Ustrukturerede juletanker

Ustrukturerede juletanker på en spadseretur 2. juledag.

Stjerne

Dagens længde er tiltaget med 1 minut, fedt! Himlen er pastelblå, og formiddagssolen giver lange skygger og varme farver.

Jeg genoptog mine daglige spadsereture i går. Det faste mønster blev brudt af malearbejdet i kælderen, og der har også været meget møgvejr.

Det har været en jul i stille tosomhed. Mandag stegte jeg and, lavede fond og sveskekompot. Desserten, mandel-panna cotta med coulis af hindbær og skovbær, lavede Helle søndag, så alt var lige til at gå til juleaftensdag.

Vi hyggede os og udvekslede gaver. Katten forærede mig et rejseskohorn med teleskopskaft. Det var betænksomt, for der bliver længere og længere at nå. Jeg tror, at Helle har hjulpet ham med at pakke gaven ind.

Jeg kan se på røgfanerne, at ovnene kører ude på cementfabrikken – nogen af de tidligere kollegaer har ikke julefri. For år tilbage havde jeg også vagter på helligdage; det er heldigvis fortid.

Der er rim på græsset og de parkerede biler. En film af is dækker de få vandpytter. Jeg passerer to glatte motorvejsbroer og drejer kort efter ind til Øster Sundby.

Der er Nørresundby, og så er der landsbyen Øster Sundby. Øster Sundby opstod formentlig i 8-900; Sundby er et typisk vikingetidsnavn.

Man har gjort et par fund fra vikingetiden, bl.a. en sølvskat med ringe og arabiske mønter. Den ældste datérbare mønt er fra 901 og den yngste fra 970. Læs mere i ”Fra Himmerland og Kjær Herred”.

På min vej ser jeg nogle få motionsløbere og en enkelt hundelufter. Jeg behøver ikke løbe, jeg skal ikke nå en bus.

Træerne spejler sig i landsbyens gadekær. Nogle få ænder har vandet for sig selv. Her er stille. De huse, der var til salg for et par måneder siden, er stadig ikke solgt.

Øster Sundbys gadekær

Jeg går ikke helt ud til møllen, men drejer fra og kommer ud på Aftenvej, hvor jeg sætter kursen tilbage mod Vejgård.

På denne side af motorvejen er man på landet. Der er marker, og træer i et læbælte rækker de nøgne grene mod himlen.

Træer

Klimaet forandrer sig, en galning er præsident over there osv. Verden er altid af lave, men det kan man glemme for en stund, når benene er bæredygtige, himlen er pastelblå, og man kan se sin ånde.

Jeg er hjemme efter 45 minutter.

/Eric

8 thoughts on “Ustrukturerede juletanker

 1. Lene

  Vejret var smukt og frisk i går, så er det dejligt med en god travetur. Dagen i dag er også startet smukt, og det giver lyst til gåture ved hav og i skov, men jeg har andre planer, så det må vente.

  Svar
 2. Stegemüller

  Glædelig jul og tak for posten

  Det er som altid dejlige billeder, du har taget. Og I har haft solskin – fantastisk. Jeg har venner der kørte herfra og til Thy i dag, og de havde skyfrit hele vejen op gennem Jylland. Jeg kunne også bruge et par dage med sol.

  Tot er meget betænksom, og det er Helle også med sin medhjælp til indpakningen af det fikse skohorn.

  Svar
  1. Eric

   Glædelig jul til dig også.
   Og ja, vejret har været smukt i dag – en sand fornøjelse!
   Tot er ikke god til det med at pakke gaver ind. Jeg måtte også hjælpe ham med hans gave til Helle, men sådan er det i de bedste familier 😉

   Svar
 3. Erik Hulegaard

  Uden at det skal MISforstås, ramte Tot rigtigt med sin senior-venlige gave, der med årene fortsat kan medvirke til en sund nordjysk jordforbindelse, når omegnens gåture med godt fodtøj skal udøves. Fine lokale fotos, der minder beskueren om, at det enkle tit bliver undervurderet.

  Region Nords suveræne hovedstad er vel på sin helt egen måde en Sund by med Limfjorden lige for og den sædvanlige – indimellem voldsomme – vind fra vest eller nord, der minder om klimaets tumultariske dagsorden i nutiden og (desværre vist også mere i) fremtiden.

  Svar
  1. Eric

   Tot er misbetænksom,selvom han er for doven til at følge med på tur.
   Dagens billeder fra Øster Sundby er taget med telefonen. Når lysforholdene er i orden, kan kameraet godt.
   Vejret på disse kanter kan, som du nævner, være barsk, men havet skal stige mange meter, før vi på Birkevej skal finde røjserne frem.

   Svar
 4. Ellen

  I har sandelig haft et noget bedre vejr, end man kunne præstere her på præstøegnen! Men det er jer vel undt, for overall har vi vist haft bedre vejr end jer i december.
  Jeg kender godt det med skohornet – vi har også et lille, transportabelt med os, når vi rejser – og i øvrigt holder sko/støvler sig pænere længere, når man bruger skohorn.

  Svar
  1. Eric

   Vejret i dag var en gave, hvor det i går var mere gråt i gråt.
   Sko kræver horn, også når man rejser 🙂

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *