Havesanering og kældermaling

Vores pendant til rydningen af Amazonas hedder haveservice. Der har været motorsavsmassakre i to dage, og jeg maler kælder.

Bøger i eksil

Bøger i eksil

Som jeg tidligere har skrevet om, indhentede vi i sommers tilbud på en sanering af haven. Det er så omfattende et arbejde, at vi havde fået klimaaktivister på nakken, hvis det var foregået i Amazonas og ikke i Aalborg.

Lidt heldig har man lov at være, vi var imidlertid ikke så heldige med den tilbudsgiver, vi valgte.

Aftalen var, at arbejdet skulle udføres den sidste uge i august. Da tiden oprandt, og jeg ikke havde hørt fra dem, ringede jeg. ”Øh altså, nej, æh, det kan vi ikke.” Det ville først blive når vi kom hjem fra ferie sidst i september.

Ugen før ringede jeg fra Grækenland og fik bekræftet, at vi havde en aftale – han ville kontakte mig først på ugen.

Vi kom hjem, og da jeg ikke havde hørt fra dem fredag, fyrede jeg dem. Når et firma ikke kan holde simple aftaler og end ikke giver besked om, at noget er kommet i vejen, fordamper både min tålmodighed og min tillid.

Jeg kontaktede en anden af tilbudsgiverne og spurgte, om han stadig var interesseret i opgaven. Han svarede prompte, at de kunne gå i gang primo november.

Det gjorde de så, og haven er ikke til at kende. To store containerlæs er det blevet til indtil videre – plus det løse. Herunder ses en af kvasdyngerne.

Kvasdynge

I morgen kommer de og stubfræser, og næste år fikser de græsplænerne, når der er kommet varme i jorden.

Det var rigtig træls med det første firmas slendrian. Udover at spolere mit humør betød det også, at plænerne må vente til næste år; men desto skønnere er det at få tingene lavet af et firma, som overholder aftaler.

Maling af kælderen

Mens havegutterne gik amok med motorsavene, gjorde jeg klar til at male to af kælderrummene. Det vil sige tømning og rengøring, afdækning osv. Hvorfor har edderkopper en forkærlighed for kældre? De spinder ingen ende, de bliver bare ved.

Størst arbejde var det at rydde kælderbiblioteket, som rummer 5 reoler med faglitteratur (historie), tidsskrifter samt skønlitteratur fra A til og med I som i Ibsen.

Hvor gør man lige af bøgerne, så reolerne kan flyttes? Tja, nogle kom i flyttekasser, nogle kom i flygtningelejr, indtil reolen var flyttet, og andre fik plads i det rum, boulevardpressen ville kalde vinkælderen.

Vine af forskellig nationalitet blev stuvet sammen for at skabe plads og helt uden hensyn til, om de mon forstår hinanden.

Ikke vinbøger

Ikke vinbøger

I dag penselmalede jeg kanter, hjørner og krinkelkroge, som ikke kan males med rulle. Det tog næsten 6 timer, og så var jeg mør.

Det er ufatteligt, at der kan være så mange krinkelkroge i en kælder. Jeg vil ikke sammenligne arbejdet med udsmykningen af loftet i det Sixtinske Kapel, det ville ikke være fair. Michelangelo havde år til sin rådighed (1508 – 1514), så lang tid har jeg ikke.

I morgen skal loft og vægge have første gang med rulle (ingen freskoer her!), derefter skal det hele have anden gang. Så kommer turen til træværk (døre og trappe), og til sidst skal alt sættes på plads igen. Pyh!

Derefter er der tre kælderrum mere. Jeg kommer ikke til at kede mig denne vinter.

/Eric

15 thoughts on “Havesanering og kældermaling

 1. Farmer

  Dette problem med en stor gruppe af håndværksmestre har eksisteret i samfulde 40 år jeg har været selvstændig. Det er mig en gåde, at disse firmaer overlever.
  I skrivende stund ventes der nu på 3. uge på en tømrer til at udbedre 2 huller i taget på en lade. “Vi kommer fredag!” lød beskeden i røret. Jeg glemte at spørge: “Hvilken fredag?”.

  For år tilbage sagde jeg til en underviser på Teknisk Skole, at han blot behøvede at lære eleverne klokken og kalenderen.
  Så ville de -med ganske få tekniske færdigheder- kunne udkonkurrere alle andre.
  Få ser, om en pynteliste er præcis i vinkel; men alle harmes over at være venteposition i uge- og månedsvis.

  Svar
  1. Eric

   Meget rammende! Måske overlever de, fordi udbudet (i hvert fald i perioder) er højere end efterspørgslen, så de kan vælge og vrage. Spørgsmålet er så, om de kan overleve i fremtiden, hvis det bliver mere almindeligt at anmelde via Trustpilot eller lignende sider, så kvaliteterne og mangel på samme bliver mere gennemskuelige.

   Svar
 2. Donald

  Jeg er sikker på at edderkopperne vælger kælderen fordi der er mere mad. Dér hvor vi støvsuger og færdes i det daglige er der forhåbentlig ikke ret mange fluer (det være sig stuefluer eller bananfluer og endnu mindre kryb, der har hjerte, hjerne og øjne og vinger mindre end et punktum) eller bænkebidere. Eller andre edderkopper – de æder jo hinanden!

  God idé med en gletscher over kummefryseren. Forresten skal man i dag være glad for overhovedet at have en kælder! Det savner jeg virkelig. Og loftet duer egentlig hellerikke. Alt mit skrammel samler sig i et hjørne i soveværelset og i stuen.

  Jeg begyndte at male for 6 år siden og fik malet en væg; den nyder jeg stadig og planlægger at kommer videre virkelig snart.

  Svar
  1. Eric

   Du har sikkert ret med edderkopperne, men bortset fra dem, er det dejligt at have en kælder. Ikke blot kan den rumme meget skrammel, den er også dejlig sval, selv når der er hedebølge.
   Glæd dig over, at du ikke blev færdig med at male – det er godt at have nogle projekter at se frem til 😉

   Svar
 3. Karl

  Hej Eric.
  Efter at have læst om hvor lang tid kældermaling osv tager kom jeg til at tænke på en udtalelse fra en efterlønner jeg engang traf i Moseby. Citat: “Jeg kan da det samme som dengang jeg var 35, det tager bare dobbelt så lang tid.” Siden har jeg ofte måttet sande, at som efterlønner / pensionist så holder det stik!
  Men pyt, vi har jo tiden at sætte i det.

  Svar
 4. Ellen

  Man må aldrig gå ned på planer! Det gør du vist så heller ikke foreløbig …
  Det er hammerirriterende med den slags utroværdige firmaer – jeg håber, som Erik, at du på Trustpilot giver dem et hak i tuden for deres uacceptable opførsel.

  Svar
  1. Eric

   Planer er der nok af, og kælderplanen er nok mere omfattende, end jeg havde forestillet mig, men pyt …
   Og ja, det er irriterende. Jeg tror dog ikke, at det var ond vilje – snarere dårlig organisation og rod. Det er dog ingen undskyldning. Heldigvis er der (so far) styr på sagerne hos det firma, som nu har opgaven. Jeg vil tro, at de bliver færdig i morgen.

   Svar
 5. Stegemüller

  Det er sørme et projekt med jeres kælder – fem rum – men det lyder til at blive vældig flot, når du giver det to gange maling og har penselmalet alle krinkelkrogene. Det må være fine vine, I har dernede, når de skal ligge i så fin en kælder 🙂

  Håndværkere, der ikke holder, hvad de lover, kan få mig op i det røde felt. De kunne da i det mindste have kontaktet dig og sagt, at de alligevel ikke gad have med jeres have at gøre.

  Svar
  1. Eric

   Det er synd, at der er håndværkere, der svigter – de stempler hele standen, hvor urimeligt det end er.
   Der er et par gode flasker imellem, men rigtig fine er de ikke – jeg er for nærig til at købe den slags til eget konsum 😉 Men det kommer til at pynte, når jeg er færdig. Blot tager det længere tid, end jeg havde regnet med. Nu har jeg moslet siden middag, og jeg nåede ikke det, jeg havde regnet med. Men pyt, det må tage den tid, det tager.

   Svar
 6. Erik Hulegaard

  Vi forsøger at glemme den utroværdige leverandør (anmeldes på nettet – Trustpilot etc. ?). Vi forsøger at glemme den barske og skærende stubfræsning.
  – Det positive er, at du med din nyvundne status som efterlønner har kræfter til at dosere dine arbejdsprocesser, såvel tidsmæssigt som fysisk, så tidsforbruget stå i et fornuftigt forhold til udsmykningen af loftet i det Sixtinske Kapel.

  Så kan du sikkert også glæde dig over slutresultatet af dette anseelige renoveringsprojekt, når der fremstår en velplaneret have, nogle velsorterede vinreoler op ad nogle nymalede vægge (og maste edderkopper) og sidst, men ikke mindst nogle alfabetiserede inddelinger af husets litteratur.

  Svar
  1. Eric

   Håndværkere og servicevirksomheder er et broget marked, hvad angår fortjent tillid.
   Jeg ser absolut frem til at blive færdig med malearbejdet. Processen er ikke så morsom, men det forventede resultat får mig til at holde ud.

   Svar
 7. Lene

  Jeg håber at du nyder processen og et lille vægmaleri kunne der vel godt blive plads til. Du kan jo lade dig inspirere af de mange Street Art omkring dig 🙂

  Svar
  1. Eric

   Nydelse er så’n et stort ord her i Nordjylland – nå ja, det ved du jo – men jeg har faktisk overvejet, om plakaten fra Ringenes Herre (den over kummefryseren) skal skiftes ud med noget, jeg ved endnu ikke hvad, men det kunne jo være et billede af et gavlmaleri eller måske passende en gletsjer 🙂

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *