Malerier til fri download fra Statens Museum for Kunst

Statens Museum for Kunst har frigivet fotos af 158 værker, så de er udenfor copyright og frit kan bruges. I dag gik jeg på virtuelt museum.

Modigliani: Alice

Amadeo Modigliani: Alice, ca. 1918

Billedkunst fylder ikke meget i min hverdag og da slet ikke i mit budget. Jeg har vel kun besøgt 7 kunstmuseer i mit liv: Fire i Venedig, et i Urbino (Italien), Glyptoteket og så Aalborgs kunstmuseum en gang for maaange år siden.

Desto mere overraskende downloadede jeg i dag 4,6 GB billeder fra Statens Museum for Kunst. Jeg har før kigget online på museets side med værkerne til fri download, men nu ville jeg have dem over på DVD, så de kan ses på fjernsynets større skærm.

Det er en blandet landhandel, hvis man må sige sådan om kunst. Det er ikke alt, der siger mig noget særligt, men der er nogen værker, som falder i min uslebne smag, og det er et prisværdigt initiativ sådan at gøre ting gratis.

Billederne er udenfor copyright, så man må gøre med dem, hvad man vil, blot man angiver kunstner, værkets titel, årstal og Statens Museum for Kunst som kilde. Samtidig indgår billederne i Googles kunstprojekt.

Carl Bloch: Fra et romersk osteria, 1866

Carl Bloch: Fra et romersk osteria, 1866

Constantin Hansen: Et selskab af danske kunstnere i Rom, 1837

Constantin Hansen: Et selskab af danske kunstnere i Rom, 1837. Fra venstre ses maleren selv, Bindesbøll, Martinus Rørbye (1803-1848),Wilhelm Marstrand (1810-1873), Küchler, Ditlev Blunck (1798-1853) og Jørgen Sonne (1801-1890).

Eksemplerne på denne side er ikke beskåret, men droslet meget ned i størrelse og opløsning. Det lider de selvfølgelig under, men sådan er det med smagsprøver fra kunstens buffet.

 

19 thoughts on “Malerier til fri download fra Statens Museum for Kunst

 1. Pingback: Guldalderkvarteret #1

 2. Pingback: Gæsteblog: Malerier til fri download fra Statens Museum for Kunst - Creative Commons

 3. Donald

  Hov, jeg ser pludselig dette indlæg – det var en dejlig oplysning. Jeg har downloadet nogle rimeligt gode scan/fotos af gode (danske) kunstværker, deriblandt en stribe Krøyer billeder af den ene og den anden “art” – han kunne jo mangt og meget.

  Men til forskel fra ovenstående var de tidligere downloads vistnok egentlig ikke til “offentliggørelse”, d.v.s. man kan bruge dem “privat” men ikke lægge dem som bilag til artikler eller blog-indlæg.

  Svar
  1. Eric

   En af mine ideer med billederne var også, at de måske kunne forsyne mig med en passende illustration en dag, og man har jo sågar lov til at bearbejde eller fx bare bruge et udsnit.

   Svar
 4. Christian Villum (CC DK)

  Hej Eric,
  Må vi ikke have lov til at dublere din blogpost til det officielle Creative Commons website i Danmark? Vi synes det er en inspirerende historie, og vil gerne bringe den ud til endnu flere mennesker (billederne er nemlig udgivet under såkaldt Creative Commons licens – hvilket er den juridiske hjemmel der gør det muligt for museet at tilbyde værkerne til download).
  Creative Commons er en global almengavnlig non-profit organisation, som arbejder på at gøre det nemmere at dele indhold lovligt på nettet.

  Det vil naturligvis være med dig som forfatter og med direkte link til din post her.

  -Christian Villum
  CC Danmark

  http://www.creativecommons.dk

  Svar
  1. Eric

   Hej Christian, det må I godt. Som jeg også her har givet udtryk for, værdsætter jeg projekter som jeres. 🙂

   Svar
 5. Sarah Grøn

  Hvor dejligt at falde over din blog på en kold novemberdag – og endnu dejligere at du kan bruge de frigivne værker. Håber, det er okay, at jeg har delt dit blogindlæg på museets Twitter-profil. Blev bare så glad over at læse din blog, at jeg måtte dele min glæde videre:-)

  Mange hilsner,
  Sarah Grøn, digital redaktør på Statens Museum for Kunst

  Svar
  1. Eric

   Jamen det er da rart, at man kan gøre nogen glad, men du/I har jo selv gødet jorden med det fine initiativ. 🙂

   Svar
 6. Inge

  Selv om jeg ofte cykler forbi Statens Museum for Kunst har jeg aldrig været derinde.. Det må jeg da nok overveje at ændre på.. 🙂

  Svar
  1. Eric

   Det står også på min liste. Jeg er så sjældent i hovedstaden (lufthavnen tæller ikke), men det hænder da. Vi plejer at besøge Nationalmuseet for at se den aktuelle udstilling, men det ene behøver jo ikke udelukke det andet.

   Svar
 7. Stegemüller

  Jeg synes, det er genialt, at de nu lægger kunst til fri download, for det kan garanteret lokke flere mennesker på museerne, og det er formentlig det der er bagtanken.

  Billedet fra Osteriaet virker også bekendt på mig, og jeg kan rigtig godt lide det, for det har en fantastisk fotografisk skarphed, som jeg synes er fascinerende. Man kan ikke se på det, at du har neddroslet opløsningen.

  Svar
  1. Eric

   Ja, hvem kan ikke lide foræringer? 🙂 Og jo, der går noget tabt ved at neddrosle. Originalfotoet er stort og i høj opløsning med en detaljerigdom, man slet ikke kan se her på siden.

   Svar
  1. Eric

   I de små hjem så jeg mest en dreng i rødt eller blåt tøj på en klippe. Og så kronhjorten ved skovsøen. Efter at have spist i Italien foretrækker jeg osteriaet. Der er noget fascinerende over dannelsesrejserne sydpå, og hvad de afstedkom. 😉

   Svar
 8. Ellen

  Det er da lidt interessant at kunne gå på kunstmuseum foran fjernsynet.
  Der er dog ikke noget at sige til, at manglende motion er ved at være et generelt problem …
  Billedet af Bloch har jeg set før – husker ikke hvor, men jeg er meget betaget at detaljerigdommen i billedet. Tænk at kunne male sådan!

  Svar
  1. Eric

   Billedet af Bloch bragte jeg (lidt beskåret) den 22. april, så det er nok det, du kan huske. Det er nok det billede af de 158, jeg synes bedst om.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *