Så er det fruens tur til efterløn

Så er det officielt: Helle går på efterløn pr. 1. oktober. Med restferie og det løse bliver det til jobstop ultimo august.

Hængekøje

Sådan bliver det nok den første tid

Jeg krummer normalt tæer, når journalister stiller spørgsmål som:

”Er det det bedste/værste, du har oplevet?”

Men i går spurgte jeg alligevel Helle, hvad hun glæder sig mest til. Hun svarede, at det nok er at få mere overskud.

Og det kan jeg genkende, for jeg har afgjort fået mere overskud, siden jeg gik på efterløn. Det er også overskud til at være glad – sådan i bred forstand.

Ens arbejde kan være nok så godt og interessant, men den energi, man bruger på jobbet, kan ikke genbruges, og med alderen får de fleste det som et genopladeligt batteri, der rummer mindre og mindre strøm.

Den første tid efter jobstoppet bliver nok en slags rekonvalescens, arbejdslivet er ikke uden senfølger for nu at bruge corona-sprog, men på et tidspunkt melder energien sig.

Så får vi meget mere tid til at gøre ting sammen, og den tid er kvalitetstid, næsten uanset hvad vi laver.

Det kan være at dovne på terrassen, arbejde i køkkenet, en cykeltur ud i det blå, ud at spise på hverdage, et smut ind til byen – der er så meget.

Det er også planen (uspecificeret), at vi vil rejse mere, og med vaccinationen i udsigt forventer vi afgjort, at den forestående og alt for korte sommer kan forlænges i Grækenland.

Hvad fremtiden så kan bringe af muterede og vaccineresistente rejseforhindringer er ikke til at sige, men det er da et godt udgangspunkt, at vi kan erklære ferie eller forlænget hverdag, når det passer os.

Der er meget at glæde sig til. Jeg har nydt livet som efterlønner i snart 2½ år, og nu er det så Helles tur. Det bliver ikke så ringe …

/Eric

18 thoughts on “Så er det fruens tur til efterløn

 1. Donald

  Jeg stoppede ved sætningen: Den første tid efter jobstoppet bliver nok en slags rekonvalescens, sådan oplevede jeg det nemlig også, uden advarsel, og det blev selvfølgelig ikke bedre af at vi skulle rydde min mors lejlighed, da hun døde 8 dage efter at jeg var holdt op.

  Fornuftige tanker at gøre; ser at Ellen har konstateret samme. Og spår en god fremtid hvis I er gode til at være sammen. Ønsker det bedste.

  Svar
  1. Eric

   Tak Donald 🙂
   Vi har stor øvelse i at være sammen og glæder os til at være det på (næsten) fuld tid.

   Svar
 2. Uffe Jerner

  Jeg kan desværre ikke tilføje noget, der ikke allerede står at læse i tråden, men jeg føler mig kaldet til at ønske ikke bare din hustru, men også dig tillykke. Eventuelle savn i forbindelse med den nyerhvervede status kan nemt overvindes ved at huske på, at ved arbejde går megen god tid til spilde. Nyd det!

  Svar
  1. Eric

   Tak Uffe, det er bestemt vores intention at nyde det endnu mere, end vi gør i dag, hvor tid (sammen) er en knap ressource.

   Svar
 3. Farmer

  Pas godt på Fruen den første tid efter jobstop.
  De senfølger lige i starten af den nye tilværelse du selv er inde på , er decideret farlige for nogle.
  Hav godt med projekter og udadvendte aktiviteter.
  -Men det skal I nok få, og det bliver godt at følge her på bloggen.
  Det har i tidens løb været nogle herlige ture sydpå for os bloglæsere.

  Svar
  1. Eric

   Det er planerne, skønt de endnu er luftige og lidt ukonkrete. Coronaen kan også lægge en dæmper på aktiviteterne, men man er vel optimist.

   Svar
  1. Eric

   Tak Anni. Det er ikke så tosset med tredje halvleg, hvis man ellers kan sige sådan uden at få problemer med regnelæreren 🙂

   Svar
 4. Stegemüller

  Tillykke til jer begge. Hvor bliver det skønt, og hvor er der mange ting, I skal og kan gøre sammen. Det er slut med at nyde det arbejdsfrie liv alene, men det nydes nu også ret godt sammen.

  Som Ellen også skriver: Du beskriver fint, hvordan den sidste tid på jobbet tager al energien. Sådan havde jeg det også, da jeg jeg stadig kunne arbejde normalt, selvom jeg gik op i det med liv og sjæl og var glad for det.

  Svar
  1. Eric

   Tak Hanne. Jeg bilder mig ind, at vi kender vores besøgelsestid og gør, hvad vi kan for at komme til tiden 😉 Og det er planlagt, så femøren ikke skal vendes, før den spenderes.

   Svar
   1. Stegemüller

    Det der med femørerne lyder også godt. Det er nu engang sjovest hvis man også fx kan se lidt udenlandske himmelstrøg, og I holder jo af Grækenland og lignende…

    Svar
 5. Lene

  Tillykke til jer begge to. Jeg er slet ikke i tvivl om at I vil nyde det. Og Helle har ret, jeg kan også mærke, at der bruges megen energi på arbejde. jeg synes det lyder godt at man lidt efter lidt får mere energi, når man er stoppet.

  Svar
  1. Eric

   Tak! Selvfølgelig vender energien tilbage, når drænet på arbejdet slutter. Det er som vippen på legepladsen 🙂

   Svar
 6. Ellen

  Skønt for jer! Du beskriver så glimrende hvordan det er at have arbejde i årene før man holder op med det. Overskuddet kan nemlig ligge på et meget lille sted – stort set al energien bruges på jobbet, uanset hvor glad man ellers er for samme, men når den energi vender lidt tilbage, er det bare FEDT at være pensionist/efterlønner – i hvert fald arbejdsfri uanset titulering. Energien kommer selvfølgelig aldrig tilbage i en grad som da vi var yngre, men det er helt ligegyldigt, for vi har alverdens tid til at gøre de ting vi har lyst til.
  Og hvis I er lige så gode til at være sammen 24/7, som John og jeg heldigvis viste os at være, har I udsigt til nogle fantastiske år. Tillykke til Helle og til jer begge to … de godt fire måneder kan vel næsten kun gå for langsomt?

  Svar
  1. Eric

   Præcist!
   Den sidste tid (inden) hjælpes på vej af to ugers ferie, hvoraf nogle dage tilbringes i Sæby bl.a. med måltider på Frøken Madsens (fortrinlige) Spisehus som forskud på otiets øvrige nydelser 🙂

   Svar
 7. Erik Hulegaard

  Når jeg bliver oplyst om en person går på efterløn (eller pension), er jeg i visse tilfælde i tvivl om, hvorvidt jeg skal gratulere eller kondolere. Det er jeg ikke i dette tilfælde. Som jeg skrev til dig, da det for 2-3 år siden var din “belønning”, kan “man” som altovervejende hovedregel glæde sig, især hvis det fysiske og psykiske er blevet skånet for reminiscenser af arbejdsstress o.a.

  Vi “kuffert-junkies” vil helt sikkert fortsat have vores udfordringer med muterede og vaccineresistente rejseforhindringer. Den vaccinerede sandhed er, at i-n-g-e-n kender de fremtidige helse-konditioner, trods vaccination, afstand o.lign. – men efterlønneren/pensionisten har så den kæmpefordel, at være rejsefleksibel (modsat de erhvervsaktive).

  Den samlede husstand (inkl. Tot) ønskes til lykke – der vil komme mange gode stunder, såvel i det nordjyske som på udvalgte matrikler i EUs varme områder.

  Svar
  1. Eric

   Tak Erik. Nej, ingen, der kender os, vil være i tvivl om, at det er en begivenhed, der giver feststemning.
   Skal man tro virologerne, kan der gå nogle år, til virus er muteret til sin “optimale” tilstand, så det kan meget vel være, at vi ikke kan lufte kufferterne så ofte som før. I givet fald er det karma, og så må vi indrette os derefter (fleksible som vi er 🙂 ), og for en nordjyde er det meste af DK også sydpå.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *