Musik skal der til

Det gamle musikanlæg døde med en langvarig skratten. Nu har vi omsider fået et nyt, og jeg er som manden, der får vand efter en ørkenvandring.

Scott Joplin

Scott Joplin

Det gamle anlæg var fra CD’ens barndomsår, men det tjente os godt og spillede glimrende, indtil …

Jeg havde travlt med andre ting (især med at male i kælderen), men en dag tog jeg mig sammen og købte et nyt anlæg i HiFi Klubben – sådan en forvokset madkasse, der kan en hel masse, samt et par nye kvalitetshøjttalere.

Jeg er som manden, der tilbydes vand efter en ørkenvandring. Jeg er en dinosaur, det ved jeg godt, men med streaming af musik er jeg også (og omsider) trådt ind i det 21. århundrede.

Streaming

Jeg startede med Spotify og blev fascineret af udbuddet og mulighederne. Jeg var dog ikke tilfreds med lydkvaliteten. Det er lidt som at lytte gennem en lukket dør – der er ikke den sprøde detaljerigdom, og det halter med klangfarven.

Jeg fandt så ud af, at konkurrenten Tidal sender i HiFi (eller bedre), og nu svælger jeg i vellyd og er klar til at betale, når det er slut med de gratis glæder efter en måned.

Jeg fryder mig over Mozarts geni, Chopins nocturner, latinamerikanske rytmer, sprød bouzouki, Scott Joplins rags, Mills Brothers’ sødsuppe, Mark Knopflers alsidighed og meget andet, som jeg finder på mine musikalske opdagelsesrejser.

Jeg har tørstet længe, og det mærkes – jeg kan ikke få nok. Det finder vel et mere moderat leje, men lige nu labber jeg det i mig i en lind streamingstrøm.

Der er mere end 60 millioner numre at vælge mellem, og der kommer nye til, hurtigere end jeg kan høre dem, men fx hiphop springer jeg over, og jeg har arbejdet for længe i sværindustrien til at bryde mig om heavy metal.

Ragtime

Ragtime er et af flere musikalske kapitler.

Scott Joplins rags var en åbenbaring for mig, da jeg så filmen ”Det sidste stik” (The Sting) i 1973 eller 1974, og de fænger stadig.

En af dem, jeg holder mest af, er ”Solace: A Mexican Serenade”. Den er lidt atypisk med sin vemodigt drømmende stil. ”Mexican” skyldes måske bassens tangoagtige rytme.

Den findes i flere fortolkninger på YouTube, og jeg har ikke fundet en, jeg synes er ”lige i øjet”. Men skidt, her er den, jeg synes bedst om.

Scott Joplin, King of Ragtime, blev født i 1868. Faderen var jernbanearbejder og tidligere slave. Scott slog for alvor igennem med Mable Leaf Rag, men hans karriere blev kort. Han døde allerede som 48-årig af syfilis og nåede kun at komponere 44 rags, 1 ragtime-ballet og 2 operaer.

Der er en detaljeret biografi på Wikipedias engelske side.

Hvis du banker på min dør, skal du gøre det i utakt – ellers er det ikke sikkert, at jeg hører det.

/Eric

13 thoughts on “Musik skal der til

 1. Donald

  Lige en kort bemærkning: Jeg undrer mig VIRKELIG meget over at to billige computer-højtalere fra 2001, købt til foregående computer, trods en begrænset dynamisk range har en lyd, som tillader at man hører misstemning i klaverer, hvis ellers optagelsen er bare nogenlunde.

  Normalt kan en super-koncert-klaverstemmer komme ned på “falskhed” på ca. 2cent, 2 hundrede dele af en halv tone, hvilket er mindre end en svingning i sekundet på midterregisteret, som er det vigtigste. Men almindelige mennesker synes (nogle synes) at et klaver lyder bedre med en fejl på ca. 4 cent !!! (stod der i en virkelig interessant artikel i Scientific American engang i 90’erne).

  Men som du siger, så er streamet musik og halvdårlige MP3 -filer problematiske, “gennem-en-dør”. Jeg synes Youtube videoer i høj-opløsning lige kan gå an.

  Fordelen ved at kunne hente musik er jo at man ikke altid hører det samme. Fordelen ved en CD eller LP er at man KAN høre det samme og fange alle finesserne, ikkå?

  Svar
  1. Eric

   Jeg ved ikke så meget om tekniske lydfinesser, men hvis klaveret ikke er stemt perfekt, og højttalerne tilmed har stor forvrængning, kan slutresultatet vel kun blive værre?!?

   Jeg er glad for HiFi-kvaliteten fra Tidal, og for mig er fordelen ved streaming først og fremmest det enorme udvalg, som gør, at jeg hører en masse, jeg ellers ikke ville have hørt.

   Svar
   1. Donald

    JA hvis klaveret ikke stemmer og højtalerne er slemme, så bliver det ikke bedre, men jeg er nu ikke helt sikker på at man kan høre at klaveret ikke stemmer på en dårlig MP3. Det velstemte koncertflygel har en meget raffineret klang-profil som ikke kommer igennem halvdårlige lydsystemer. Tænk på tale i mobil-telefoner: Det lyder forfærdeligt sammenlignet med tale i høj kvalitet, man kan ikke fange vokal-farver eller konsonanter, men gætter sig til det hele.

    Svar
 2. Lene

  Dejligt når noget man holder meget af, pludselig kan lade sig gøre igen og med tid til at nyde det. Jeg er endnu ikke kommet til det der streaming 😉 Så du er mange mil foran mig på point.

  Svar
 3. Erik Hulegaard

  Dinosaur eller ej – jeg mindes et af dine blogindlæg kort efter bronzealderen, hvor du fortalte om dit TV, der (næsten) havde 25-års jubilæum. Nuvel, nu er der kommet en ny ”spilledåse” til det nordjyske hjem. Og ved gennemlæsningen af dit indlæg forstås, at det har været en melodisk investering af de ypperligste.

  Personligt skylder jeg Dig en musikalsk tak for at have henledt min opmærksomhed på Andrea Bocelli. I udvalgte øjeblikke er det balsamisk for en periodevis utålmodig sjæl som mig.

  Selv har jeg været bruger af Spotify i nogle år. Men fint med dit alternative Tidal-valg til inspiration. Forskelligartet musik anvendes, afhængig af mine sindsstemninger og tjener ofte som ”lydtapet” under mine skriverier.

  ”Dirigenten trykker først musikernes hænder, når alle er parat til at gå hjem” (Victor Borge). – Det fornemmes efter læsningen, at det varer længe, inden musikken stopper.

  Svar
  1. Eric

   Ja, det kommer til at vare længe, inden musikken stopper, og nu, hvor jeg tilbringer mange timer hjemme, er det en sand fornøjelse med vellyd 🙂
   Bocelli er en gudsbenådet sanger, og jeg tror, at streamingtjenesterne har det hele. Netop den overdådige musikbuffet gør, at man kan finde musik til enhver stemning.
   Jeg er lydkræsen og foretrækker derfor Tidals HiFi-kvalitet, men prisen er så også dobbelt op, når den gratis prøveperiode udløber.

   Svar
 4. Ellen

  Haha, dinosaurerne uddøde åbenbat ikke for 65 millioner år siden – der er stadig en del, der lever i bedste velgående 😀
  Det er alligevel godt, du ikke gider lytte til samtlige 60 millioner numre – det ville tage dig næsten 30.000 år at nå dem igennem, selv om du lyttede i 16 timer i døgnet …

  Svar
  1. Eric

   Ja, nogle dinosaurer lever (heldigvis) stadig.
   Hvis det skulle tage 30.000 år med 16 timers lytning om dagen, skulle hvert nummer have en gennemsnitlig varighed af 175 minutter og 12 sekunder.

   175,2 minutter * 60.000.000 = 10.512.000.000 minutter = 175.200.000 timer
   175.200.000 timer = 10.950.000 dage à 16 timer = 30.000 år

   Mere realistisk er en gennemsnitlig varighed på 4 minutter, og så kan jeg klare hele skidtet på ca. 685 år 😉

   Svar
 5. Stegemüller

  Tillykke med nyerhvervelsen! Der er intet som et stykke nyt kvalitetslegetøj, når man nu lige stod og manglede det. Jeg kunne også tænke mig noget på størrelse med en madkasse.

  Du har en alsidig musiksmag, og det er godt.

  Tak fordi du gjorde mig opmærksom på Tidal. Jeg har såmænd aldrig tænkt på at lede efter konkurrenter til Spotify, men selvfølgelig findes de.

  Svar
  1. Eric

   Tak og velbekom 🙂
   Det koster ca. 200 om måneden at modtage Tidal i HiFi (eller bedre), men for mig er forskellen det værd. Man kan prøve gratis i en måned, og så kan man jo selv vurdere.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *