Hjemmeside og anden IT

IT kan være en tidssluger. Jeg har fået nyt webhotel til hjemmesiden, og i går gik Excel 2003 ned pga. en Windows-opdatering.

Moderne IT sparer masser af tid, men det kan sørme også være en tidssluger af rang. Det har det været for mig den sidste uges tid.

Excel 2003 crasher med Windows-opdatering 1803

For at starte med det sidste først opdaterede Windows 10 i går (build 1803), og jeg sagde nej til de fleste tilbud.

Fx har jeg ingen interesse i at tale til min computer, og flere af de andre tilbud lugtede langt væk af, at alle mulige privatoplysninger skulle gemmes på Microsofts servere.

Bagefter skulle jeg lave noget i et regneark, og da jeg ville formatere en cellevisning, døde Excel. Det gentog sig, jeg bootede, og det gentog sig. Excel døde bare uden afskedsord eller trøst til de efterladte.

Efter nogen søgning på nettet fandt jeg ud af, at andre havde samme problem, og nogen havde løst det ved at annullere opdateringen og gå tilbage til den tidligere Windows-version.

Så det gjorde jeg, og nu virker Excel 2003 igen. Det er dog uholdbart i længden ikke at opdatere Windows, så hvad gør jeg?

Vi bruger Office 365 på arbejde, og det er jeg temmelig træt af (især hastigheden og manglen på kompatibilitet bagud), så det ender nok med, at jeg må skifte til Open Office eller lignende. Det er trist for en inkarneret Excel-bruger.

Fra HTTP til HTTPS

Som jeg skrev i forrige indlæg, har jeg skiftet udbyder. Flytningen af websiderne gik sådan set smertefrit, bortset fra at de fik mig til at skifte navneserver for tidligt, så alt var nede i knap et døgn.

Navneserveren er den server, som ”oversætter” en webadresse til en IP-adresse, og det undrede mig noget, at de bad mig skifte, inden filerne var overført, men jeg tænkte naivt, at det havde de nok styr på.

Men selvom overførslen af filer m.v. gik problemfrit senere, var der alligevel en del arbejde med at konfigurere e-mail og ikke mindst med at skifte fra http til https (sikker forbindelse).

Besøgende, som kalder en http-adresse, skal omdirigeres til den tilsvarende https-adresse, og det skulle jeg lige finde ud af. Min løsning var flg. redirect i htaccess (hjemmesidens ”portner”):

RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule (.*) https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI}

For at virke skal der også (forinden) stå ”RewriteEngine on”, men det gjorde der allerede.

Om det er den bedste løsning, ved jeg ikke, men det virker.

Og så skal internetchefen, Google, have besked, man skal rette i opsætningen af Google Analytics, Webmaster Tools, og jeg skal komme efter dig.

Derefter kan man bruge år på at rette links fra http til https, så siderne vises med den lille hængelås, som signalerer ”sikker”. Jeg behøver ikke kede mig.

Godt det er lang weekend, og i aften skal grillen tændes. God pinse 🙂

/Eric

11 thoughts on “Hjemmeside og anden IT

 1. Pia

  Det tager frygtelig meget tid. På arbejdet er vi i gang med at få installeret et helt nyt regnskabsprogram. Hold da op, siger jeg bare. Godt jeg har en livline, for alt det tekniske er slet ikke mig.

  Svar
  1. Eric

   Ny software er åh, så trættende. Bedst som man har vænnet sig til det gamle og kan alle fif, skal man starte forfra.

   Svar
 2. Jørgen

  Jeg skal hilse og sige at det ikke bliver lettere med alderen, og på et eller andet tidspunkt kommer der måske en grænse for ens formåen i denne sammehæng. Forhåbentlig er det forinden lykkedes at finde en løsning der kan fungere til man ikke kan betjene en pc længere.

  Svar
 3. Stegemüller

  Det lyder altså ikke som om, cHosting har givet dig ordentlig vejledning angående opdatering af DNS’erne! Jeg ville tage kontakt til dem og spørge, hvad de mon har tænkt! Selv har jeg aldrig fået den form for dårlig rådgivning.

  Svar
 4. Ellen

  Det er da godt, at du har nogenlunde styr på alle løsningerne! Det ville jeg ikke have, så derfor skifter jeg heller ikke udbyder. Jeg er nu også godt tilfreds med min 🙂
  Jeg har overvejet Office 365, men kan jeg så ikke læse/konvertere mine gamle Office 2010-filer?

  Svar
  1. Eric

   Jeg tror afgjort ikke, at du vil opleve problemer med at læse dine gamle Office 2010-filer. Jeg har ikke haft problemer på arbejde, hvor vi netop gik fra 2010 til 365.
   Jeg oplever dog, at 365 er en del langsommere – især til at starte. Det må være det sky-halløj.
   Når jeg taler om manglende kompatibilitet, er det Excels VBA, jeg tænker på. Hver eneste gang, vi har skiftet version på arbejde, har jeg oplevet, at gamle velfungerende makroer pludselig ikke virker mere og skal rettes til.
   Det er vildt irriterende, for ofte tager det lang tid at debugge og finde en løsning.

   Svar
 5. Henny Stewart

  Jeg bruger Windows så sjældent nu, at den skal gennem en større opdatering, nærmest hver gang den maskine bliver tændt. Jeg overvejer kraftigt at installere Linux på den maskine også og dermed vinke endegyldigt farvel til Microsoft. Jeg er så træt af, at de vil ringe hjem til far, hver gang man gør et eller andet. Jeg er også træt af, at de viser reklamer i programmer, der er købt sammen med maskinen, altså rigeligt købt og betalt.

  Det eneste, der fastholder mig i Windows er PaintShopPro, som jeg ikke bruger særlig meget mere. Jeg burde være i stand til at lære et Linux grafikprogram i stedet.

  Svar
  1. Eric

   Ja, de evindelige opdateringer! Det er også velkendt software, der fastholder mig til Windows, men snarere et par håndfulde programmer. Men i takt med, at de bliver umulige at bruge, skulle man måske overveje at skifte til Linux …

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.