Som du plejer?

For godt 10 år siden blev jeg kunde ved frisøren fra Irak, men så fandt jeg en anden for at reducere ventetiden. I dag vendte jeg tilbage.

FrisørskiltJeg tror, det er omkring 10 år siden, jeg første gang blev klippet af frisøren fra Irak, men det kan sagtens være mere.

Han tog 100 kr. for en herreklipning, og det syntes jeg var rimeligt for en klipning uden dikkedarer. Hvorfor tage til centrum og betale det tredobbelte eller mere, når frisøren fra Irak havde salon lige i nabolaget?

Efter ganske få klipninger spurgte han, når jeg satte mig i stolen: ”Som du plejer?”

Jeg nikkede og var tilfreds med resultatet. Når jeg gik, sagde jeg ”Farvel”, og han svarede med sin lidt syngende accent: ”Ha’ en goe dag!”

Sønnen tager over

I starten var senior alene om saksen, men så kom der flere kunder, og sønnen begyndte at hjælpe til. I 2015 (vistnok) blev senior syg, og sønnen tog over.

Nu var der travlt fra morgen til aften, og der var mindst to til at klippe, som regel tre. Måske fungerede det lidt som starthjælp for unge landsmænd, der var en vis udskiftning, men klippe, det kunne de.

Hvis det ikke var sønnen, der klippede mig, instruerede han på arabisk, så det blev, som jeg ville have det.

De var ikke flygtet for at ligge på sofaen; de knoklede 6 dage om ugen.

Prisen forblev 100 kr., og der var nu så travlt, at jeg måtte vente længe på at komme til, når jeg fik fri fra arbejde – en del længere end selve klipningen der typisk tog 15-20 minutter.

Det må være mere end to år siden, jeg skiftede til en anden frisør med væsentlig kortere ventetid.

Det med ventetiden var der nok en grund til. Indvandrerægteparret, som driver salonen, er mægtig flinke, men de klipper ikke helt så pænt som frisøren fra Irak, selvom prisen er den samme.

I dag havde håret nået klippelængde, og da man som efterlønner selv bestyrer tiden (oh, fryd!), besluttede jeg at gå til frisøren fra Irak klokken ca. 09:40.

Jeg tænkte, at ventetiden så nok ville være kortere, end når flertallet har fået fri fra arbejde.

En stamkunde vender tilbage

Det er godt to år siden, jeg var her sidst.

Skiltet på fortovet er det gamle, en herreklipning koster stadig 100 kr., men indenfor er salonen forandret.

Den er shinet op med nyt gulv, nye møbler og nyt tapet med futuristisk sort/hvidt mønster. Sønnen og en makker er begge i gang, men jeg kommer til hos sønnen efter knap 10 minutter.

Før jeg tager brillerne af, mødes vores øjne i spejlet, og han spørger:

”Som du plejer?”

Relateret: Frisøren fra Irak

/Eric

7 thoughts on “Som du plejer?

  1. Jørgen

    Min frisør har jeg været gift med i ualmindeligt mange år, men ellers ville der også være muligheder for billige tilbud i Roskilde. Hvad ville der ske hvis du svarede nej det det glimrende spørgsmål? Mon frisøren har en hårfin hukommelse.

    Svar
    1. Eric

      At svare nej er helt uoverskueligt; så risikerer man jo hanekam og grønne striber, medmindre man er klar i spyttet og nøje definerer hårplejens plejer.

      Svar
  2. Stegemüller

    Min frisør et vist fra Syrien. Kan han ikke nå det hele assisterer hustruen, og jeg er faktisk nået dertil, at jeg synes bedre om hendes klipninger end om hans. Hun er mere sirlig og grundig.

    Prisen er 200,00 kr. for en ‘dame’, men 120 for en herre. Det er aldrig gået op for mig, hvorfor der er den enorm prisforskel på kønnene. Det tager under alle omstændigheder kun ti minutter og de spørger også: ‘Lige som sidst?’

    Svar
  3. Erik Hulegaard

    Også på Fyn og ikke mindst i mange af de postnumre i Storkøbenhavn, hvor jeg færdes, er det irakere eller personer fra Mellemøsten, der håndterer frisørfaget. Det er yderst sjældent at finde etnisk-danske frisører (jeg har selv en på Frederiksberg på 15tende år). Prisen på Unique-skiltet i din hjemby minder i niveau om ovenfor nævnte postdistrikter.

    Mellemøstens opfattelse af begrebet “forretning” oplevede jeg i en anden variant, da jeg nyligt havde forlagt min kam og gik ind i en “irakisk frisørsalon” på Frederiksberg. En plastikkam blev efter lidt sproglige forbistringer tryllet frem. Den kunne jeg så erhverve for 50 kr. Hår-ribelt tænkte jeg på vej ud af døren med et let skjult smil, dog uden en kam. 😉

    Svar
    1. Eric

      Deres priser er sikkert en torn i øjet for frisørlauget, men de har fundet en niche, hvor de kan forsørge sig selv, og det respekterer jeg. De sælger dog næppe mange plastikkamme til den pris 🙂

      Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *