg overvejer ganske kort, om jeg skal gå en tur med paraplyen, men vælger beslutsomt terrassen.

Her er ganske lunt, og med en fleecetrøje og et tæppe går det fint. Den bærbare og kryds og tværs er inden for rækkevidde.

Der er stille – øh, VAR stille, for nu spiller hun klaver igen. Ja, jeg ved ikke, om det er en hende, men det har jeg besluttet. Om der ligger fordomme til grund, røber jeg ikke.

Hun har øvet det samme, forbandede stykke i mere end to uger, og det lyder skrækkeligt. OK, den røde gummibåd for fuld udblæsning ville nok være værre, men klaveret er max 100 meter væk.

Hendes øvelser gør absolut ingen mester, der er intet fremskridt at spore overhovedet.

Hun kan ikke holde takten og rammer konsekvent forkert det samme sted, så når hun nærmer sig, spænder jeg for at forberede mig på slaget under mit musikalske mavebælte. Hvis hun har en tone i livet, er den falsk.

Naturligvis har man lov til at spille klaver i eget hus, men skal torturen absolut være for åbne vinduer?

Pyh, nu stoppede hun!

Skybrud

Og nu kom regnen. Faktisk vælter det ned og trommer på terrassens halvtag, så jeg slet ikke ville kunne høre det, hvis hun spillede.

Den del af terrassen, der ikke er dækket af tag, dækkes af vand, og det løber som en adstadig flodbølge hen mod mig. Jeg går ind, så jeg ikke får våde fødder.

Fra et vindue tjekker jeg afløbet i kælderhalsen. Det tager fint fra, men det er også rent. Jeg ved af bitter erfaring, at hvis blade og snavs får lov at samle sig på risten, går det galt, og vi får vand i kælderen.

Men den er gal med tagrenden over kælderhalsen – vandet står som et gardin ud over kanten og løber som en flod ned ad betontrappen. Jeg sagde til mig selv for nogle dage siden, at jeg skulle tjekke den tagrende, men glemte det. Fjols!

Inde i vaskekælderen står der vand op ad betongulvets afløb. Klart vand heldigvis. Selvom vi bor højt på en bakke, kan kloakkerne ikke tage fra og aflevere det hele til dem, der bor længere nede.

Jeg kigger ud på vejen. Hvor kloakristen burde være, løber der vand.

Nu står vandet også højt i kælderhalsen, men endnu ikke så højt at det løber ind under kælderdøren.

Jeg griber skyndsomt en paraply, åbner kælderdøren og stikker hånden ned i vandet over afløbet. Risten er stadig ren. Det må være det samme som i vaskekælderen – kloaksystemet kan ikke tage fra, men heldigvis stiger det ikke mere.

Nu stilner regnen lidt af. Jeg laver en kop espresso, adrenalin gør det ikke alene. På vejrradaren kan jeg se, at uvejret snart driver over, og da det gør, henter jeg stigen og tjekker tagrenden.

Den er ren bortset fra en god håndfuld snask, der ligger som et dige lige før nedløbsrøret. Jeg graver det op med fingrene, og det opstemmede vand løber nu frit.

Jeg sætter mig ud på terrassen igen, jeg kan tjekke vaskekælderen senere. Jeg ved ikke, om det var et officielt skybrud, men vi fik rigeligt.

Luften er så frisk. Bare hun nu ikke begynder at spille igen.

/Eric

13 thoughts on “Pianisten og skybruddet

 1. Kristine

  Det nedbørsbillede, du lige har oplevet med refluks fra kloakken, bliver nok ikke det sidste af sin slags og selvom det ikke bliver hverdag, så vil jeg anbefale, at I får installeret et højtvandslukke i dit afløb medmindre, at I bor nærmest højest. De evt. højereliggende ejendommes afledning til fælleskloakken kan “nemt” ende I jeres kælder, når I udsættes for nedbør af den type, men bare lidt værre (eller med større udbredelse, så rensningsanlæggets kapacitet ikke står mål med behovet.
  Det er langt mere omkostningsfuldt (og meget bøvlet og besværligt), at have kloakvand i kælderen end udgiften til et højtvandslukke og tænk på, at ALT, der ikke kan desinficeres efter forurening med kloakvand, skal kasseres, og i kroner og ører kommer I ikke langt med forsikringsdækningen.
  Mvh.
  PS: Min nærmeste familie var igennem det både i 2010 og -11.
  PPS: Forsikringspræmien stiger med sikkerhed, (hvis) såfremt … og opsigelse af forsikringen er også indenfor rækkevidde efter incident nr. 2.

  Svar
  1. Eric

   Det var helt sikkert “vores eget” regnvand, som ikke kunne slippe væk hurtigt nok gennem de to nederst liggende brønde før kloakken under vejen. Det kan for den sags skyld være, at rørdimensionen er for lille til de meget store vandmængder.
   Hvorom alt er, vil klimaforandringerne give os flere og voldsommere skybrud, og jeg vil høre en kloakmester, om der er noget, vi kan gøre.

   Svar
 2. Donald

  Det var godt nok et uhyggeligt skybrud, som oversvømmer kældre og fylder hele afløb og kloak. Nej altså, jeg håber I får fundet en løsning. Det kan godt være at der skal helt nyt kloaksystem til at forebygge. Og selv om det er dyrt, må man bare komme igang – glem alt om klaver-ulykker og musik der aldrig bliver bedre! Det er småting ved siden af.
  Iøvrigt fornemt at klaverlyden kan gå så kraftigt igennem! Godt klaver … (haha).

  Svar
  1. Eric

   Vi har boet her i 29 år, og jeg har aldrig oplevet det så kraftigt. Som skrevet ligger huset højt på en bakke, og fra huset til gadens (få år gamle) kloakker er der vel et fald på mindst 1 meter, måske 2. Det er langt værre for huse, der ligger lavere (for foden af bakken, fx!). Når alt kommer til alt, var det ikke værre, end at der stod klart regnvand op af gulvafløbet i vaskekælderen, det var blot i selve situationen, det føltes dramatisk, for på det tidspunkt vidste jeg jo ikke, hvad enden ville blive.
   I øvrigt skriver DMI, at der faldt 22,4 mm på 30 minutter.
   Klaveret i sig selv er velstemt og burde ikke udsættes for den behandling, det får 🙂

   Svar
   1. Donald

    Ja, når afvandingen er ny og det er værre for foden af bakken, så er det da ikke så godt. På Dalgas Boulevard, Frederiksberg, er der en viadukt, som allerede i min barndom blev oversvømmet og biler kørte naivt ud og motoren druknede og bilerne blev ødelagt af snavset vand. Det er ikke blevet bedre med årene. Der er mere vand når det nu bliver oversvømmet. Reaktionen kender du sikkert, man bygger regnvandsreservoirer i de kommuner, som tror på at forebyggelse er bedre end oversvømmelse selv om det “bare er rent vand fra en gulvrist”.

    Så det gælder om at sige til! – om at få fat i de, der har ansvar for kloakkerne og så finde en bedring.

    Svar
 3. Ellen

  Den er virkelig svær, den med pianisten – man kan ikke rigtig gøre noget ved det, så man er fuldstændig i hendes vold. Eller hans … men her er kønnet vel egentlig ligegyldigt, når hovedsagen er, at det lyder rædsomt. Ku’ man måske lægge en anonym skrivelse i vedkommendes postkasse, indeholdende en henstilling om at lukke vinduet under øveseancerne?
  Hvorfor får alle andre end os masser af regn? Det er så unfair, især når I får så meget, at I får mere end nok!
  Vi får bare ingenting, og jeg skal snart ud og vande, hvis ikke det ændrer sig 🙁

  Svar
  1. Eric

   Jo, man kunne godt lægge en besked i postkassen, men så skal jeg jo ud og finde huset, hvorfra torturen kommer, og så går der politi i skidtet. Jeg satser på, at det snart bliver for koldt med åbne vinduer.
   Modtag min medfølelse for jeres vandmangel, men i det mindste kan du da vande høns, og med de temperaturer, vi har nu, kan fordampningen ikke være stor.

   Svar
 4. Erik Hulegaard

  Det havde (måske) været en formildende omstændighed, ifald “hun” havde øvet regnvejrs-polka. Der havde ligesom være mere melodisk temperament over det. Din beskrivelse af vandafledningsforholdene er (som altid) meget præcise og man(d) behøver ikke lukke øjnene for at forestille sig vandets styrke i forskellige niveauer.

  Af ren næstekærlige og profylaktiske grunde ville jeg nok anbefale gummihandsker, ifald du stikker dine hænder ned i uklart vand. Vi lever i infektionsmedicinens tidsalder….desværre. 😉

  Svar
  1. Eric

   Næstekærligheden værdsættes i høj grad, men her var der tale om det pureste drikkevand fra asbesteternittaget.
   Desværre når hun aldrig til et niveau som “Raindrops are falling in my hair” endsige Händels water music. Jeg ved, det er en hård dom, men jeg er sikker i min sag.

   Svar
 5. Stegemüller

  Der er (næsten) ikke noget værre end folk, der øver det samme igen og igen uden at komme det mindste skridt videre, Det er ren tortur,

  Der er mange ulemper ved at bo i lejlighed, men der er dog den fordel, at vi har viceværten til at stå for kloaker mv. Om han så gør det, er straks en anden sag, han er nemlig en doven hund!

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *