Hjemmesidens bagside

For mig er det sjovt og givende at have en hjemmeside, men hjemmesiden kan have en bagside, når noget skal ændres i stor stil.

Jeg har fx brugt nogle dage på at ændre en lille stump javascript på ca. 6.000 websider. Pyh!

Javascript

Uanset hvorfor man har en hjemmeside, er det sjovt at følge med i, hvor mange læsere man har, hvor de kommer fra osv. Det kan også lede til dialog og forbedringer.

Et af de bedre programmer til besøgsstatistik er Google Analytics, som tilmed er gratis. Man skal blot få sig en konto og så indsætte en stump javascript på hver webside. Jeg har brugt det i årevis.

Google annoncerede så for et stykke tid siden, at Analytics skifter til en ny version i 2023, og det indebærer bl.a., at javascriptet skal ændres på hver eneste side.

Det er nemt med bloggen (WordPress eller lignende). Der bruger man bare et tilføjelsesprogram til at indsætte koden, hver gang en læser kommer på besøg. Det skal altså bare ændres ét sted, én gang.

Anderledes med statiske websider, der ikke bruger en PHP-fortolker til at generere HTML-koden, før siden vises i browseren. Her er HTML-koden ”færdigstrikket,” inden filen lægges på serveren.

Det giver så andre fordele som fx hurtigere indlæsningstid og bedre beskyttelse mod hackere, men det er en anden og nørdet historie, som ikke hører hjemme her.

Først måtte jeg altså ændre koden på ca. 6.000 sider, som dernæst skulle uploades til serveren for at overskrive de gamle sider.

Det var ikke så slemt, som det umiddelbart lyder, for jeg kunne åbne alle HTML-sider mappe for mappe og så bruge global søg og erstat til at udskifte kodestumpen, men med rigtig mange mapper (man er vel struktureret!) tog det alligevel et par dage.

Men nu er det gjort, de nye filer er på serveren, og det virker.

Nu kan jeg også i fremtiden se, hvad læserne interesserer sig for, og hvor de kommer fra. Fx kan jeg se, at der siden i går har været gæster fra Danmark, USA, Indien, Canada, Sverige, UK, Australien, Belgien, Italien, Brasilien, Hongkong, Indonesien m.fl.

Det er de engelske sider om programmering i Excel, der trækker besøgende til fra hele verden, og som bagmand synes jeg, at det er ganske sjovt.

Men nu må Google, EU, Datatilsynet, og hvem der ellers blander sig, godt lige vente et par år, før de igen finder på noget nyt, som kræver omfattende ændringer. Det er sjovere at skabe indhold end at fedte med kode og teknik.

Hvis du også står for at skulle skifte til den nye version af Analytics, er der nogle udmærkede videoer på YouTube, som kan hjælpe dig på vej.

/Eric

8 thoughts on “Hjemmesidens bagside

 1. Donald

  Hvor er det interessant at læse om hvad du gør, skrev du 6000 sider … har du så meget “content” wow. Men det er ikke wordpress, hvad er så det andet indhold du har – jeg har kun læst sitestory/wordpress og derudaf.

  Ja, WordPress er jo også ændret, nye ejere, reklamer, osv. jeg vidste godt at det måtte ende med at være kommercielt, men på den anden side var idéen med en open source, man kunne downloade og hoste på sin egen server (derhjemme!) en meget rar ting. Men nu bruger jeg jo kun WordPress’ færdigsyede strik, så jeg ser ikke program stumper. (Hverken PHP eller HTML).

  Jeg har tænkt mig at skifte ISP så jeg får static IP nr. og så vil jeg lave en server igen. Ikke noget stort.

  Svar
  1. Eric

   Det er blevet til en del indhold gennem årene, men flertallet af siderne er dog sider med et foto og forklarende billedtekst.
   Wordpress dot com er en glimrende gratis løsning til en blog.

   Svar
  1. Eric

   Det forbliver en sag mellem Google og EU. Jeg er i hvert fald ophøjet ligeglad, for jeg har intet ansvar for, hvor data lander, og jeg kan overhovedet ikke forestille mig, at der kan komme forbud mod at benytte en tjeneste som fx Analytics – kravet vil altid rette sig mod tjenestens leverandør.
   Som multinationalt selskab kan Google sikkert også nemt fikse det, så EU’s regler overholdes. Har de ikke (semi-) hovedkontor i Irland, som er med i EU?
   Hvorom alt er, bliver det ikke (næppe) noget problem for brugere som mig og millioner andre, selvom Politiken øjner en god historie. Det skal Google nok sørge for – data er deres levebrød.

   Svar
 2. Erik Hulegaard

  Jeg anvender så en anden tæller (statcounter), som har fulgt mig og http://www.hulegaard.dk gennem mange år. Din fascination af besøgendes aktiviteter og “hjemmebase” kan jeg sagtens dele. I min tidligere version baksede jeg selv med det, men erkender mit temperament (modsat dig) ikke er til nørderiet og har købt mig professionel assistance til http://www.hulegaard.dk version 2.0, inkl. counter-ilægning.

  At have en hjemmeside er både en tidsrøver og en fornøjelse.

  Svar
  1. Eric

   Dit sidste udsagn er så sandt: tidsrøver og fornøjelse.
   Analytics’ righoldige information er nok overkill for mit vedkommende, men skulle jeg skifte til en anden besøgsstatistiker, ville det kræve lige så meget arbejde. Dit køb af professionel assistance lyder fornuftigt – jeg har præcis samme holdning til fx havearbejde og normale gør det selv-opgaver 🙂
   Din kommentar røg til godkendelse, fordi den havde mere end 1 link.

   Svar
 3. Ellen

  Puha … jeg tror bare jeg holder mig til den statistik, jeg for længe siden indbyggede i min skabelon … men okay – jeg strikker, du ændrer javascripts, så er vi begge godt beskæftigede 🙂
  Det er da godt, at du ikke også skulle ind og ændre det for hvert enkelt indlæg i WP!

  Svar
  1. Eric

   Nej, der er ingen fare for at kede sig, men hvis jeg skulle have rettet i hvert WP-anlæg for sig, havde jeg droppet Analytics og fundet en anden løsning!

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *