Hastighed og spyware

Man skal ikke skynde sig i denne varme, men det gør ikke noget, hvis internetforbindelsen er tjep. Det var den så ikke, før …

Det begyndte med, at vores internetudbyder meddelte, at vores coaxkabler skal skiftes ud med fibernet.

I den forbindelse tjekkede jeg vores abonnement og bemærkede, at vi for et beskedent beløb kunne opgradere hastigheden fra 200 til 500 Mbit. Jeg bestilte med et hurtigt klik.

LAN

Et par dage efter kom et nyt modem. Det var identisk med det gamle, men jeg skiftede alligevel. Det gamle var næppe slidt af de mange data, det havde transporteret, men hvorfor ikke?

5 minutter efter tilslutning spillede klaveret. Bortset fra hastigheden altså. Med computeren kablet direkte til modemmet (altså ikke WiFi) nåede hastigheden i bedste fald op på ca. 160 Mbit.

Dagen efter ringede jeg til support. Fyren, jeg snakkede med, kunne ikke se, om hastigheden ude fra gaden var, som den skulle være, så han bestilte en tekniker til dagen efter.

Teknikeren kom som aftalt og kunne hurtigt konstatere, at vi fik 500 Mbit ind. Han prøvede også hastigheden med sin egen laptop, og den flåede data til sig med en hastighed på over 400. Problemet var med andre ord min computer.

Da han var smuttet, slog det mig, at jeg hellere måtte teste med Helles laptop. Den hev ubesværet data ned med +500 Mbit. Havde jeg prøvet det først, havde teknikerens besøg været unødvendigt, men sådan er der så meget.

Til doktoren

Jeg puttede computeren i rygsækken, gik ned til den lokale computerbiks og forelagde problemet. Jeg tænkte, at fx netværkskortet eller driveren hertil kunne trænge til udskiftning.

De beholdt maskinen og ringede dagen efter. Der var ikke noget galt med hardwaren, men de havde fundet spyware og et andet, unødvendigt program, som tærede på ressourcerne.

Jeg var overrasket over det med spyware, jeg gik (naivt) ud fra, at mit antivirusprogram holdt den slags snavs fra døren.

Vi aftalte, at de skulle rydde op, og i dag hentede jeg maskinen og fik i tilgift links til nogle (gratis) programmer, de selv bruger til at diagnosticere og helbrede.

Downloadhastigheden er nu steget fra ca. 160 til ca. 380 Mbit, så det forbandede spyware-snavs har virket som en bændelorm af de lange.

Klog af skade er nok en overdrivelse, men jeg er nu mere opmærksom på, at der af og til skal scannes med andet og mere end antivirusprogrammet, for næsten uanset, hvor forsigtig man er, kan der komme snavs ind i maskinrummet.

/Eric

6 thoughts on “Hastighed og spyware

 1. Donald

  Det er en sen kommentar men alligevel:

  Jeg har brugt Linux, dvs. andet end de gængse systemer i 25 år, og de kan også blive udsat for “virus” eller spyware programmer, men det var lettere at monitorere alting.

  Nu er også Linux blevet mere kompliceret og der er mere at holde styr på, og alene det må være forklaringen på de fleste af de fejl og intrusion, der forekommer.

  Jeg kan godt se at det lyder “gammeldags og surt”, men jeg ville ønske at vi en gang imellem skuede back til basics og undersøgte hvor meget det ville koste at re-vitalisere de optimalt fungerende systemer.

  Et af de steder man skal se, er selvfølgelig CERN og NASA, som bruger både Linux og BSD Unix osv. og sikkert også har retningsliner for medarbejdernes private brug af kommercielle systemer.

  Men vil det ikke være sådan at de kommercielle systemer (OS-systemer) har mindst motivation for at forbedre, fordi opdatering og muligheden for at følge/få ID informationer fra brugerne hænger sammen med systemer, der kan tillade remote-control af den ene eller anden slags?

  Håber ikke det var alt for meget off topic.
  Jeg kan se at der kommer fiber her i området. Muligheden for at downloade en CD eller DVD på få minutter er en fantastisk følelse af forbundethed (om det så er software eller film eller underholdning).

  Vi kan en masse. Men skal også passe på en masse.

  Svar
  1. Eric

   Jeg hverken kan eller vil kloge mig på styresystemer, men jeg savner da ikke DOS og kommandoprompten 🙂 Dengang som i dag var der også ondsindede programmer, der sneg sig ind på computeren, så ja: Der er meget at passe på – det er nok et evigt kapløb.

   Svar
 2. Ellen

  Det er da også pokkers, at man ikke kan regne med, at antivirusprogrammet gør sit arbejde ordentligt. Godt du fik det fixet, inden der skete nogen ulykker. Man burde måske sende sin pc til smøring og eftersyn indimellem, ganske som mange gør med sig selv og/eller deres bil.
  Rart er det dog at få en acceptabel hastighed. Vi har ‘kun’ 200 op og ned; reelt ligger det omkring 160-170, men det er hurtigt nok, synes jeg. Så længe selv tunge data bare siger ‘poff’, er det okay med mig.

  Svar
  1. Eric

   Ja, det er pokkers, men man skal nok skelne mellem malware og spyware, selvom det kan være svært.
   Vi havde det som jer okay med (op til) 200, men da jeg så, at 500 kun ville koste 10 kr. mere per måned, så slog jeg til. Med to computere, to telefoner og printer (når den er tændt) samt musikanlæg (når det er tændt) på WiFi’en, er det nok fint at have lidt ekstra at gøre godt med.

   Svar
 3. Erik Hulegaard

  Hele den beskrevne kæde af operative tiltag ifm. den digitale hastighed fortæller med al tydelighed, at begrebet ”fejlfinding” er blevet opgraderet påny i nutiden. ”Digitale bændelorme” kan også indeholde ubehageligheder, hvad enten nationaliteten på hackere er fra Czar Vladimirs skyttegrave eller fjerne fabrikker i Østens store ”fremskridtsvenlige” land Kina.

  Det nutidige begreb ”omstillingsparathed” sat i endnu et perspektiv. – Godt at det virker nu!

  Svar
  1. Eric

   Ja, godt at det virker nu, men forløbet viser endnu en gang, hvor let det kan gå galt, når man kun er en halvstudert røver.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *