Husnavne i Vejgaard

Tiden skal jo gå med noget i disse coronatider, så jeg er begyndt at samle på husnavne, når jeg går ture i kvarteret.

Eros

Jeg er hverken lidenskabelig eller metodisk samler, jeg lægger bare mærke til huse med navne, og det sker, at jeg tager et billede med telefonen. I morgen kan det være malet over.

Vejgaard er et kvarter i det østlige Aalborg. Det begyndte at blive en bydel sidst i 1890’erne, da behovet for arbejdskraft steg på de store virksomheder i nærheden: cementfabrikken i Rørdal, Cemenfabrikken Danmark (den senere eternitfabrik) og værftet.

I dag er det mestendels villakvarter. Enfamiliehusene nærmest den lokale bymidte og Hadsundvej er vel fra starten af 1900-tallet, og det er dem, der har navne – i hvert fald nogle af dem.

Pax

Den interessante side ”Kært hus har navn” antyder, at husnavne er et udpræget dansk fænomen, men det passer vist ikke. Søg selv på house names – det giver masser af ikke-danske resultater.

De fleste husnavne signalerer hjemlighed, kolonihavehygge eller lokalitet såsom Birkebo, Granlien, Granly, Egebo, Høj, Skrænten, Brinken, Kærsbo, Lykkebo, Flora, Home, Karen, Anna, Haabet og Arnen. Og så må jeg endelig ikke glemme fordragelige Pax, som der er mindst tre af i kvarteret.

Skrænten

Men så er der de mere specielle, som pirrer fantasien – fx Tanema. Det er sandsynligvis en sammenstilling af initialer, for ejeren har næppe tænkt på det næsten uddøde sprog på øen Vanikoro (en af Salomonøerne); men det kan ikke udelukkes.

Fortune

Fortune og Fortuna blev måske købt for lotterigevinster. Hvor meget vandt de mon? Fruehuset får mig til at tænke på gammeljomfruer eller rødstrømpekollektiv, men jeg tager sikkert fejl.

Hvad navngiveren af Eros havde i tankerne, gad jeg nok vide. Det er et forholdsvis lille rødstenshus, som ligger på Langgade. I dag bor der en trompetspiller (eller lignende trutpuster). Det kan jeg undertiden høre, når jeg passerer, og det lyder ikke spor erotisk.

Flid

Flid synes jeg lyder selvfedt og dydsiret. Jeg ville omgående finde på noget andet og mindre forpligtende.

Blev huset Solvang mon købt for arven efter onklen, der boede og tjente en formue i Californiens danskerkoloni af samme navn?

Solvang

Der er også Alpha, men Beta er jeg ikke stødt på. Navngiveren af Juno har måske villet signalere sit kendskab til romersk mytologi, og ejeren af Muddi er måske fan af Muddi & Salamidrengene.

Østen signalerer en vis mystik, men huset har ikke den fjerneste lighed med en pagode, og jeg har ikke kunnet lugte røgelse.

Verona

Man kan gætte på så meget, men jeg er næsten blank, når det kommer til Verona. Var ejerne monstro fans af Shakespeare eller rødvin fra Veneto? Eller er det bare en samskrivning af Verner og Mona?

Skikken med at navngive huse hører fortiden til, og mange husnavne er blevet overmalet, da huset fik frisk maling. Det er lidt synd, for et husnavn kan inspirere til spørgsmål, man næppe nogensinde får svar på.

/Eric

20 thoughts on “Husnavne i Vejgaard

 1. Donald

  Huset med navnet Verona er selvfølgelig en verden for sig. Du nævner selv Shakespeare, og det berømte citat er at der er en verden udenfor Verona, men, underforstået, verdens navle er jo Verona.

  Som børn morede vi os meget over Kernehuset på Æblevej.

  Jeg har tit tænkt på at give mit hus navn, men er aldrig kommet så langt. Ingen gør det her i udstykningen. Men skulle det hedde noget, kunne det være “klaverhuset”.

  Svar
 2. Karl

  Hej Eric
  Nu er det jo sikkert overmalet, men ude på Restrup Enge lå der et selvbyggerhus som havde det smukke navn: Hvadlodia. Min far fortalte at det kom af at naboerne lo af manden der byggede og havde den ide, at han ikke ville skylde noget på sit hus og kun byggede når han havde fået købt nogle byggematerialer! Det tog nok lidt tid og gav anledning til morskab hos naboerne, men da det var færdig og egentlig viste sig at være et godt og solidt hus var det naturligt at give det ovennævnte navn, for Hvad lo de af??

  Svar
  1. Eric

   Hej Karl
   Igen en herlig historie som viser, at husnavne kan have ikke blot baggrund, men også snert 😉

   Svar
 3. Uffe Jerner

  Meget interessant emne. I mit nabolag ligger der et hus ved navn ‘Os nok’ – nabohuset hedder ‘Og dog’. Gad nok vidst, hvad der ligger bag noget, der ligner drilleri. Lidt længere henne ad vejen ligger der et tredje hus, som kort og godt hedder ‘Ego’. Det er jo til at forstå.

  Svar
  1. Eric

   Opfindsomheden har det godt nogle steder, og “Ego” kan med et mindre indgreb ændres til “Ergo”, når man måtte trænge til fornyelse.

   Svar
 4. Henny Stewart

  Det er lidt underholdende, dette med husnavne. På min vej har husene ikke navne, og hvis nogen ville bede mig om at navngive vores hus, ville jeg komme op med en temmelig bland fornemmelse.

  Det er ligesom, huset skal være noget specielt, for at det kan have et navn, så jeg tror bare, jeg holder mig til nr. 30.

  Svar
  1. Eric

   Der specielle ved husene med navne er, at de er gamle eller halvgamle. Vores fra 1947 er alt for ungt, så det døbes heller ikke andet end nr. 13.

   Svar
 5. Lene

  Det er sjovt når først man får øje på detaljer ved huse, om det er navne eller andet, så falder ens øje naturligt på dette fremover.
  Nu fik du mig til at fantasere om hvorfor gårdene herude hedder det, de gør 🙂

  Svar
  1. Eric

   Ja, man bliver “tuned”. Det med gårdnavnene kan du jo tænke på, mens vildmosekonen brygger te 😉

   Svar
  1. Eric

   Ja, den side fandt jeg også, og der er flere, hvoraf nogle handler om specifikke lokaliteter. Sådan er det gerne, når man dykker ned i et emne.

   Svar
 6. Stegemüller

  Åh hvor er der mange skønne navne på husene – lige noget for mit ‘sproggen’. Som du ville jeg også tænke over hvad de mon dækker over, hvordan fandt de lige på det navn osv.?

  Da jeg var barn (i forrige årtusinde) i Brande, der ligger i Vestjylland, havde husene også navne. Dem kunne jeg studere, når jeg gik hånd i hånd med min mormor gennem den lille by.

  Egentlig er det synd, man er gået væk fra skikken med at give husene navne, når de nu var kilde til så mange gode tanker – også under en pandemi.

  Svar
  1. Eric

   Jeg synes også, det er lidt trist, at navnene forsvinder. Nogle af dem er banale, men andre er opfindsomme og giver huset personlighed.

   Svar
 7. Ellen

  Husnavne har også været genstand for min opmærksomhed.
  Da jeg var barn, var der så mange huse med navn, at jeg troede, det var noget, man skulle – så nærmest på linje med at døbe et barn. Jeg brugte derfor en del tid, fx under længere ture i bil, på at grunde inderligt og dybsindigt over, hvad jeg dog skulle kalde mit hus, når jeg engang blev voksen og skulle have mit eget.
  Og du har ret i, at der sommetider ses nogle navne, der kalder på ens fantasi – og undren 🙂

  Svar
  1. Eric

   Nåede du frem til en navnebeslutning?
   Jeg føler en vis nostalgi, når jeg ser husnavne, og så er det sjovt at tænke over, hvordan man har fundet på nogle af dem. I dag er det vist mest et kolonihave- og sommerhusfænomen.

   Svar
   1. Ellen

    Hehe, nej 🙂 Jeg vidste bare med mig selv, at det skulle være originalt og dermed ikke være Pax, ViTo eller tilsvarende banaliteter.

    Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *