Samfundssind og hårde hvidevarer

Der er ikke sket meget i min corona-boble, som er værd at skrive om, men nu har jeg minsandten vist samfundssind, og det skal ikke forties.

Normalt hæfter jeg mig ikke så meget ved, hvad Søren Pape og den øvrige blåskimmel siger, men når de siger, at jeg viser samfundssind, er jeg villig til at gøre en undtagelse og lytte.

Vaskemaskinens endeligt

Vaskemaskine

Da vaskemaskinen blev startet sidste weekend, hvinede den forpint og mistede bevidstheden.

Jeg måtte nødåbne lugen og springe som en topatlet for næsten ikke at blive ramt af vandmasserne.

Selvom maskinen kun er 26 år gammel, er det sikkert lejet, der er gået, og vi blev enige om, at det nok ikke kunne betale sig med sygeleje og operation.

Hvis det overhovedet er muligt at få reservedele, skal de sikkert takseres af en antikvitetshandler, og så ved man jo, hvordan det går.

Komfuret

Når nu det skulle være, kunne vi lige så godt skifte komfuret ud ved samme lejlighed. Det er 2-3 år yngre end vaskemaskinen, og da det fungerer, er en udskiftning ret beset forhastet.

En af kogezonerne har ganske vist en løs forbindelse, og grebet til ovndøren er knækket af, men komfuret fungerer, og man skal bare passe på ikke at brænde fingrene, når man åbner til ovnen.

Jeg indrømmer blankt, at vi med komfuret stod på smid-væk-og-køb-nyt-vognen. Det skal dog siges, at jeg dermed slap for at cykle til City Syd mere end én gang, og skal man tro Søren Pape med flere, har jeg vist samfundssind ved at svinge plastikkortet her i samfundsåbningsfasen.

Om de så har ret i det, er en anden historie, men jeg er jo kun et menneske, og min svage karakter har længe ønsket sig et induktionskomfur.

Handle- og købekraft

Vejret mandag indbød ikke til cykeltur, så først tirsdag tog jeg til hvidevarehøkeren i Aalborgs City Syd, og uden al for megen palaver bestemte jeg mig for, hvilken vaskemaskine og induktionskomfur, det skulle være.

Forhandleren sagde, at han ville lave en god pris til mig, og i forhold til listepriserne sparede jeg ca. 2.500 kr., og så er montering og bortskaffelse endda inkluderet. Montøren kommer på fredag.

Noget siger mig dog, at listepriserne bevidst er sat så højt, at forhandleren kan slå af og give kunden en falsk succesoplevelse; men på den anden side havde jeg næppe fået afslag, hvis jeg havde købt over nettet.

Handlekraft er vel det samme som købekraft, blot mere resolut, og efter den aflyste ferie på Sicilien stod vi med en pose penge, som var hjemløse i feriebudgettet. Det var en uventet, ekstra købekraft.

Opvaskemaskinen og tørretumbleren er også 26 (eller flere) år gamle, men da de begge fungerer upåklageligt, er der grænser for mit samfundssind.

Helt slut med samfundssindet er det dog ikke, for der skal købes et par gryder med magnetisk bund, men skal sandheden frem, ser jeg mere frem til, at vi igen kan vise samfundssind i Middelhavsområdet.

/Eric

10 thoughts on “Samfundssind og hårde hvidevarer

 1. Farmer

  Der skal lidt nyt til en gang i mellem. Tænk, hvis du havde haft omdrejningstæller på de små spinkle lejer i vaskemaskinen!

  Svar
  1. Eric

   Med op til 1400 omdrejninger ved centrifugering var tælleren nok gået i sort efter få r 🙂
   Men det er nu ikke så tosset med nyt isenkram. Jeg er især begejstret for induktionskomfuret – det tager 2 minutter at brygge en kande (3 kopper) espresso, hvor det på det gamle tog 5-6 minutter, og der er ingen eftervarme af betydning.

   Svar
 2. Henny Stewart

  Det kunne være, at min næste vaskemaskine skal være en AEG. Jeg har haft 5 vaskemaskiner over de sidste 26 år. Enough said.

  Eller, måske kan det vagt betale sig.

  Svar
  1. Eric

   Man får jo nok, hvad man betaler for. Så må vi se, hvor længe den nye holder – jeg fik jo afslag i prisen 😉

   Svar
 3. Donald

  Tænk på hvor meget I har støttet virksomhederne ved at aftage deres produkter! Folk får arbejde og alt går godt, når man har arbejde … tror jeg da. Jo det var sådan jeg havde det før jeg blev pensionist!

  Min opvaskemaskine er 23 år og holder ikke en sæson mere, men den har holdt MEGET længere end anden hvidevare, også det må man da glæde sig over – jeres to maskiner har da været en god investering, og hvis ikke i købte nyt og ikke kasserede det gamle komfur, så ville de corona-ramte fabrikker gå nedenom og hjem!

  Svar
  1. Eric

   Det er klart, at forbrug betyder noget for beskæftigelsen, men jeg er alligevel tilfreds med, at vaskemaskinen holdt i 26 år og komfuret næsten det samme. Det forventer jeg ikke, at nyanskaffelserne kommer til – jeg tror, at de i dag er for “dygtige” til at indbygge forældelse.

   Svar
 4. Erik Hulegaard

  “Handlekraft er vel det samme som købekraft” er givet et slogan, der kan anvendes af såvel reklamebranchen som f.eks. Kina i helt forskellige sammenhænge.

  Nuvel, de store husholdsmæssige investeringer medio 1990erne stopper således deres færden på afskrivningskontoen, dog overlever to eksemplarer lidt endnu. Din gastronomiske interesse og rige evne for sligt udviser sig ganske ofte på bloggen og den får nu en anderledes teknisk induktion som baggrund for de ædle Middelhavsretter etc.

  Samme ocean må fortsat vise sin selvstændige bølgekraft, indtil Bentzen-familien omsider returnerer med en mini-Marshallhjælp på udvalgte hhv. græske og italienske destinationer.

  Til lykke med den optimerede maskinpark!

  Svar
  1. Eric

   Tak 🙂
   Man må sige, at de gamle maskiner har holdt godt, også selvom de ikke har været udsat for børnefamilieslid. Lur mig dog, om ikke producenterne i dag har forfinet kunsten at reducere levetiden.
   Induktion er en smart teknik for den, der i 29 år har savnet at lave mad på gaskomfur, og jeg glæder mig, til det er installeret.

   Svar
 5. Eric

  Ja, de har det rigtig hårdt, de turismeafhængige.
  Induktion er rigtig smart. Vi overvejede det, da vi købte det komfur, som nu ryger ud, men dengang var prisforskellen en del større.
  Nethandel er nemt og bekvemt. Jeg benytter mig mere og mere af det, når det vel at mærke ikke er ting, jeg har det bedst med at beskue først – møbler og hårde hvidevarer fx.

  Svar
 6. Ellen

  De vil garanteret også blive gladere nede i middelhavsområdet, fordi de er så afhængige af turismen, men tillykke med din nye hvide verden – jeg tror du bliver glad for induktionskomfuret.
  Jeg har virkelig vist samfundssind under coronapesten – holddaop, hvor har jeg købt meget – men over nettet 🙂

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.