Vinterstille og rejseplaner

Bortset fra ugen på Tenerife er min vinteraktivitet på hi-niveau. I dag er årets sidste rejse dog kommet på plads.

Udsigt på Leros

Udsigt på den græske ø Leros

Jeg har aldrig været vintermenneske og bliver det heller ikke. For at kroppen ikke skal blive helt lænestolsformet, holder jeg dog ved de daglige spadsereture, når vejret ikke er helt elendigt.

Og da vinteren ikke kan aflyses, passer det mig fint, at den har været usædvanligt mild. Tænk, slet ingen sne, ingen glatte fortove eller risikabelt cykelføre!

I dag var der fint spadserevejr med en blændende sol i øjenhøjde. Nattens blæst havde fejet de fleste skyer af himlen, der var kun forrevne stumper tilbage på det pastelblå verdensloft.

Sådan en søndag formiddag møder jeg ikke mange mennesker ud over nogle få motionsløbere og hundeluftere.

Dagens mindste hund var en for mig ukendt race på størrelse med en futsko, og så lille at den ville være i livsfare, hvis den mødte vores kat, Tot. Skønt Tot er kærlig mod hånden, der fodrer ham, er han et rovdyr med usvækket jagtinstinkt.

Når han er vågen altså, og det er han vel kun 6-8 timer i døgnet.

Tot og Æsel

Tot og Æsel

Årets rejser

Jeg skrev om vinterferien på Tenerife i sidste indlæg, og den næste (planlagte) rejse i år er en smut til Svendborg, hvor der spilles DM i skak i påskedagene.

Det er ca. 15 år siden, vi blev inaktive på de 64 felter, og nu synes vi, det kunne være sjovt at møde gamle bekendte samt være tilskuere til DM-afslutningen. Samtidig kan vi lege turister i Svendborg, som jeg fik et positivt indtryk af i sommers.

I forsommeren tager vi igen til Sicilien, som vi aldrig bliver trætte af. Det var kærlighed ved første blik i 2006, og nu er det vist 12. gang, vi besøger Middelhavets største ø.

I juni har vi booket værelse til en forlænget weekend i Sæby, hvor den danske sommer forhåbentlig viser sig fra sin bedste side. Uanset vejret er planen, at der skal spises godt på Frøken Madsens Spisehus.

I eftersommeren tager vi igen til den græske ø Leros. Jeg har købt flybilletter i dag og booket én overnatning i Athen, så nu er årets sidste (planlagte) tur også på plads.

Om føje år, når tiden bliver helt vores egen, skal vi måske til at overveje charterrejse (fly) til Grækenland, for prisen for rutefly er ved at være pebret. Mens propelflyet mellem Athen og Leros stort set koster det samme som i fjor, er billetten mellem Aalborg og Athen steget 34 %.

Det kan gøres billigere, men jeg skal ikke flyve med Ryanair, og jeg har (måske med urette) ikke fidus til det serbiske selskab, som mellemlander i Beograd. Andre muligheder har håbløse rejsetider, tidspunkter eller ruter. Eller også er de simpelthen dyrere.

Så det blev Lufthansa igen, og vi må se, om kufferterne når at skifte fly på 50 minutter i München. Hvis ikke, ankommer de senere, og vi klarer os med stumperne i håndbagagen så længe.

Det er tidligt at købe billetter mere end et halvt år i forvejen, men når beslutningen er taget, har vi det bedst med at få tingene på plads – det giver en vished og ro til at glæde sig.

Det er utroligt, hvad internettet har gjort for billetkøb og rejseplanlægning. Vi, der er gamle nok, husker, hvordan det var i tiden før, hvor man skulle alliere sig med et rejsebureau, og hvor det var meget sværere at få info om rejsemålet.

Det var så det: Dagens opskrift på hvordan man kan få udgifterne til at slå til, mens man glæder sig til foråret og de kommende ferierejser.

/Eric

12 thoughts on “Vinterstille og rejseplaner

 1. Henrik

  Fedt, at du så småt begynder at nærme dig skakken igen. For mit eget vedkommende er det desværre nok 95 % sikkert, at jeg slet ikke kommer til Svendborg og DM i år.

  Jeg ser frem til at læse om dine oplevelser fra Svendborg.

  Svar
 2. Donald

  Hvad gør man til DM i skak? Står og læser positionerne? Det var nok ikke noget for mig, selv om jeg morede mig meget da min skoleven underviste mig lidt i Skak.

  Men Svendborg er en messe værd. Der er så meget historie, nutid og fortid, og mellemtid, når man ser på de danske byer rundtomkring.

  Jeg skal lige fordøje det med flyrejsepriser. Ellens kommentar giver anvisning på hvordan man kan spare og optjene point, men det forudsætter vist at man rejser hele tiden. Hvor på Sicilien tager i til? Siracusa? Taormina? Hele øen?

  Svar
  1. Eric

   Man følger partierne – bl.a. fra kommentatorrummet hvor der analyseres og gættes. Det er ganske underholdende.
   Jeg tror, at det Ellen refererer til, er, at du med visse kreditkort også optjener bonuspoint, når du fx køber ost i supermarkedet. Man kan fx få et Mastercard knyttet til SAS´s eurobonus, men vi flyver så sjældent med SAS og bruger i stedet BankNorwegian, der giver bonuspoint til flyselskabet Norwegian.
   Vi rejser til Siracusa og dernæst med tog til Giardini Naxos, som ligger i bybusafstand fra Taormina (hvor der er frygteligt mange turister). Når vi skal hjem, tager vi rutebilen til Catanias lufthavn. Der er direkte forbindelse mellem Catania og Amsterdam, og der er fast rutefart mellem Amsterdam og Aalborg.

   Svar
 3. Ellen

  Desværre kan jeg kun give dig ret i, at det bliver hundedyrt, når man selv vil bestille sine flybilletter. Det skyldes, at alle flyselskaber laver aftaler med rejsebureauer – ikke kun charterrejsebureauer. Min arbejdsplads havde en samarbejdsaftale med et (firma)rejsebureau, således at vi fik deres rabatter, men vi sekretærer søgte og bookede selv rejserne. Selvfølgelig betalte vi et eller andet for at kunne benytte bureauets betingelser. Det var skam helt lovligt, men vi måtte ikke benytte det til privatrejser, for alle regninger gik over regnskabsafsdelingen – vi kunne ellers have sparet mange, mange penge, hvis det havde været muligt.
  Den primære grund til, at vi om to uger tager til Tromsø er, at vi havde bonuspoint nok til at tage den tur på business class (og at vi gerne vil se nordlys, forstås). Turene til London, som vi også selv bestiller gennem SAS, er nemlig så billige, at det ingen forskel gør, hvis man er i god tid, men det er vi – lige som I er.

  Svar
  1. Eric

   Prisen (fast kurs) for at flyve har ellers været faldende en del år og givetvis pga. konkurrencen. Derfor overraskede det mig noget, at samme tur med samme selskab var steget 34 % på et år. Og så er det endda ikke helt samme tur – vi sparer rundt regnet 800 kr. ved at vælge en senere afgang fra Aalborg og tilsvarende senere ankomst.

   Det med rabatterne er givetvis rigtigt, men som privatperson får man ikke noget. Hvis jeg fx søger på internetbureauerne, er prisen oftest højere, end hvis jeg køber direkte af luftselskabet. De første priser, man præsenteres for, er altid lavere, men så skal man betale ekstra for dit og dat (såsom indtjekket bagage).

   God tur til nordlyset 🙂 Det er ikke tosset med bonuspoint, men der skal rejses en del, før man har så mange, at de batter til noget.

   Svar
   1. Ellen

    Man skal bare have et Mastercard, hvor alle transaktionerne tæller med – både herhjemme og i udlandet, så når vi betaler vores (dyre!) ferier med det, så er der næsten altid en gratis rejse som bonus.

    Svar
 4. Erik Hulegaard

  Indlægget bærer mega tydeligt præg af, at blogejeren er til de lyse og lune stunder. Kufferterne er allerede pakket – i ånden! – Der er meget psykologi ved at bestille sine egne rejser over nettet. Man bestemmer selv, kan bruge den fornødne tid på alternativerne og så til slut indtaste kreditkortets kendte talkombinationer.

  Kombinationer bliver der også temmelig mange af, når hotel Svendborg i byens kerne åbner dørene for DM-skak 2020. Jeg har selv oplevet flere påskedage i DK-5700. Vejret kan være lunefuldt, men også forårsbebudende og garneres af smukke solskinsstriber langs Svendborgsund.

  Ser indbyggere ekstra glade ud i påsken, kan det skyldes, at den kommende udligningsreform lover kommunen et betydeligt tilskud ift. nuværende mellemkommunale afregninger. Borgmester Bo Hansen (A) smiler – mod sædvane – bredt i lokal-tv, thi han og hans bysbørn (samt x antal udenbys, der både kender og elsker byen) ved, at Svendborg kommune sociologisk set er flere lag, men af hensyn til de klart (formodede) mindre begunstigede nabokommuner skal der rykkes forsigtigt på de politiske taktiske brikker.

  Sådanne spekulationer har Tot ikke. Idyllen er perfekt og Æsel våger med dyrisk tålmodighed over sceneriet.

  Svar
  1. Eric

   Jeg nyder afgjort, at man siddende i lænestolen kan planlægge og bestille sine rejser med få klik i stedet for at skulle bestille tid hos en rejsekonsulent, som ikke levede af luft alene.

   I skak bruger man også begrebet “udligning,” og det beskriver situationen, hvor man fra en dårligere stilling får tilvejebragt balance uden stillingsmæssig fordel til nogen af parterne.

   Hvordan det forholder sig med Svendborgs udligningsbehov, ved jeg ikke specifikt, men jeg læste forleden en artikel i Nordjyske, hvor det centrale var, at København bruger ca. 50 % flere penge på børn (0-13 år) og ældre (+67) end gennemsnittet af 11 nordjyske kommuner.

   Nogle af disse nordjyske kommuner er samtidig i dansktoppen for trækprocent, så på det kommunale skakbræt er der meget, meget langt til velfærdsbalance.

   De ændringer af den kommunale udligning, der er lagt op til, er nok et skridt i den rigtige retning, men de batter som en snebold i sauna, og de fattige kommuner må bevæbne sig med Æsels tålmodighed og nøjsomhed.

   Svar
   1. Eric

    Jeg burde have præciseret, at forskellen mellem København og Nordjylland er udgiften per barn og per ældre.

    Svar
 5. Stegemüller

  Hvor er det en god i dé at tage til DM i skak. Jeg var slet ikke klar over, at Helle også havde spillet.

  2020 bliver et herligt rejseår for jer med alt det, I allerede har planlagt. Ja du har ret i, at det er blevet noget nemmere at bestille biletter, søge information om rejsemålet nu om dage. Det var da træls at stå i kø hos rejsebureauet.

  Svar
  1. Eric

   Helle var formand (-kvinde) for skakklubben i vistnok 8 år og spillede skam også.
   Som det nok fremgår, ser vi frem til årets rejser. Rejser er et af tilværelsens bedste krydderier 🙂

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *