Når isen smelter, og havet stiger

Nu kan du se, hvor højt havet kan stå om 100 år. Jeg har mit på det tørre, men føler alligevel afmagt over for alt dette klimahalløj.

Klimatilpasningsportalen har lavet et interaktivt kort, hvor du kan se, om den globale opvarmning giver dig hav i haven om 100 år.

Solnedgang på Telendos

Man frygter, at havet stiger med op til 1,2 meter, men opererer nok med nogle worst case scenarier, for kortet kan vise helt op til 6 meters stigning.

Kortet er et fint initiativ, bortset fra at siden er så langsom, at folk i lavtliggende områder med smalt bredbånd får våde fødder, inden de ser, at de er i farezonen. Med en hurtig forbindelse kan man sælge sommerhuset, inden køber ser siden, og kommunerne kan planlægge ny placering af kystveje, marinaer og badestrande.

Her på matriklen frygter vi nu ikke at skulle flytte i husbåd. Vandet kan stige 32 meter uden at nå vores trappetrin, og man kan vel købe en vandcykel, når det bliver aktuelt. Aalborg Lufthavn oversvømmes først, når havet stiger 1,80 meter. Så er Venedig nok forsvundet, men Venedig har vi allerede set, og alternativt kan vi vel tage på krydstogt.

Man må indrette sig efter forholdene. Folk glemmer vist, at Danmark var dækket af hav for millioner af år siden. Hvad der kommer let går let, og det går jo nok.

Vel er det ærgerligt, hvis klimaændringen er menneskeskabt, men de kan jo ikke blive enige om at bremse globalt. Og selvom de kunne, blev klimaet jo ikke statisk af den grund.

Jeg føler stort ansvar for de kommende generationer og bidrager bl.a. ved at cykle, men jeg føler også stor afmagt. Tænk, hvis Golfstrømmen vender, eller jorden tilter bare en lille smule. Det er sket før og forhindres ikke ved at forbyde øl at skumme med CO2.

Føj, hvor er der koldt i dag! Jeg har aflyst den planlagte bytur og hygger mig med lokal opvarmning, som jeg kontrollerer. Endnu.

 

6 thoughts on “Når isen smelter, og havet stiger

 1. Mia Folkmann

  Jeg har flere gange overvejet en husbåd, så man kunne have sit på det tørre, men jeg hælder nu nok stadig mest til en autocamper. Den kan jo altid køres op på en bakketop… 😉

  Svar
 2. Erik Hulegaard

  Det er dejligt at lune sig ved Telendos-solen, medens klimatilpasning fordøjes. Ved min nuværende hjemby ved Lillebælt har vandstanden flere gange varslet om fremtiden. Tanken blev perspektiveret for nylig, da jeg stod i indcheckningskø (til Bruxelles/Brussel) med Bjørn Lomborg. ;-).

  “Vandet kan stige 32 meter uden at nå vores trappetrin”… er blogejeren m./frue flyttet op i Aalborg-tårnet eller????

  Svar
  1. Eric

   Nå, men Lomborg kunne vel berolige dig, skønt han nu er pillet af finansloven 😉

   Aalborgtårnet rager vist 105 meter op over havets overflade, og i vores bydel, Vejgaard, er Signalbakken det højeste punkt 52 m.o.h. En aflæsning på Klima[…]lens kort siger, at vejen, hvor vi bor, er 31,73 m.o.h., og det skal nok passe. Fordøren er ca. 1 meter over dette niveau.

   Trods dette tilhører vi ikke det højere borgerskab. Vi er heller ikke over trægrænsen, selvom det godt kan føles sådan, når bakken bestiges på cykel.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *