Efterløn og frihed

Jeg har lagt bogen fra mig. Jeg er lige begyndt på den, og beskrivelsen af en ældre mand fik mig til at tænke over livet som efterlønner.

Rosenblomst

Klatrerosen (eller slyng-?) har smukke blomster lige nu, men må lade livet, når haven skal saneres.

Jeg gik på efterløn for et øjeblik siden. Om en uges tid har øjeblikket varet et halvt år.

Jeg er blevet hjemmegående, og det er fint nok. Det aflaster også fruen, til det bliver hendes tur til efterløn.

Projekt kælder er stillet i bero. Fasen med at rydde op og smide ud er næsten slut. Derefter skal der males og gøres ved, men sommeren har dømt pause. Når der er sommer, skal man ikke gå og blive kælderkold.

Efterlønnen giver tid til at nyde, at jeg har tid, og at det er min tid.

Jeg sover længere, end da jeg arbejdede, og jeg er ikke træt bare ved tanken om at skulle et eller andet, som gør mig endnu mere træt.

Jeg kan uden dårlig samvittighed drive den af en dag, hvis det er det, jeg har lyst til. Læse, lægge kabale, læse nyheder her og der – hvad der falder mig ind.

Jeg kan langtidsstege på hverdage. Jeg kan købe ind om formiddagen. Jeg skal ikke tage fri fra arbejde for at gå til læge eller tandlæge. Jeg kan være hjemme, når der kommer håndværkere eller pakkepost.

Jeg kunne være hjemme, da haven skulle beses, så vi kan få et tilbud på en sanering, og jeg kan sørge for ikke at være hjemme, når de starter motorsavene.

Vel kan jeg kan da mærke og tælle årringene, men på det overordnede plan har jeg aldrig haft det bedre. Tiden er min.

Ud at se

Er risikoen for regn beskeden, cykler jeg måske ud og oplever byen. Jeg har boet knap 60 år i Aalborg, og byen har ændret sig meget. Der er så meget nyt, jeg ikke har set, og så meget gammelt, jeg ikke har set længe.

Jeg har bl.a. set på street art – eller gadekunst som jeg foretrækker at kalde det. Der er lavet en del de sidste 4-5 år, og for ca. 10 dage siden kom der endnu et murbillede. Det er i Christiansgade, og kunstneren har mejslet det i murens hvide puds – interessant teknik.

Mejslet murbillede

Kameraet og jeg har planer om at se mere, og de planer kan realiseres på hverdage. Museer, bydele, opland – der er mange muligheder.

Der var absolut intet i vejen for at smutte en uge til fx Mallorca, men hvorfor rejse udenlands og svede, når vi har sommer herhjemme?

I juli tager jeg en sviptur til Fyn for at møde en ven og se lidt af landsdelen. Jeg har stort set kun oplevet Fyn gennem et togvindue.

Jeg skal selvfølgelig tage hensyn til fruen, men ellers kan jeg gøre, lige hvad pokker jeg vil. Det er frihed, og jeg nyder den.

Nå, jeg vil tilbage til bogen. Wallander venter utålmodigt på at komme videre med sin opklaring af dobbeltmordet.

/Eric

10 thoughts on “Efterløn og frihed

 1. Jørgen

  Det er aldeles glimrende at gøre status et halvt år efter arbejdsophør. På et tidspunkt bliver friheden lige så selvfølgelig som det før var at tage på arbejde og tage det ansvar.

  Svar
  1. Eric

   Det har du helt sikkert ret i, men endnu er det kun for et øjeblik siden, og man vænner sig ikke til noget på et øjeblik 😉

   Svar
 2. Farmer

  Flot, flot gadekunst.
  Det må glæde en gammel cementblander at se en del af produktionen anvendt så kreativt.

  Svar
  1. Eric

   Hehe, ja såmænd. Desværre tror jeg ikke, at det er så holdbart. Med de mange “sår” i den pudsede mur trænger der sikkert vand ind, og så kommer der små frostsprængninger, og kunstværket eroderer. Men lad os nu se …

   Svar
 3. Ellen

  Det er nok essensen af pensionistlivet: Tiden er ens egen. Hensyn til ægtefælle, ja, naturligvis, men det har alligevel være en totalintegreret del af ens liv i en menneskealder, så det er bare sådan det er.

  Svar
 4. Stegemüller

  Det er tydeligt, at du nyder dit nye liv med den inkluderede frihed. Og jeg forstår dig godt! Du er vel en af de få tilbage, der stadig har retten til efterløn lige bortset fra Helle, heldigvis. Så kan I nyde det sammen.

  Jeg kender godt det med at kunne være hjemme, når pakkeposten kommer, i hvert fald hvis han kommer tirsdag eller torsdag. Det er lidt berusende.

  Fyn er et dejligt sted med de fineste bløde bakker og andre dejlige landskaber. Man kan sikkert også finde nogle gode steder at spise…

  Svar
  1. Eric

   Nej, jeg lægger ikke skjul på nydelsen, og jeg begræder efterlønnens amputation. Vi anses desværre for produktionsdyr, hvis væsentligste opgave er at bidrage til BNP og den evige vækst. Jeg har rigelig vækst i min have 😉
   Jeg ser frem til den fynske sviptur og er sikker på, at de spiser glimrende på øen.

   Svar
 5. Eric

  Det selvvalgte er vigtigt, hvis man ellers har muligheden for at vælge. Wallanders – og hans skabers – skæbne understreger bare, at man skal vælge, mens tid er.
  Og selvfølgelig er Fyn fin 🙂

  Svar
 6. Erik Hulegaard

  Romanfiguren (fra det hyggelige Ystad i Skåne) Kurd Wallanders skæbne med en semiakut alzheimer gav vist intet glædeligt otium. Det samme gjaldt forfatteren Henning Mankell, der fik stor succes og tjente gode penge, men en prostata cancer ødelagde hans tanker og ønsker om et langt og nærende otium.

  Dette være nævnt for at erindre om, at den tredje alder både kan og skal nydes iblandet selvvalgte aktiviteter, hvad enten det er et lokalt licitationsudbud af den Bentzon´ske have, (længerevarende) rejser til udvalgte destinationer og ikke mindst….fortsat lejlighedsvis “tryktest” og udnyttelse af den åbenbare flerstrengede begavelse, som blogejeren evident besidder.

  Når vi fritskraber de daglige udfordringer i lille Danmark, ved de fleste af os – ihvertfald Du og jeg og x antal andre – at vi lever i et demografisk og politisk smørhul i en verden, der bliver mere kompleks for hvert sekund, hvad enten overskriften er “klima”, “egocentrerede magthavere”, “computerteknologiens muligheder”, “krige og folkevandringer” etc.

  IC-togenes ruder kan ikke rulles ned, men togdørene kan åbnes og give adgang til nye oplevelser og erfaringer. Man siger, at “Fyn er fin”…..det skal så vise sig. 😉

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *