Det var så Sæby

Vi har besøgt Sæby nogle dage, en behagelig miniferie. Efter ca. 30 år er meget forandret, mens andet stadig står som i 1700-tallet.

Sæby vandmølle

Septemberferien i Grækenland måtte aflyses pga. sygdom, så da jeg var ovenpå igen, ville vi hurtigt arrangere en ”erstatningsferie” og valgte at tage til Sæby nogle dage.

Det er ikke langt fra Aalborg, og uden for sæsonen var det nemt at få værelse på Aahøj Hotelpension.

Helles forældre havde sommerhus nord for Sæby, og hun har mange gode minder fra barndommens sommerferier. Det var ca. 30 år siden, vi havde besøgt byen sidst.

I den korte video herunder er der nogle glimt fra byen. Jeg undlod at filme på havnen – blæsten ville have lavet for meget mikrofonstøj, og der var saltvand i luften (kunne jeg se på mine brilleglas).

Uden for sæsonen

Sæby er en turistby, og når sæsonen er overstået, skruer man ned for blusset. Nogle restauranter og forretninger drosler ned for åbningstiden, og i oktober er det slut med at bade i havet, medmindre man er selvpiner.

Sæby Å udmunder i Kattegat

Hvor Sæby Å udmunder i Kattegat

Så der var stille. De første par dage var der bygevejr, og vinden kom iskold ind fra Kattegat. Men vi fik gået nogle ture i den gamle by.

I Algade er der mange byhuse fra 1700-tallet, gule eller røde, med stokroser og idyl. I Algade ligger bl.a. Clasens Gaard. Den var i sin tid hotel og scenen for Herman Bangs ”Sommerglæder” (1902).

Som med Skagen var det kunstnere, der ”opdagede” Sæby, og nogle af dem, der kom i Sæby, var Bang, Wied, Drachmann og Ibsen.

Ravsliberen har udover forretningen også et fint ravmuseum med nye og gamle ting fra nær og fjern. Ganske interessant, og man fornemmer ildsjælen bag samlingen.

Den store kirke har fine, gamle kalkmalerier, og museet bor i et gammelt bindingsværkhus, Konsul Ørums gård, på hjørnet af Algade og Søndergade. Bestemt et besøg værd hvis man vil have indblik i Sæbys historie.

Sæby Museum

Går man nogle få skridt nordpå til broen over Sæby Å, er der udsyn til den gamle vandmølle. Bindingsværkshuset er fra 1710, den oprindelige mølle blev opført i 1640.

Til salg eller leje

Der var forbløffende mange huse og fritidshuse til salg. Jeg ved ikke hvorfor. Måske liggetiden er lang, måske går det tilbage økonomisk.

Der var også en del butikslokaler til leje. Et pizzeria havde drejet nøglen om, og minsandten om ikke Torvekroen er lukket og til salg eller leje.

Men jeg tror, at samtlige større ejendomsmæglerkæder har kontor i byen, og de lever ikke af at sætte huse til salg – der skal også sælges nogen.

Havnen og spisesteder

Langs havnen havde den kolde vind frit spil, og iskiosken har lukket til sommeren 2017. Café Smeden fristede os med kaffe og æbletærte søndag eftermiddag, men siden så vi den ikke åben.

Jacob Jensens fiskerestaurant på havnen havde lukket i uge 41. Jacob er den Jensen, som tabte en retssag til Jensens Bøfhus om retten til ”Jensens”. Bøfhuset har i dag fortrudt retssagen noget så bitterligt.

Kunderne brød sig ikke om, at den store kanøflede den lille, og flygtede i stort tal. Bøfhuset fik en bundlinje så rød som husets rødeste bøf.

Vi fik fiskebuffet på Franks Fiskerestaurant en grå og fugtig mandag aften. Det var lidt underligt at være de eneste gæster i et meget stort lokale, men så var der da ikke kø ved buffeten, og vi havde havudsigt i få minutter, til solen trak nattens rullegardin ned.

Vi spiste et par gange på Bella Firenze på torvet, som sælger mange pizzaer ud af huset. Det er der en grund til, for den pizza, vi fik ved besøg nr. to, var ganske glimrende.

Byens ”fine” sted, Frøken Madsen’s Spisehus, (deres og ikke min apostrof) havde sæsonlukket de fleste dage, men i går aftes var der åbent. Det var dyrt, men også godt. Fiskecarpaccio, farseret vagtel og majsis med cornflakes og popkorn.

Farseret vagtel

Desserten var nu smartere end god – majsis smager af meget lidt. Det var en sæsonmenu, og så havde noget med æbler været bedre timet, men måske for old school.

Aahøj Hotelpension

Hotellet har kun 12 værelser, og indtil onsdag var vi de eneste, forkælede gæster. Stort, lyst og luftigt værelse med altan og kig ned til Sæby Å. Velfungerende WiFi.

Et dejlig roligt sted, som må være skønt om sommeren. Morgenmaden er rigtig god med hjemmebag, friskpresset appelsinjuice, ymer med hjemmelavet müesli, perfekt blødkogte æg, gode oste, lufttørret skinke, sydesalt og-og-og …

En lidt kold og forblæst ferie, men den var jo improviseret i hast, og det var rart at gense Sæby.

/Eric

16 thoughts on “Det var så Sæby

 1. Jørgen

  I aftes læste jeg sammenhængende dine indlæg fra aflysningen af ferien til miniferien i Sæby. Det var fint at læse dem samlet.
  Det har, som jeg forstår det, været en ret barsk omgang problemer med hjertet , du har været igennem de sidste måneder. Her tænker jeg på trætheden, druknedødslignende tilstande, hospitalsindlæggelser mv og ikke så meget de underlige fænomener om medicinpriser.
  Tak for delingen af oplevelserne, såvel egne som andres. Jeg tror sådanne beskrivelse er meget nyttige. Jeg ser dem som en mulighed for mental forberedelse skulle noget tilsvarende indtræffe for en selv, herunder hvordan man dog i tide opdager der er noget galt. Kan man få mistanke, hvis man begynder at spise mindre men vejer det samme (vægttab + væskeophobning)? Hvordan kan man undgå at afvise sig selv ved at slå fænomener hen med en eller anden begrundelse? Hvordan skal man håndtere læger der kører på autopilot (sætte sig på p-pladsen og ringe 112)? Osv.
  Det er også tydeligt at en sådan omgang giver anledning til tanker om fremtiden, og jeg går ikke ud fra du er helt færdig med den problemløsning, men det er også godt at læse herom fordi man får mulighed for selvrefleksion.
  Så mange tak fordi du har delt processen med verden.

  Svar
  1. Eric

   Velbekom, Jørgen. Kan nogen have gavn af ens skriverier, har de været godt for noget. Som du sikkert også har erfaret, kan det at skrive om noget også strukturere det, man husker, så man retrospektivt får bedre overblik og styr på sammenhænge.

   Det er klart, at et sygdomsforløb af den karakter giver tanker om fremtiden og kan påvirke den måde, man ser verden og sit eget liv. Risikoen for, at hjertet går af lave igen, er ganske stor, men så er det godt, at man kender symptomerne, så man kan komme hurtigt i behandling. Det kan måske volde besvær, hvis man fx er på Sicilien, men man kan jo heller ikke stå af livet 🙂

   Svar
 2. Anne Holtegård

  Dejligt gensyn med Sæby. Byen er hyggelig og ikke så turistpresset som Skagen. Der er masser af miljø og natur. By, kirke, Sæbygård Slot. Både strand og skov. Sæbygård skov er så smuk, når anemonerne blomstrer, når bøgen springer ud eller når efterårsfarverne maler skoven gylden.
  Med familie i byen har jeg også tilbragt sommerferierne der, har leget på P-pladsen over for kirken og været på stranden dagen lang; dengang var det jo altid sol om sommeren!
  Håber du kommer på den ellers planlagte rejse senere.

  Svar
  1. Eric

   Ja, Sæby har meget at byde på, og Grækenland eksisterer stadig næste gang 🙂

   Som førstegangskommentator skulle din kommentar godkendes – en simpel foranstaltning mod spam.

   Svar
 3. Ellen

  Det minder mig lidt om det gamle tv-show (var det Husk lige Tandbørsten?), hvor folk kom til “Sæby eller San Fransisco” – du kom så til det første og var godt tilfreds med det. Det lyder det nu også, som om det kunne være for os 🙂
  Det er hyggeligt med stille ferier, og det var et flot morgenbord at servere for bare to gæster.

  Svar
  1. Eric

   Vi er til stille ferier, så det var perfekt i den henseende. Værtinden, Camilla, er meget kvalitetsbevidst, og det mærkes også på morgenmaden. Teen henrykkede Helle, så vi fik navn og forretning og har en pose med hjem 😉

   Svar
   1. Rasmine

    Undskyld, at jeg blander mig – men jeg synes, du lader os tedrikkere lidt i stikken. Hvad var det for en te, der henrykkede Helle?

    Svar
    1. Eric

     Teen hedder “Hole in one” og er fra Fabel. Jeg kan ikke beskrive smagen, for duften (krydret) var nok for mig, men hovedsagen er også, at fruen er begejstret. Ingen kunstige aromastoffer, trækketid 4 minutter.

     Svar
 4. Donald

  Det var en rigtig god miniferie! En bekendt her i Helsingeområdet havde for nogle år siden en stilling som museums-medarbejder i Sæby, ved hvilken lejlighed jeg undersøgte byens historie. Den er ikke spændende og ikke kedelig. Jeg føler et indre slægtskab med sæbyboerne, “fred fremfor alt”. Billederne er smukke!

  Svar
  1. Eric

   Præcist udtrykt: Sæbys historie er ikke spændende og ikke kedelig. Når man går rundt, er der mange detaljer. Én er fx en mindesten (ved stien langs åen mod havet) for en mand, hvis navn jeg nu har glemt, men han var fra Sæby, og på stenen står, at han undsatte Hans Egede på Grønland.

   Fyren, der solgte os billetter til museet, havde også rødder i det sjællandske, kunne man tydeligt høre. Hans efterkommere (hvis han da har nogen) vil kunne kalde sig sæbynitter om et par generationer eller tre 😉

   Svar
 5. Henny Stewart

  Hyggeligt ser det ud, og det er vel også dejligt at få tempoet helt ned i danske omgivelser?

  Hvilket kamera bruger du til at filme med? Filmen er god, jeg har dog set den uden lyd, så der er jeg måske gået glip af noget.

  Svar
  1. Eric

   Det var rart at få tempoet ned i omgivelser, som begunstiger netop det. Men som jeg skrev i svaret til Hanne, havde det ikke gjort noget med et par grader mere opad.

   Kameraet er en Sony camcorder med et nummer, jeg ikke kan huske, men som jeg selvfølgelig kunne finde, hvis jeg gad lette mit luksuslegeme. Det optager faktisk med en forbløffende god billedkvalitet (HD). Formatet er kompatibelt med fjernsynet (også Sony), og på fjerneren står det knivskarpt, hvor det koster noget på kvaliteten at se via YouTube. Den indbyggede mikrofon er også rimelig, men er temmelig vindfølsom.

   Svar
 6. Stegemüller

  Sæby ser rigtig hyggelig ud – måske nok lidt vel stille. Men nogle dage i fred og ro er garanteret godt, efter det du just har værte igennem. Af og til har man bare brug for den slags balsam for sjælen, så man kan optage sådan en fin lille video!

  Svar
  1. Eric

   Sæby er en hyggelig by, og om sommeren med mange turister er den ikke nær så stille. Vi foretrækker egentlig den stille udgave og det ikke kun for Sæbys vedkommende. Men et par grader mere havde ikke gjort noget. Selvom vi var godt klædt på, var det lige koldt nok.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.