Dagenes stille gang på Leros

Dagene går deres stille gang på Leros, og hvis ferie går ud på at slappe af og genoplade, er dette fuldblodsferie.

Det er ikke værst at forlænge sommeren ved at tage til Grækenland i september. Nogen vil sikkert vrisse, at man ikke kan forlænge noget, der ikke har været, men desuagtet er det herligt med sol og omkring 30° i skyggen.

Når man er blevet akklimatiseret, kan morgenbrisen være lidt kold, men solen får hurtigt magt og varmer vinden op til lune kærtegn.

Vi går gerne en tur, inden det bliver for varmt. Enten op ad bakken til Platanos eller ned til Pandeli Bay, hvor solen leger med reflekser i vandet.

Reflekser

Måske sætter vi os på torvet i platantræernes skygge. Kaffe og vand tak! Nogle mænd spiller backgammon, og gamle gubber med stok kigger på.

Græsk kaffe

Måske bliver vi ikke på torvet, men fortsætter ned ad den stejle bakke til Agia Marina og får kaffe på en af havnens caféer. Her er stolene magelige, og man kan glo på fiskerne, der bøder garn på kutterens agterdæk. Tæerne assisterer hænderne.

Fiskere Leros

På vores vej hænder det jævnligt at Petros passerer i sin taxi, og så vinker han. Petros kørte os fra lufthavnen til Pandeli, og mere skal der ikke til for at stifte bekendtskab.

Arkæologisk museum

Lidt op ad bakken tilbage mod Platanos ligger det arkæologiske museum som nabo til skolen. Vi har besøgt det før, men det er gratis og tåler en gentagelse.

Arkæologisk museum

En lidt buttet pige byder os velkommen og spørger, om vi taler engelsk. Hun kaster sig ud i en introduktion til museet, hvad der er hvor. Jeg synes ellers nok, det er til at overskue, men man skal værdsætte venlighed.

Museet var i sin tid gymnasium, men under 2. Verdenskrig blev det bombet. Bygningen blev vist først genopført i 1997, og nu er det altså arkæologisk museum.

Samlingen er ikke så stor, men det skyldes vist mest, at der ikke har været så mange udgravninger på Leros. Øen har været beboet siden arilds tid, og man skal vist bare stikke en spade i jorden for at gøre oldtidsfund.

Vi bliver bedt om at skrive i gæstebogen. Måske er det vigtigt med dokumentation, når museet er gratis og giver arbejde til to, pigen og en mand der smiler.

Eftermiddagssysler

Ser vi bort fra aftensmåltidet i Pandeli Bay, er kosten enkel. Nøgleord er brød, ost, pølse og tomatsalat samt et glas af den lokale drue til knap 3 € for 1½ liter.

Nå ja, det bliver også til et æg nu og da. Æggene er fine, har forskellig størrelse og er friske.

Over middag kunne man tage til stranden og få solstik, eller man kunne tage på udflugter og dehydrere.

Vi har set det meste under tidligere besøg og foretrækker det stille liv på terrassen med krydsord, sudoku, e-bogen og måske en svalende dukkert i poolen.

Blandt gæsterne er også en dansk familie med børn i skolealderen. Børnene synes ikke at forstå, at de burde savne skolen og værdsætte, at vi holder ferie uden for skoleferien for ikke at tage plads op, når de leger med glade hvin, slår sig og vil ha’ is.

Jeg har før nævnt de tre ægtepar, som holder træf på naboterrassen. De er af den generation, hvor drengebørn stadig blev døbt ”Kaj”. De knevrer i timevis, og selv brølaben er blevet afdæmpet, siden de kom.

Det har afgjort sine underholdende sider at mangle høreværn, og vi ikke har kunnet undgå at høre, at nogle af dem rejser i morgen. Så vi når måske tre dage uden: ”Det er bår’ dejli’”.

Vi har også forstået, at de er gengangere på Leros. Næste år finder jeg måske en anden og mindre ø, som aldrig har været dansk chartermål.

Man skal kunne lande med en humlebi fra Athen, og ged i tomatsauce må gerne være lokal specialitet. Jeg har allerede nogle muligheder i kikkerten.

Men dejligt er her, og dagene går deres gang. Skal vi have ged i aften? Måske, Vi kunne sagtens klare et par uger mere, men snart er ferien forbi.

/Eric

Relateret:

6 thoughts on “Dagenes stille gang på Leros

 1. Inge

  Det lyder bestemt ikke til at I overanstrenger jer, men det er vel heller ikke meningen med øvelsen.. 🙂

  Svar
  1. Eric

   Nope! Når vi kommer hjem, får vi rigeligt at se til med at “flytte ind” igen efter håndværkernes huseren.

   Svar
 2. Jørgen

  Der synes at være svært mange danskere på Leros i øjeblikket. Skolebørn bør (stort set) passe deres skolegang. Mon det er en konsekvens af dine blogologiske anbefalinger? Eller er det bare tilfældigt?

  Svar
  1. Eric

   Jeg tror, det er tilfældigt. Dog er det næppe tilfældigt, at de koncentreres på Nikis Studios. Det var et af de lejlighedshoteller, som blev brugt af de danske charterselskaber, da de arrangerede rejser til Leros. Det er et udmærket sted, og så vender folk tilbage, når de finder ud af at komme hertil, dvs. tage charterfly (kun billet) til Kos og færgen fra Kos til Leros.

   Nationaliteten er nok ikke så afgørende. Folk bliver ofte støjende, når de rejser i flok.

   Svar
 3. Stegemüller

  Ged i tomatsauce – uhm det smager godt, og det er sikkert også sundt. De andre danskere lyder ikke så spændende, bare udtrykket ”Det er bår’ dejli’” gør mig helt træt på forhånd. Et sted der ikke har været/er dansk chartermål lyder rigtig godt.

  Hav en god dag.

  Svar
  1. Eric

   Smørmør ged i tomatsauce med strejf af allehånde er bare så godt. De nævnte danskere er lidt irriterende, men kunne sagtens være en anden nationalitet. Det drejer sig i bund og grund om (manglende) respekt for andre mennesker, eller måske mere præcist: Omtanke og deraf afledt hensyn.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.