Når den bærbare PC bliver varm

Jeg har været på seminar, og det var udbytterigt. En kollega fortalte mig bl.a., hvordan jeg kunne rense min laptop, som gik ned med hedeture.

Seminaret blev holdt på Tranum Strand Kursus- og Feriecenter i Nordvestjylland. Vejen hertil går gennem klitplantager og ad betonveje fra krigens tid. Her er ro og åben himmel.

Solopgang Tranum Strand

Solopgang Tranum Strand Kursus- og Feriecenter

Seminaret var for cementfabrikkens kontrolrumsoperatører. Jeg var med som instruktør og er derfor ikke den rette til at sige noget om udbyttet, men vi havde det sjovt og hyggeligt, og det er godt at komme væk fra de daglige omgivelser, så intet distraherer.

Ved et af måltiderne faldt snakken på bærbare computere, og hvordan de bliver varme med alderen. Jeg spidsede øren, for min bærbare PC var kommet i klimakteriet og gik ofte ned med hedeture. Jeg havde prøvet at åbne den, men kunne ikke se støv i ventilatoren, som også drejede fint rundt.

Peter, som har forstand på de dele, fortalte, at støvet kan skjule sig mellem ventilatoren og køleribberne, så da jeg kom hjem, åbnede jeg kalorius. Og ganske rigtigt: Mellem ventilatorhuset og en ”skinne” af blankt metal, var der en smal revne med en kage af støv, som man skulle se godt efter for at opdage.

Med knappenål og støvsuger fjernede jeg forsigtigt den kompakte kage, og PC’en er nu kold og lydløs, hvor den før hvinede med feber og besvimede.

Så et seminar kan være udbytterigt på flere måder, og nu har jeg givet tippet videre; men pas på med statisk elektricitet, hvis du om lidt åbner den hæsblæsende bærbare.

 

14 thoughts on “Når den bærbare PC bliver varm

  1. Jan

    Min bærbare er også megavarm … Ofte er CPU og motherboard omkring 90 °C.
    Findes der en “how to” video der viser hvordan man adskiller en bærbar uden at ødelægge den ?.
    Kan nemlig umiddelbart kun løsne en plade og komme ind til HD, RAM og netværkskort.

    Svar
    1. Eric

      Der kan vist være ret stor forskel på, hvor let det er – fx skriver Peter i en tidligere kommentar, at HP er besværlige. Men jeg lavede lige en søgning på:
      clean laptop video
      og der var adskillige hits, så svaret på dit spørgsmål er : Ja 🙂
      Ellers gør de det nok for et par hundrede i en computerforretning.

      Svar
  2. Donald

    Jeg vidste godt at det er et problem, og forsøgte også at støvsuge de ædlere dele på min 3.5 år gamle computer for et par måneder siden, faktisk prøvede jeg også at sætte en ny ventilator på CPU’en. Men ak! ak! ak! efter nogle timers arbejde nægtede den at starte igen. Jeg var ude af træning – måske har det været statisk elektricitet (men det tror jeg nu ikke) – måske var det fordi jeg trykkede på nogle forkerte knapper (det tror jeg heller ikke) – måske var det fordi den nye ventilator ikke fungerede (igen: på med den gamle, nej det var heller ikke derfor).

    Jeg endte med at købe et nyt motherboard. Det var faktisk ikke så tosset en idé, når man er folke-pensionist og har lidt tid (det var meget billigere end at købe en ny).

    Jeg har checket med bekendte og venner og professionelle og mine egne faglige erindringer: Det er en kendt ting, at især PC’er kan nægte at starte, når de har været lukket ned. Spikes, strøm-stød og lignende er den bedste forklaring, jeg har fået til dato. Godt det ikke er den kvalitet man bruger til rumsonder og tele-satellitter 🙂

    Svar
    1. Eric

      Nej, computere er ikke bygget til at holde, men måske er det godt det samme, for det går så stærkt med den tekniske udvikling, at den PC, der i dag er et fartfantom, er en sløv sinke i morgen.

      Over årene kan det blive en dyr “hobby,” men i dag er det svært at forestille sig en hverdag uden – det er ikke længere bare “hobby,” men vores livline til offentlige myndigheder, bank osv., men mest af alt er computeren (og nettet) blevet omdrejningspunktet for en eksponentiel vidensudvikling i svimlende fart.

      Jeg er taknemmelig for, at jeg har oplevet den udvikling – det har været (og er) dybt fascinerende!

      Svar
  3. Ellen

    Tak for et godt tip.
    Gid mine hedeture havde kunnet klares med en blidt ført knappenål og en støvsuger 😉
    Men på den anden side … man skulle jo nødig blive kold …

    Svar
  4. Stegemüller

    Jeg kender god det med varmeproblemet. Min tidligere bærbare blev så varm, at jeg dårligt kunne holde ved siden af den. Jeg sendte den til rensning, men det hjalp ikke. Jeg er ikke en af den type, der har mod på selv at gå i gang med at skille en pc ad, og da slet ikke en bærbar – så jeg kapitulerede og købte en stor stationær i stedet for.

    Svar
    1. Eric

      De bærbare har jo nok en kortere levetid, men jeg ville ikke undvære. Jeg har så at sige valgt mellem lænestolen og kontorstolen. 😉

      Svar
  5. Peter Andreasen

    Som jeg også fortalte Eric i går, så er det ikke alle bærbare der er lige så nemme som Eric’s acer at komme til i, en HP bærbar skal skilles rigtigt meget af.

    Svar
  6. Inge

    Det er et rigtig godt tip.. Jeg tror der ryger mange bærbare ud, som formentlig kunne overleve hvis de blev renset for støv.

    Svar
    1. Eric

      Det tror jeg også, der gør, og så er det da et forsøg værd – min er i hvert fald som forvandlet, og jeg havde egentlig sat mig for, at jeg ville indlægge den på et værksted, men nu er det ikke nødvendigt. 🙂

      Svar
  7. Madonnaen

    Herligt, herligt, en computer med hedeture….;-))

    Vi havde engang en temmlig lun nabo, som vi besøgte i sommerhuset, da pigerne var i teenagealderen, og de spurgte til det (godt) brugte fjernsyn, hvor indmaden hang ud af, hvorfor det så sådan ud…

    – Jo,lød svaret, det er da bare livmoderen, der hænger forneden…:-)

    Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *