Sniksnak om håndværkere, ferie og bådflygtninge

Jeg burde være flittig og forberede håndværkerinvasionen, men sommeren er over os, og det er lørdag.  Jeg kan lave noget i morgen.

Sommerfugl

Jeg trænger til ferie, og måske er det derfor, jeg ikke har skrevet så meget på det sidste. Den har i stedet stået på forberedelser til håndværkernes invasion.

Det er noget så simpelt som at rydde de rum, der skal gøres noget ved, farvevalg og farvekoder, vælge tæpper, få målt op, købe forskelligt som dørgreb og vindueskarme.

Men det tager tid, og vi er ikke færdige endnu. Det dur jo heller ikke at stuve alle møbler sammen, mens vi stadig skal bo her.

Bådflygtninge

Også selvom vi rejser til Leros inden længe. Det er en af de græske øer, hvor der lander flygtninge i gummibåde fra Tyrkiets kyst.

Bulgarien og Grækenland har (med EU-tilskud) rejst hegn langs grænsen til Tyrkiet, så sejladsen i overfyldte gummibåde er snart den eneste indfaldsvej til Europa for de flygtninge, der vælger ruten øst om.

Lesbos (ikke Leros) er en af de øer, der modtager flest flygtninge, og den sidste tid har jeg fulgt med i de videoer, som Eric Kempson lægger på YouTube.

Eric er fastboende englænder på Lesbos, og han og andre frivillige tager dagligt mod bådflygtninge, giver dem vand og mad og hjælper dem med at komme til en af lejrene.

Han fortæller bittert om de mange hjælpeorganisationer (UNHCR, Røde Kors, Borderline Europe m.fl.), som kører rundt i store biler og profilerer sig, så de kan samle penge ind.

Problemet er iflg. Eric, at de intet gør for at hjælpe (bortset fra The Netherland Boat Refugee Foundation). Det er ikke dem der tager mod flygtningene på stranden, det er ikke dem der sørger for vand og mad, det er ikke dem der gør toiletter rene, det er ikke dem der hjælper med tøj og sko.

Det er de frivillige og sågar turister, der hjælper, og behovet for hjælp er enormt. Eric fortæller i øvrigt, at Danmark er i front, hvad hjælp angår, og jeg tænker, at det er private indsamlinger.

Hvad der er op og ned på det med organisationerne, skal jeg ikke kunne sige, men Erics bitre udfald lyder troværdige. Det er ikke grønne UNHCR-veste man ser på videoerne fra stranden, når bådene lander.

På en video fra en af lejrene ser man repræsentanter fra UNHCR på besøg, og de synes mest optaget af at tage selfies.

Flygtningeproblemet er enormt, og der er næppe nogen patentløsning ud over at skabe fred og tålelige levevilkår i landene, de kommer fra, og det er vist en utopi.

Desuagtet klæder det ikke EU, at man gør så lidt for at finde en fælles løsning, og at så mange lande gør, hvad de kan, for at tørre problemet af på naboerne.

Den danske minister for området, Inger Støjberg, så vist helst, at flygtningene blev i nærområdet, hvor de kan nyde Jordans bedste shawarma:

Inger Støjberg i Jordan

Førstehåndsindtryk er vigtige, og kan man nyde Jordans bedste shawarma, er det vel ikke helt skidt.

/Eric

12 thoughts on “Sniksnak om håndværkere, ferie og bådflygtninge

  1. Jørgen

    Når man læser indlæg og kommentarer er det tydeligt at problemet med flygtninge og migranter (det er vigtigt at benytte de rette betegnelser) er uhyre stort, og jeg synes man må frygtige hvad fremtiden byder på i den henseende. Det er ikke i orden at magthaverne i Europa ikke finder fælles løsninger, men det er givet vis ingen let opgave.

    Svar
    1. Eric

      Der er ingen nemme løsninger – kun hos de rabiate. Mon ikke man lander et sted, hvor flygtningene bliver fordelt, og migranterne bliver afvist. Men noget kønt skue bliver det ikke.

      Svar
  2. Donald

    Jeg husker hjælpe-organisationers manglende hjælp og interne problemer og stridigheder nævnt i forbindelse med Haiti-jordskælvet og føler mig magtesløs. Det er nutid, der er brug for hjælp, og jeg kan ikke gøre meget mere end at støtte Folkekirkens Nødhjælp, som jeg håber er en af de mest effektive hjælpeorganisationer. Det overrasker mig at UNHCR også bliver kritiseret –
    I dag forlyder det at tusinde flygtninge-migranter har overskredet en grænse ved Makedonien og at de ikke var til at stoppe med vold.

    Hvad bliver det næste – tænk selv. Det er derfor jeg mener at man er nødt til at tænke kreativt, lave nye byer og byde flygtninge velkomne her. Jeg ved ikke om det ville hjælpe at tvangskristne dem (jeg er ateist) men man skulle jo nok sørge for at de ikke sidder fast i den holdning, at “kristne lande er mindre værd end muslimske lande”.

    Svar
    1. Eric

      UNHCR er gode til at skabe opmærksomhed om problemet, men det overrasker mig, at de er så lidt værd i felten.

      Jeg ved ikke hvad der skal til, måske er der ingen løsning, men hvis man isolerer den flig, som hedder humanitær bistand, er det indlysende, at især Grækenland har brug for assistance. På det punkt står det sløjt til med solidariteten i EU.

      Svar
      1. Donald

        Det er jo muligt at UNHCR ligesom andre store grupper/organisationer har uens kvalitet. Jeg ved det ikke, – men i det indiske højland, foot-hills of Himalaya, var der mange flygtninge, som UNHCR hjalp ved opbygning af flygtningelejre, en oplysning jeg har fra SOS Børnebyerne. Men tiden går, det ene sted er forskelligt fra det andet.

        Som du siger burde EU gøre noget. I stedet bygger man flere hegn, *DET* er skandaløst og jeg ved heller ikke, hvad man skal gøre.

        Svar
  3. Pia

    Det er svært ikke at være ambivalent i den store flygtningepolitik.
    Detaljerne i et renoveringsprojekt, er frygtelig tidskrævende at få på plads.. Umiddelbart tænker man at det er da “bare lige”… men hvis man har prøvet det, så er man blevet meget klogere.. Der kunne være udført meget effektivt arbejde på den tid. God arbejdslyst i morgen 😉

    Svar
  4. Ellen

    Jeg forbeholder mig retten til meningsneutralitet her, men jeg er ikke lige så neutral mht. Støjbergs postulat om, at Tantholt er “erfarende” 🙂
    Mange har også en mening om ‘migranterne’ (pudsigt nok vil ingen kalde dem ‘flygtninge’) ved Calais, men når man har set, hvordan de ser ud, kan jeg godt forstå Cameron, når han siger, at “dem vil vi ikke have!” De er barberede og renvaskede, hvad jeg ikke umiddelbart ville have forventet, men jeg ville godt nok låse min dør, hvis jeg boede i Calais-området.
    Beklager, hvis jeg har fornærmet nogen her, men hele denne problematik har så skræmmende mange aspekter, og det kan være sæedeles svært at skelne mellem skidt og kanel.

    Svar
    1. Eric

      Ingen har løsningen på problemet, så meningsneutralitet er vel på sin plads. Men når man ser på fordelingen af flygtninge, og hvem der står i problemer til halsen, er der klart nogen (og herunder DK), der løber fra regningen, hvis EU ellers skal løfte i flok. Det sidste kniber gevaldigt.

      Svar
  5. Stegemüller

    Der er så mange der hopper op og falder ned på flygtningesituationen. Enhver har åbenbart nok i sig selv. Når vi den 3/12 skal stemme om retsforbeholdet er flygtningepolitikken jo et centralt emne, men jeg kan ikke finde ud af, hvad jeg skal stemme, for jeg synes, der er noget fornuftigt hos både ja- og nej-siden. Jeg har læst en masse artikler om det, men synes ikke jeg bliver stort klogere. Jeg føler mig manipuleret af dem alle. Hælder nok mest til et nej, da jeg plejer at være enig med Enhedslisten. Jeg synes bare, det er forvirrende at også DF anbefaler et nej, for dem plejer jeg bestemt ikke at være enig med.

    Svar
    1. Eric

      Mere overstatslig magt til EU, hvor reglerne dikteres fra Bruxelles, er ikke min kop te. Jo længere væk beslutningerne træffes, desto mindre demokrati. At man så ind imellem kunne ønske, at nogen kunne banke folketinget på plads og føre anstændig politik er en anden sag, men det skal ikke være Europaparlamentets bengnavere.

      Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *