Haven og havearbejdets voksende forbandelse

Om jeg begriber, hvorfor nogen kan lide at få hold i ryggen og blødende rifter. Ja, det er havearbejde, jeg taler om.

Hvorfor skal alting også vokse, så man skal knokle for at holde det nede?

Mennesker og dyr vokser til en given højde, og så er det slut, bortset fra den smule vi kan vokse i bredden.

Sådan burde haven også være. Græs, der aldrig blev længere end 4-5 cm, en hæk, der er aldrig blev højere og bredere end 1,5 og 0,5 m. Og så videre i den dur.

Så ville man have meget mere tid til at sidde i haven, og det ville være en fornøjelse at se græsset lade være med at gro.

Der må gerne komme blomster og frugt og den slags, men jeg har aldrig hørt en fornuftig forklaring på, hvorfor frugttræer absolut skal vokse, så man ikke kan nå de øverste frugter.

Man tror, man er inde på noget af det rigtige, når man køber frø til etårige krydderurter. Etårig må jo betyde, at det, man ikke spiser, kreperer og selvkomposterer, inden året er omme.

Men man bliver snydt, gør man. Jeg såede etårig oregano og kørvel én gang for mange år siden, og nu har skidtet bredt sig til hele matriklen.

Tag ikke fejl: jeg kan godt lide at være i haven, men det eneste havearbejde, jeg bryder mig om, er at sidde på terrassen med den bærbare computer.

Med den kan jeg luge ud, klippe og beskære med nogle få tastetryk, som ikke giver hold i ryggen.

Relateret:

10 thoughts on “Haven og havearbejdets voksende forbandelse

 1. Eric Bentzen

  @ Hanne
  Oreganoen dufter faktisk kun, hvis man maser den, og det er også en smagsfattig variant. Men livskraftig, det er den! Etårig må betyde, at de skal udryddes med en flammekaster, hvis man vil undgå deres evige liv.

  Du er hjerteligt velkommen til at benytte de arealer, du kan fravriste vildnisset, hvis det at fælde (ung) urskov er foreneligt med din stilling i miljøministeriet. Bede skal du ikke tænke på, medmindre du selv vil dyrke bønner.

  Jeg har formået at forsvare og bevare en grøn “centre court”, hvor vi kan sidde som i stormens øje, mens naturen raser udenom. Her kan du og motorsaven også holde pause.

  Det var helt rart i aften – den absolut bedste sommeraften i år og næsten for varmt. Nu er vi gået ind og har overladt scenen til nattens jægere.

  Svar
 2. Stegemüller

  Jeg ser det for mig: en oreganostinkede villahave… Jeg ville også have troet, at et-årig betød én omgang og så slut; på den anden side hvordan skulle der så nogensinde komme nye et-årige søde små oreganoer? Det kan vel ikke alt sammen være podet og kunstigt? Måske betyder et-årig bare at det hele sker én gang pr. år.

  Bortset fra det: Kunne vi ikke dele lidt af din rigdom i form af en have? Hvis du vidste hvor lykkelig jeg ville være bare for sådan omkring 20 m2. Jeg lover at lave Søren Ryge-bede og at luge alt ukrudtet uden det ringeste kny.

  Svar
 3. Eric Bentzen

  @ Henny
  Asfalt er fristende, men tænk på junglen, som skal ryddes først. Jeg tror, jeg vil holde op med at kalde det for “haven”. Det er misvisende, og hvis det ikke er en have, er der heller ikke noget havearbejde.

  Voila!

  Svar
 4. Henny

  Jeg skulle netop til at foreslå dig asfalt. Man kan få det i grønt nu, hører jeg. Alternativt kan man slå græsset og lade alt andet gro, som det vil. Det er der ikke så forfærdelig meget arbejde med. Det lever så heller ikke op til de glansbilleder af haver, man kan se i kulørte magasiner, men det kan man så lære sig at være ophøjet ligeglad med!

  Svar
 5. Søren

  Nu er det nok en villahave du har. Der er kartoffelplanter også en mulighed. På en sommerhusgrund havde jeg en gang lagt et ikke særlig stort stykke af haven, måske 2½ x 2½ meter, om til at være jord med kartoffelplanter.
  Der kom kartofler mange gange i løbet af en sommer, så jeg havde nye danske kartofler uden vanskelighed hele sommeren til 3 personer.
  Det er kun et alternativt forslag.
  Og så for sjov:
  http://i39.tinypic.com/1rvvyd.jpg

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *