Tanker på kold fredagstur

Man skal sætte sig mål her i tilværelsen, og mit mål i dag er Østre Anlæg, en spadseretur på ca. 2 km hver vej.

Tophuen fra Tallinn

Tophuen fra Tallinn

Det fryser. Tophuen fra Tallinn dækker ørerne, men ikke næsen. Himlen er pastelblå med totter på, og vinden er med.

Jeg skridter godt ud; det går ned ad bakke, og fortovene er sne- og isfri. Sneen i forgårs faldt ikke her, men sydpå hvor de trængte mere. Det under jeg dem gerne.

Det betyder også, at jeg ikke kan brokke mig over de ugidelige grundejere, der ikke står op klokken klam, så fortovet kan være ryddet kl. 7.

Jeg står heller ikke op klokken klam, men min samvittighed er ren, for vi har snemand. Jeg nyder at se ham komme med roterende lys på toppen af den lille traktors førerhus, mens jeg indtager morgenkaffen og spreder tæer i de lune tøfler.

Jeg kommer ned fra Vejgaards højder og venter lydigt på grønt bukselys, før jeg krydser Østre Allé. Ikke langt derfra passerer jeg Markuskirken. I 13 år boede vi 100 meter fra dens klokker.

Hvor mange slag slår en kirkeklokke i løbet af 13 år? Var det ikke på digitalitide at udvikle en ding-dong-app, så de interesserede kunne abonnere og lade de sagesløse slippe?

Østre Anlæg var lergrav for mange herrens år siden, i dag er det en park. Der er is på søen bortset fra en våge i den ene ende, hvor ænder, terner og blishøns flokkes. Det må være koldt uden tøfler.

Is på søen

Så går det hjemad. Næsen kløver den kolde østenvind, men heldigvis er jeg fremsynet velforsynet med lommeletter.

En ung kvinde kommer imod mig. Jeg trækker ud til siden, hun kunne jo være en smittebomber. En menneskelig B-52 med B 1.1.7, den engelske mutation hvor B sikkert står for Boris.

Sig ikke, at der ikke sker noget under nedlukningen. Fx skal Inger nu ikke nøjes med egnsretter, og under debatten i folketingssalen gradbøjede Peter Skaarup ”udødelig”. ”Meget udødelig sætning” sagde han. Hvis du ikke gider se hele debatten, var det kl. 14:26.

Normalt gider jeg absolut ikke se folketinget debattere, men måske trængte jeg til at cementere et par aversioner – sådan lidt som at blive vaccineret mod sæsoninfluenza.

Nu går det op ad bakke, og travet er ikke helt så skarpt. Katten sover stadig, da jeg kommer hjem.

/Eric

10 thoughts on “Tanker på kold fredagstur

 1. Uffe Jerner

  Tak for den poetiske rundtur i min gamle fødeby, som jeg forlod som seksårig for et par menneskealdre siden. Jeg ved, at jeg har set Markuskirken indefra mindst én gang, eftersom det var her, jeg blev døbt. Jeg har ikke nogen klar erindring om begivenheden, men vi boede i Østre Allé, og jeg kan faktisk godt huske, at jeg har leget i Østre Anlæg. Der var vist også nogle gæs, man skulle passe på!

  Svar
  1. Eric

   Jeg har også set Markuskirken indefra én gang. Det var til en orgelkoncert (udmærket orgel!). Til gengæld kan jeg ikke huske at have set gæs i Østre Anlæg, men om galt skal være, kan svaner godt hidse sig op. Anlægget er en pæn og velholdt oase.

   Svar
 2. Ellen

  Det var en hyggelig tur rundt i Aalborg – tak for den og for betragtningerne.
  Folketingsdebatter kan sikkert være underholdende for nogle. Jeg ville få stress meget hurtigt, tror jeg.
  Jeg fik engang at vide, at jeg var ‘ufatteligt gravid’, fordi jeg blev stor som en hval, da jeg ventede Charlotte 😀

  Svar
  1. Eric

   Den debatdosis, jeg fik forleden, rækker snildt et år eller mere.
   Hehe: meget mere mest gravid. Heldigvis er der små hvaler 🙂

   Svar
 3. Donald

  Så fik jeg igen smilet på, det er det bedste ved blogindlæg og skrive-historier fra mennesker, som man kender en lille smule (takket være at vi var inviteret til Gittes sølvbryllup for 10 år siden!) Måske man endda kender hinanden bedre end hvis man boede op og ned ad hinanden.

  Jeg pløjer mig igennem texten og stopper ved “Vejgaards Højder”, dem må jeg finde! Hmmm … 6 meter siger Google Earth. Der er 17 meter lige i nærheden og hvis jeg husker rigtigt fra mine voksne Aalborg besøg, så er de egentlige højde syd for byen, når man kører ad landevejen til Rebild. Hobrovej siger Google Earth. Der er 12 meter. Mærkeligt nok siger den 27 meter, hvis man flytter musen henover beboelseshusene dér, Google’s højdemålinger plejer da ikke at tage hensyn til hustage, tænker jeg.

  Men anyway, ironi er jo tilladt og Vejgårds højder ér et par meter eller 4 højere end søen ved Markus-kirken, som jeg nu for første gang stifede visuelt bekendtskab med via Google Earth, street view. Den er jo flot. Jeg kan tænke mig at den har noget hårrejsende dyr klokkemalm, som binger ud over området med forkyndende styrke. Nej den kan selvfølgelig ikke erstattes af en app! Hvilken “kættersk” tanke.

  Videre fra Sjællandsgade, lergraven, parken, dit billede og over politikerne som vi ikke gider tale om tilbage til de hjemlige højder. Her er 15 meter, så havet kan få lov at stige et par meter, før min matrikel bliver til strandeng.

  Svar
  1. Eric

   Jeg er nu ikke ironisk, når jeg taler om Vejgaards højder. Østre Anlæg er vel kote 1-2, og vores hus på Birkevej ligger i kote 32,25, et par meter over fortovet. De nærliggende gravhøje, Signalbakken og Hvilehøj, er hhv. godt og knap 50 meter over havet, men da de er “konstruerede”, er det lidt snyd. Borgbjerg, som er en naturlig høj nær vores bopæl, topper ca. 54 meter over havet.
   Så vi får ikke våde fødder, når havenes vandstand stiger, og når jeg cykler hjem, er jeg glad for at have en elcykel 🙂
   Der er flere istidsøer i byen, og den højeste er vel den, hvor Aalborgtårnet står. “Lavlandet” var ådelta, før åerne blev dækket til.
   Aalborg-kort med højdekurver kan findes her: https://drift.kortinfo.net/Map.aspx?page=kortHjemmeside&Site=Aalborg

   Svar
 4. Stegemüller

  Hvis det var superlativ, havde det så været ‘udødeligst’? (Jeg husker ikke grammatikken så godt.)

  Selvom jeg er meget politisk interesseret, så jeg ikke debatten. På en eller anden måde har jeg fået nok af Inger og ‘risretten’, NB og DF, selvom det er ‘historisk’, som de alle siger. Så hellere en tur ud i den friske, kolde vinter på samme måde som dig. Det bliver man nemlig dejlig corona-frisk af.

  Svar
  1. Eric

   Udødelig er logisk set ubøjelig, men ellers havde det været “mest”.
   Det var helt usædvanligt, at jeg så debatten, og nu er jeg vaccineret påny.

   Svar
 5. Erik Hulegaard

  DF-politikeren Peter Skaarup udtaler sig meget gerne om det meste. Hans alvorstunge og charmeforladte ansigtsudtryk signalerer en betydningsfuldhed, der udgør en endnu større smitterisiko hos politikere (vælg selv parti) end Boris 1.1.7.

  Mit temperament tillader mig ikke at lytte til folketingsdebatter, selv ikke når Skive-dronningen markerer sine geografisk-betingede jordbundne synspunkter; bevidstheden om den kommende fremtids omkostningstunge og endnu vægtigere mediebårne omtaler af “Risretten” giver anledning til at følge Tots hvilende reaktion.

  Også jeg har et hovedbeklædningsminde fra Tallinn, dog en sommerkasket….. tak for turen i din hjemby!

  Svar
  1. Eric

   Den gode Peter er vist mest til superlativ, så måske skal man se “meget udødelig” som et fremskridt 😉
   Som nævnt har jeg det også svært med folketingsdebatter, men i dette tilfælde gjorde jeg en undtagelse.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *