Guiders sniksnak om kapers og flydende væske

Når jeg ikke kan undslippe, og rejseselskabets guide lader munden løbe med sniksnak, forvandles jeg til en gnaven gammel mand.

På charterrejser er der guider. Det er gerne purunge og søde mennesker, og nogen af dem lader gavmildt munden løbe med sniksnak og sludder for at give os noget for feriepengene.

Engang var vi på arrangeret udflugt til Siracusa på Sicilien, og i bussen snakkede den unge guide uafbrudt. Stemmen var affekteret og sproget hjemmestrikket svensk-dansk. Der var kilometervis af faktuelle fejl, og hun fortalte sit modne publikum om grædende madonnaer og andre katolske mirakler, som var miraklerne historiske kendsgerninger.

Vrøvlets humoristiske højdepunkt var historien om, at der svømmer ”kapers” rundt i Fonte Aretusa, Siracusas berømte kilde. Det kan jeg dementere med sikkerhed. Karperne ville sikkert omgående spise evt. vildfarne kapers.

Fonte Aretusa

Vi har været på andre og ganske gode udflugter, men den til Siracusa gjorde mig frygtsom, og jeg er den dag i dag lidt posttraumatisk, som du nok kan fornemme.

Helt undgå guider kan man dog ikke på charterrejser. Der fulgte fx en med i bussen til Tenerifes lufthavn. Hun snakkede med pseudosvensk ekko, men heldigvis ikke så længe. Måske fordi chaufføren pumpede disko-pop i højttalerne det meste af turen.

Da vi nærmede os lufthavnen kom guiden til orde igen og fortalte bl.a., at vi max måtte have 100 ml ”flydende væske” i håndbagagen. Vendingen er ikke hendes opfindelse, men tankevækkende.

Må man da have væsken med, hvis den er frosset? Visse ikke-newtonske væsker er faste, men kun når de behandles “hårdhændet” (se fx denne video), og mig bekendt er væsker ellers kendetegnet ved, at de netop er flydende.

Guiderne er oftest flinke unge mennesker, for hvem jobbet er et eventyr, og det er jo nok rejseselskabet, der forfatter meget af det ævl, vi må lægge ører til.

Vi kom trygt og sikkert hjem fra Tenerife, men det har altså sine fordele at arrangere rejsen selv, når man har tendens til at blive gammel og gnaven.

 

10 thoughts on “Guiders sniksnak om kapers og flydende væske

  1. Gowings

    Nej, men jeg er enig. Kapers har ikke noget at gøre i en karpedam – eller kilde. Jeg har ingen forventninger til guider på en ferie som denne – ingen overhovedet – udover praktiske oplysninger og hjælp af den karakter.

    Svar
    1. Eric

      “Lad det være med det”

      Måske Gowings, men turen var dyr, og rejseselskabet (her Star Tour) leverede ikke kvalitet.

      Svar
  2. Ellen

    Beklager de der underlige ‘underholdere’, som egentlig skulle have været ‘underholdende’ 🙁
    Damn, hvor er det svært at auto-korrekturlæse …

    Svar
  3. Ellen

    Haha – lige så irriterende disse guider kan virke, lige så underholderne var dit indlæg 😀
    ‘Flydende væsker’ ohhh, den havde jeg nok grinet højt over.
    Men ja, de unge guider er oftest smaddersøde (har jeg hørt), men ‘sprogekspert’ har nok aldrig været en del af jobbeskrivelsen.
    Inden for de seneste 25 år har jeg været på tre charterrejser; den seneste i 1999, og på de to af dem havde vi rigtig gode (og det er ikke ment sarkastisk) guider. De var faktisk suveræne … den ene i England og den anden i Tunesien – men begge har været 30-35 år – måske derfor professionalismen. Den tredje på Kreta kan jeg slet ikke huske…

    Svar
    1. Eric

      Vi kunne ikke holde masken, da den med “flydende væsker” kom. Vendingen bruges også af luftfartsselskaber (fx Norwegian), men det bli’r den ikke bedre af.

      De få dygtige guider, vi har oplevet, har alle været modne mennesker, som har haft tid (år) til at opbygge en selvstændig viden og en evne til at formidle det væsentlige og interessante.

      Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *