Banker er gribbe og ikke vegetarer

I kølvandet på Danske Banks abonnementsordning beder SF branchen om at vise samfundssind. Det er som at bede gribben om at blive vegetar.

GribDet har ramt overskrifterne, at småkunder i fremtiden skal betale ”abonnement” for en konto i Danske Bank. Det sætter spotlight på grådigheden, og forargelsen er stor.

Grådigheden er ikke ny, men den har trods alt været iklædt gebyrer og lårkorte renter. Nu har Danske Bank smidt den sidste trevl og står som en blotter i skolegården.

Man kan sige om gebyrer, at de trods alt udløses af bestemte ydelser, men nu skal det altså koste penge at have sin lovpligtige Nemkonto, hvor banken i forvejen låner pengene næsten gratis.

I Information kan man læse, at SF’s erhvervsordfører appellerer til, at branchen udviser samfundssind og ansvar.

Altså, hvor naiv kan man være?

Det er som at bede rovdyr og gribbe om at blive vegetarer. Senest har finanskrisen vist, at banker (og andre med dem) vil gå præcis så langt, som loven og konkurrencevilkårene tillader. Nogen går endda længere.

Appeller har ingen virkning overhovedet, det har kun regulering og kundernes reaktion. Jeg har ingen indflydelse på det første, men som kunde kan jeg smække med døren.

Det er nogle år siden, jeg flyttede lønkontoen til Nykredit for at få en smule rente, men kontoen i Danske Bank fik lov at leve, fordi det var bekvemt med to Visakort.

Det er slut nu. Det er i øvrigt også slut med Nykredit. De gav en relativt god rente dengang, men nu er renten afløst af gebyrer på stribe.

Jeg overvejer Arbejdernes Landsbank. Den skal selvfølgelig eksistere på markedsvilkår, men da den ikke er et aktieselskab, har den lidt andre kostvaner end gribbene.

Farvel.

Relateret:

12 thoughts on “Banker er gribbe og ikke vegetarer

 1. Donald

  Regulering virker bedre, hvis man først appellerer.

  Jeg tror efterhånden at der er en “tidsånd” som kan ses ud af hvad aviserne vælger at trykke og hvad folk vælger at læse. Tidsånden efter WWII kan have været præget af skræk for gentagelse og derfor af en vis portion samfundssind, som nu er forsvundet.

  Det kræver en uddybning, det er jeg godt klar over, men jeg ved ikke rigtig hvordan man skal tage fat på emnet.

  Svar
  1. Eric

   Jeg kan godt følge dig: Når appellen ikke bærer frugt, har man argumenterne i orden for at regulere.

   Efter krisen i 30’erne indførte man regulering af finanssektoren – man havde lige betalt dyre lærepenge. De sidste 20-30 år har man dereguleret og givet den friere tøjler, og det gik, som man kunne forvente.

   Man kan godt appellere til en haj om at vise barmhjertighed, men man skal ikke forvente held med sit forehavende.

   Svar
 2. Pia

  Jeg hørte det i radioen i går morges, og mit ellers tolerante og rolige gemyt kom på kogepunktet. Jeg har allerede været i blækhuset, for noget må der ske 😉

  Svar
  1. Eric

   Enig, men hvis politikerne fortsat kun vil mane til “samfundssind og ansvar”, sker der ikke en bønne. Forbrugerne/kunderne må markere deres utilfredshed og skifte bank, hvis de kan.

   Det bliver en ren win-win, for i dag taber DB åbenbart penge på at have vores penge stående uden abonnementsbetaling. 😉

   Svar
 3. Stegemüller

  Jeg har det som Inge; hvis min bank indfører gebyr for at have en konto, finder jeg også bare en anden bank. Jeg hader gebyrer, for jeg føler ikke, at jeg får noget for pengene. Det er os almindelige lønmodtagere, der betaler gildet gang på gang, og det vil jeg ikke være med til.

  Men det ser ud til at være en omsiggribende udvikling. Fx har mit mobilselskab 3 lige fundet ud af, at det skal koste penge at betale med PBS hver måned. Man kan slippe for at betale de 19 kroner ved at betale regningen med dankortet, men hvad gør man så, hvis man gerne vil have sine regninger betalt fra budgetkontoen, som der typisk ikke er knyttet et betalingskort til?

  Svar
  1. Eric

   Ja, deres gebyr-fantasi kender ingen grænser. Der er kun en måde at straffe dem på, og det er at gå til en af konkurrenterne.

   Svar
 4. Henny Stewart

  Nej, en pølse er ilde gemt i et hundehus.

  Desværre er jeg kunde i Danske Bank, og det vil bestemt ikke være nogen enkel sag for mig at slippe derfra i min nuværende situation, så det bliver nok noget med “grin and bear it”.

  Svar
  1. Eric

   Ja, nogen er taget som gidsler af omstændighederne. Jeg kan heldigvis sige: “I kan rende og hoppe”.

   Svar
 5. Ellen

  For en gangs skyld er jeg ikke helt enig i dit blomstrende billedsprog, for en blotter i en skolegård ville awblive arresteret for at gøre noget ulovligt … det er vist desværre ikke tilfældet med Danske Banks komplet usmagelige tiltag.

  Svar
 6. Inge

  DB’s tiltag er så usmagelige, det eneste man kan gøre som kunde i den bank, er at finde en anden bank.
  Desværre tror jeg bare at DB har åbnet festen, de andre banker plejer at lære hurtigt. Hvis min nuværende bank får samme “geniale” ide, bliver den til min forhenværende bank. Jeg har intet specielt tilhørsforhold til nogen bank, og skifter glad og gerne hvis en anden kan tilbyde bedre vilkår.

  Svar
  1. Eric

   Det med festen kan du have ret i, men der kan gå hen og blive konkurrence om de gæster, som ikke vil danse.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.