Coronavirak

Skulle man pege på noget positivt ved coronavirakken, er det vel, at en spontan tobakshoste kan skaffe dig lidt mere plads i metroen.

Coronavirus

Ellers er lyspunkterne få, og det er intet under, at folk er frygtsomme, for coronavirus er breaking news i en uendelig løkke. Når man konstant bombes med nyheder om en ting, fylder den i bevidstheden.

Sprit og håndvask

Fx får vi igen og igen at vide, at vi skal vaske og spritte hænder, men efterspørgslen på håndsprit er nok steget nogle millioner procent, og det er mig bekendt udsolgt.

I supermarkedet har hylden med desinfektions-gel været tom længe. Udsolgt. Jeg var i to butikker i går. Udsolgt. Jeg gad ikke prøve flere butikker.

Det er fint med håndvask, og det er også billigere end håndsprit, men man har jo ikke rindende vand i rygsækken.

Tal og feriefrygt

Uden at være coronaiv frygter jeg ikke sygdommen, men jeg frygter, at den på den ene eller anden måde kan spænde ben for vores forårsrejse til Sicilien.

I dag er der 35 (påvist) smittede blandt Siciliens godt 5 mio. indbyggere, i går var tallet vist 24. Det kan hurtigt ændre sig, ganske som det hurtigt kan ændre sig i Danmark.

For de fleste er sygdommen ufarlig, men de patienter, der skal hospitalsbehandles, er ved at knække det norditalienske hospitalsvæsen, hvis det da ikke allerede er knækket.

Man snakker om, at hvis det udvikler sig til en epidemi herhjemme, kan 10 – 15 % af befolkningen blive smittet. Måske. Oplysning er fin, men er det sagligt at male Fanden på væggen?

Hvis de (vistnok) 5.600 smittede i hele Italien alle var i Norditalien med en befolkning på ca. 16 mio., svarer det til 35 promille eller 0,035 %. Der er immervæk et stykke op til 10 %, når der lægges hindringer i vejen for coronabassens eksponentielle vækst.

Måske spreder smitten i DK sig, så vi må aflyse vores tur til skak-DM i Svendborg. Med elastisk inkubationstid kunne stævnet bringe os i hjemmekarantæne, så vi ikke kan komme til Sicilien, og Sicilien har førsteprioritet.

Sådan går vi og bekymrer os, men bortset fra at vaske hænder kan vi ikke gøre så meget andet end at følge fatalistisk med i nyhedsstrømmen og håbe.

Det bedste var næsten at blive smittet nu og få det overstået i god tid inden ferien, men det er nok alligevel sværere at skaffe coronavirus end håndsprit – i hvert fald i Aalborg.

Skulle rejsen til Sicilien gå i vasken, er det selvfølgelig ærgerligt, men det er for intet at regne mod de helt uoverskuelige økonomiske konsekvenser, virussens hærgen kan få for (nok især) turistindustrien.

Der er sikkert mange, der kommer til at dreje nøglen om – både små som store virksomheder (fx luftfartsselskaber).

Det kommer vi til at høre mere om, når covid-19 klinger af, og regnskabet gøres op, men jeg tænker allerede nu på, hvordan vores kontakter på Sicilien vil klare den.

/Eric

12 thoughts on “Coronavirak

 1. Helle Zaupper

  Der er ingen tvivl om, at corona fylder meget, både i bevidsthed og betænkelighed. Jeg gør i hvert fald, hvad jeg kan, for at inddæmme smitten.
  Lige nu er vi i Tanzania, hvor der endnu ikke er konstateret smittede, og alligevel fik vi tjekket temperaturer i går, da vi skulle med et indenrigsfly.
  Personligt håber jeg, at vi ikke skal i karantæne, når vi kommer hjem, men retningslinjerne ændrer sig hele tiden, så man ved aldrig

  Svar
  1. Eric

   Nej, man ved aldrig, man må blot tage tingene, som de kommer. Rigtig god tur! Det lyder spændende med Tanzania, selvom man i Afrika er udsat for en del flere eksotiske sygdomme end covid-19 😉

   Svar
 2. Lene

  Hurtig kommentar og jeg har ikke læst de andres kommentarer. Når sundhedsstyrelsen er så aktiv nu, er det netop for at vi ikke skal opleve en voldsom stigning af mennesker, der har behov for indlæggelse, som de har gjort i Italien. Ved at forsøge at dæmme ned for udviklingen, så kan jeg og mine kolleger forhåbentlig følge med, når cororavirussen får tag i den danske befolkning, og det gør den på et eller andet tidspunkt, men måske bliver vi reddet af varme solrige måneder om lidt..
  Mit skrækscenarie er, hvis en sygeplejerske på min afdeling får corona og når at være på arbejde, så er vi mange, der skal i karantæne. Så hvis alle i befolkningen gør sig umage med opføre sig viruseksemplarisk, så klarer vi måske frisag.

  Svar
 3. Ellen

  Vi læste lige, at Københavns lufthavn har 33 % færre passagerer end normalt. Vi satser på, at der er lige så fredeligt i Heathrow, når vi skal hjem i morgen.
  Det er selvfølgelig okay at passe på de sarte, de ældre og de svagelige, men jeg synes ikke desto mindre, at hele dette hysteri er kørt helt af sporet. De ældre, sarte og svagelige har også et ansvar for at passe på sig selv, og selv om jeg måske bliver lynchet for sådan en bemærkning, så er det jo sådan det er. Da jeg var i kemoterapi, kunne jeg dø af en almindelig forkølelse, men det kunne resten af verden jo ikke gøre for, så jeg passede på mig selv. Sådan kort fortalt. Som du skriver, så har hele dette halløj uoverskuelige konsekvenser for et voldsomt stort antal mennesker. Verden ser derfor nok anderledes ud om seks måneder, men det er kun indirekte coronavirussens skyld.

  Svar
  1. Eric

   Selvfølgelig har alle (eller næsten alle) et ansvar for at passe på sig selv, men der er også en grund til, at vi kalder os et SAMfund.

   Svar
 4. Karl

  Risikoen ved at tage let og humoristisk på den igangværende Corona epidemi er, at man risikerer at blive taget til indtægt for Donald Trumps påstand om, at det er noget demokraterne har fundet på.

  Svar
 5. Stegemüller

  Jeg går og vakler mellem at synes, at hele coronavirakken er noget opkørt og på den anden tager jeg det alvorligt, så alvorligt som jeg kan, når håndspritten netop er udsolgt i alle mine dagligvareforretninger og på apoteket. Hvad kan jeg gøre udover at vaske hænder og følge de øvrige vejledninger der gives fra myndighedernes side? Tage det roligt!

  Jeg bliver næppe smittet, da jeg er så meget hjemme, men jeg kan måske alligevel smitte andre, og det er det, jeg ser som problemet.

  Jeg har en ældre veninde på 74, som har meget dårlige nyrer. Hun har for længst planlagt en operarejse til London i slutningen af denne måned. Nu går hun og er spændt på, om hun overhovedet kommer afsted.

  Svar
  1. Eric

   Hensynet til de udsatte er en rigtig god grund til at passe på, det man kan.
   Der er givetvis mange, der som vi og din veninde er nervøse for, om ferie- og rejseplaner går i vasken.

   Svar
 6. Erik Hulegaard

  “coronaiv” er således et nyt eksempel til Den Danske Ordbog. 😉 – Nuvel, rejsearrangementer for blogejeren hænger i et tynd tråd (således også for denne kommentator).

  Een af dine absolutte yndlingsdestinationer er virkelig ramt, så selv Don Corleone ville blive betænkelig og trods sin magt og penge ikke ville kunne formidle en vaccine før om cirka 12-18 måneder. I mellemtiden kan meget være sket.

  Overlæge Tyra Grove Krause fra St.seruminst. fortalte til kamera forleden, at denne virus formentlig vil være i bølgegange de kommende år, med cirka frekvenser af 3 måneder. Derfor kan jeg godt forstå din kontrollerede sorg ved tanken om de to kommende inden- og udenlandske rejser.

  Ingen – og her menes virkelig i-n-g-e-n – af de mange hidkaldte (til kamera og medier) virologiske eksperter har givet bud på, hvorvidt tobakshoste kan skabe ekstra plads i metroen eller endnu værre panik. Men du kunne måske prøve i en af de nye selvkørende busser i din by og betragte reaktionen. 😉

  Svar
  1. Eric

   Ja, den forestående rejse kan være i alvorlig fare. Grækenland i sensommeren er jeg ikke bekymret for (endnu) – vira har det med at holde sommerferie.
   Vi har trukket paralleller til vulkanudbruddet i 2010, hvor mange blev forhindret i at rejse med fly, men det var kortvarigt sammenlignet med den igangværende krise. Dengang var vi også svært nervøse, men vi kom af sted.
   Det siger sig selv, at ingen i sundhedsapparatet kunne drømme om at fremhæve noget positivt ved tobaksrygning 😉

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *