Et godt varsel

For en halv time siden stod solen op og klædte sig i gråt. Jeg går en tur på denne årets første dag.

Brugt fyrværkeri

Brugt fyrværkeri. Fra et sted i kvarteret.

I rendestenen ud for vores hus ligger et udbrændt batteri, altså fyrværkeribatteri. Jeg har ikke skudt det af, men jeg kommer nok til at rydde op efter de skydegale.

Længere nede ad gaden flyder det med brugt fyrværkeri, øldåser og boblevinsflasker, og nogen har draperet hækkene i toiletpapir. En hestehale af kulørte bånd hænger ud af en postkasse.

Ifølge politiet var det en rolig nytårsaften. For mig lød det nu som den sædvanlige borgerkrig, og katten søgte skrækslagen tilflugt under kældertrappens nederste trin. Ordensmagten måler nok på andre parametre.

Hvis man en dag forbyder fyrværkeri, vil jeg ikke protestere, men glæde mig på dyrenes vegne. En sidegevinst vil være færre tungmetaller i køkkenhavernes grøntsager.

Der er mange traditioner forbundet med nytår. På denne matrikel forpasser vi ikke muligheden for et traditionsbundet måltid, og mens lammekronen hyggede sig i ovnen, lyttede jeg halvt til dronningens tale.

Men kun halvt. Underholdningsværdien og forventningens glæde faldt en del, da hofhæfteren fandt på at clipse manuskriptet, så arkene ligger i den rigtige rækkefølge.

Efter Gud bevare Danmark var det tid til forretten: kammuslinger på ærtepuré med syltede rødløg. Hertil en fyrig spumante, og det kunne for min skyld godt blive en ny tradition.

Jeg gør spadsereturen kort i dag, kun 2,3 km. Jeg ser ikke mange mennesker på min vej, og busserne er tomme. Mange dynger af brugt fyrværkeri og drikkevareemballage tyder på mange fester, og gad vide hvad det kommer til at betyde for smittetallet.

Da jeg kommer hjem, er det udbrændte batteri i rendestenen forsvundet. Nogen har ryddet op. Jeg vil ikke kalde det et mirakel, men lad det være et godt varsel for det nye år.

/Eric

14 thoughts on “Et godt varsel

 1. Donald

  Det er da et godt varsel! Her var batterier og fyrværkerirester skubbet sammen og senere blev det fjernet.
  Som det dog lød! og som det dog så ud! Der må være en eller anden indre krigstrang, måske det, som Freud kaldte et “dødsinstinkt” (hvilket vistnok er en upræcis oversættelse af den sene (gamle) Freud’s filosoferen over livets forskelligheder).

  Svar
  1. Eric

   Ja, måske krigstrang. Eller barnlig fascination ved at lave larm. Det er i hvert fald fortrinsvis hankønsvæsner og kunne have noget med biologi at gøre.

   Svar
 2. Uffe Jerner

  Godt nytår! Jeg hæftede mig også ved, at majestætens manuskript desværre også i år var sammenklipset. Hvad angår den pludselige oprydning er der måske tale om en ny form for nytårsløjer, der går ud på at skabe forvirring hos naboerne?

  Svar
  1. Eric

   Tak, i lige måde.
   Desværre er majestætens clips nok kommet for at blive. Sådan er det med den tekniske udvikling …
   Hvis oprydningen var nytårsløjer, så lad os endelig få nogle flere af dem 🙂 På spadsereturen i dag så jeg et juletræ i toppen af en flagstang. Se, dét kunne være nytårsløjer og ikke nær så behageligt som oprydning.

   Svar
 3. Henny Stewart

  Det er unægteligt nemmere at unde naboerne en støjende nytårsaften, når de rydder op efter sig selv. Når det er sagt, havde det efter min mening ikke været upassende at aflyse alt fyrværkeri denne nytårsaften. Der kommer jo altid nogen til skade, og så vidt jeg ved, har sygehuspersonalet ikke haft tid til at kede sig på det sidste. Problemet var vel, at man havde tilladt folk at købe skidtet. Det er ikke helt ufarligt at opbevare den slags i et år. Næh, man skulle have forbudt det i salgsledet. Efter min mening også gerne i al fremtid. Der lugter jo af krudt og skidt i flere dage efter. Det er en forurening, som ingen kan samle op.

  Svar
 4. Erik Hulegaard

  Den mystiske oprydning kunne signalere godt naboskab, noget der aldrig er at foragte. Det er derimod det dyrefjendtlige fyrværkeri, der i år var destineret til cirka 400 mio. kr. – 1/4 del af dette udgør i cirkatal statsoverhovedets budget, hvoraf der fornuftigvis var investeret i en royal hæftemaskine, så talepapirerne ikke skulle fungere som blandet kortbunke.

  Svar
  1. Eric

   Uanset oprydningens årsag er den meget velset!
   Kongehuset har også lært, at man ikke skal gå ned på teknisk udstyr – altså når man ikke vil bruge teleprompter.

   Svar
 5. Lene

  Mirakuløs oprydning skal man skønne på. da jeg kørte hjem gennem Aalborg i går aftes midt aften, så jeg ikke mange på gaderne, men masser af fyrværkeri. Så måske holdt man sig dog til sin egen gruppe. Man har lov at håbe.
  Godt nytår til jer.

  Svar
  1. Eric

   Ja, man har lov at håbe, at de ud over flydende bobler også tænkte på de sociale 😉
   Og godt nytår til jer i Vildmosen.

   Svar
 6. Ellen

  Ja, lad os tage oprydningen som et godt varsel for 2021 – og hvis de ‘nogen’ oven i købet har ryddet op efter sig selv, så er det svært at få hænderne ned.
  Argumentet med mængden af tungmetaller er … ja … tungtvejende. Jeg synes stadig og vil nok altid synes, at fyrværkeri er meget flot at se på, men kan selvfølgelig godt se, at det på alle andre områder er noget hø,

  Svar
  1. Eric

   Jeg var mildt sagt forbløffet over oprydningen. Det er nok nogen af de nye, som er flyttet ind på vejen – fint er det i hvert fald.
   Jeg synes da også, at fyrværkeri er flot at se på – hvis det så bare var lydløst 😉

   Svar
 7. Stegemüller

  Godt nytår til jer begge. Menuen lyder dejlig.

  Tænk jeg vil heller ikke blive trist, hvis man en dag forbyder fyrværkeri. Set fra min stol er det bare en hel aften fyldt med støj. Og så har du det gode argument med dyrene.

  Svar
  1. Eric

   Menuen var ikke værst, tak 🙂
   Det hjalp, da de begrænsede legal affyring til nogle få dage – før det skete, var man belejret hele december. Men det er stadig meget slemt for nogle dyr. Det er hjerteskærende.
   Udover dyrplageriet spreder fyrværkeri hvert år TONSvis af tungmetaller ud over landet: bly, cadmium, kobber, kviksølv – you name it. I 1999 anslog Ingeniøren (ing.dk), at fyrværkeri stod for en fjerdedel af det samlede danske udslip af bly til luften – og det var altså bare bly. Jeg husker ikke grænseværdien for respirabel bly (fx ved svejsning), men den er af gode grunde meget, meget lav.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *