Dyrtid og uvished

Man behøver ikke analysere statistikker for at konstatere, at priserne stiger, og det bliver garanteret værre endnu.

Inflation

Inflationen stiger, men bliver næppe så høj som i Weimarrepublikken.

Jeg købte flybilletter til Sicilien i starten af februar, og foranlediget af energiprisernes himmelflugt tjekkede jeg forleden, hvad de samme billetter ville koste i dag. Siden jeg købte, er prisen steget 73 %. Tre og halvfjers procent!

Jeg er selvfølgelig glad for, at jeg købte i tide. Der er nok en del ferier sydpå, som ikke bliver til noget nu, hvor rejsebranchen ellers troede, at det værste var overstået.

Det er selvfølgelig ikke givet, at billetternes fordyrelse kun skyldes energipriserne, men mon ikke de vejer tungt? Flyselskabet må gerne vente med at gå rabundus, til vi er kommet hjem. På forhånd tak.

Måske er billetprisen et godt eksempel på, at det ikke altid er klogt at vente, når inflationen tager fart – hvis man altså er polstret til at handle straks.

Prisstigninger generelt

Først gav pandemien problemer med forsyningskæderne, dernæst steg gas- og elpriserne pga. dit og dat. Så invaderede Rusland Ukraine, og nu galopperer priserne derudad.

Ifølge Danmarks Statistik er forbrugerpriserne steget 4,8 % i februar i forhold til samme måned i fjor, og i gennemsnit er fødevarer steget mere end priserne som helhed.

Fx er smør steget 16,3 % og pasta hele 24,3 % Hvis det kan være en trøst, er nogle varegrupper dog faldet i pris – fx ris, æg og frosne skaldyr. Det kan du så tænke ind, når du laver madplan.

På denne matrikel klarer vi den nok uden nye huller i livremmen. Vi har ikke en drikfældig bil, og fjernvarmen i Aalborg er relativt billig. Som nyslået folkepensionist får jeg tilmed 32 kr. om måneden i varmehjælp, så os skal I ikke have ondt af.

Ritzau melder så, at de danske prisstigninger hører til de laveste i Europa, men andres ulykke er en ringe trøst, hvis man har svært ved at få enderne til at mødes.

Der er ikke noget at sige til, at uvisheden gnaver i mange hjem. Det gik lige så godt, så kom pandemien og nu krigen i Ukraine med al dens elendighed.

I det mindste er det positivt, at afhængigheden af russisk gas og olie nu sætter fart på den grønne omstilling. Om Europa så når det, inden Putin lukker for gassen og begår økonomisk harakiri, er et andet spørgsmål.

Verden er grum, men kedelig er den bestemt ikke.

/Eric

14 thoughts on “Dyrtid og uvished

  1. Donald

    Min sarkastiske skolekammerat havde en forfærdelig humor, somme tider, “Lykken er ikke det værste man har, men andres ulykke er heller ikke at foragte.”

    Det var før Benny Andersens “Svanteviser”.

    Jeg er faktisk ikke enig i at priserne er steget vanvittigt meget, jeg kan selvfølgelig godt se, at de er steget, og jeg ved at man skal blive ved med at klynke for at pensionerne ikke bliver nedsat og skatten opsat, men altså, nej. Jeg ser det på en anden måde, og det er så i først omgang købmandsvarer, jeg ser på: Priserne har i 2020-21 været ALT for lave.

    At priserne på rejser stiger, kan det ikke også skyldes at priserne var alt for lave?

    Angående andre priser: Huspriserne er stadig spekulationsobjekt og er ALT for høje og har intet at gøre med prisudviklingen for levnedsmidler (kun indirekte med hvor meget folk har i overskud efter at have købt mad og sæbe).

    Handelen med en-gros varer er endnu mere problematisk, dér er også prisforskydninger og spekulation, såsom overførsel af overskud ved for høje priser på mellemstadium-varer, skatteunddragelse på mange måder.

    Svar
    1. Eric

      Man kan mene om førpriserne, hvad man vil, men når inflationen langt overstiger udviklingen i lønninger og overførselsindkomster, så vil jeg kalde den høj.
      Ejendomspriserne er et kapitel for sig (renteniveau, lav ejendomsskat, efterspørgsel). De tidligere lave priser på rejser skyldtes vel benhård konkurrence, og stigningen nu hænger utvetydigt sammen med olieprisen. Da vi ikke har bil, følger jeg ikke så nøje med i benzinprisen, men er den ikke steget med en rund femmer svarende til omkring/næsten 50 %? Det er da ret heftigt og smitter selvfølgelig af på den del af priserne, der går til transport.

      Svar
  2. Lene

    Jeg får minder om 70erne, hvor vi pludselig skulle huske at slukke lyset, lave mad på en elsparende måde osv. Det er helt sikkert at der er mange, der får det svært økonomisk.
    Jeg håber for mine børn og barnebarns skyld at verden besinder sig.

    Svar
    1. Eric

      Ja, oliekrisen husker vi, der er gamle nok. Jeg ville ikke have noget imod bilfrie søndage igen, men det kan jeg jo sagtens sige, når jeg i forvejen er bilfri 😉
      Verden besinder sig næppe – så skulle det være første gang. Der er ingen tvivl om, at nogle får det svært, om end det er værre mange andre steder end i DK. I fx England er gruppen af fattige meget større, og de er allerede ramt meget hårdt. Prisstigningerne og den eventuelle mangel på hvede grundet krigen i Ukraine vil især få slemme konsekvenser i den tredje verden. Det er bare SUK!

      Svar
  3. Ellen

    Vi håber, at vores forståelse af en god verden at leve i … overlever …
    Jeg forstår ikke Putin og jeg forstår ikke, hvad han ser af godt i en verden af frygt, bombninger og undertrykkelse – hvori består hans ‘kick’? Jeg har mange flere spørgsmål, men har og får ingen svar.
    Vi (altså John og jeg) lever i det store og hele videre, som om alting stadig var normalt, for vi kan ingen forskel gøre.
    Der er krige og umenneskelighed mange steder hele tiden, men denne senest opståede krig påvirker os mere, dels pga. presse og medier og dels fordi den foregår i Europa, hvor vi, åbenbart naivt, troede, at der aldrig mere skulle være krig. Det har vi vist sagt før … “Fred i vor tid”.

    Svar
    1. Eric

      Jeg kender heller ikke P.’s diagnose, men der er da et klart handlingsmønster, og jeg betragter ham som et af de (desværre mange) rovdyr i menneskeham.
      Vores hverdag er heller ikke påvirket stort, men jeg tror ikke, det er slut med prisstigningerne, og de kommer til at fylde mere i alles liv på den ene eller anden måde.

      Svar
  4. Stegemüller

    Jeg går og er bekymret for varmeregningen og for el-regningen. Men jeg kan jo ikke ikke gøre noget ved den, uanset om den går den/de eller den anden vej.

    Måske er jeg der, hvor jeg bare er tilfreds med at overleve?

    Svar
    1. Eric

      Bekymringen er forståelig, men der er altid mulighed for at spare på strøm og varme, så længe forbruget er over nul.

      Svar
      1. Stegemüller

        Jeg har installeret programmet “Watts”. Det viser, at mit strømforbrug ligger 13 pct. under budgettet. Hvad de mener med “budgettet” er jeg ikke klar over, men antageligt er det forbruget i samme periode sidste år. Men hvad hjælper det, hvis priserne stiger med fx 25 pct.?

        Mit ærinde her er i virkeligheden at spørge, om jeg må “stjæle” dit billede af frimærket fra Weimarrepublikken og bruge det i en post?

        Svar
        1. Eric

          Godt spørgsmål, det med strømmen!
          Stjæl du bare frimærket – jeg fandt det på pixabay.com, så det er kvit og frit 🙂

          Svar
  5. Erik Hulegaard

    Din økonomiske er som altid prisværdig. Jeg håber, at du snart igen kan møde Don Corleones land.

    Jeg må indrømme, at min egen længe planlagte Spaniensrejse hænger. Årsagen er Putins temperament. Aktuelt oplever han en stalmate (pat), der desværre sagtens kan aktivere abc- eller taktiske atomvåben i de kommende uger; ifald det sker, formodes NATO at gå i alarmberedskab og den civile luftfart bliver påvirket. Vi oplever desværre verdenshistorie i disse tider……

    Svar
    1. Eric

      Din bekymring er forståelig, men i værste fald bliver flyet vel aflyst, og det er så det. Odds er imod større bøvl, og jeg ville afgjort tage chancen. I forvejen er det meste af luftrummet forbeholdt militæret, så det behøver næppe de civile korridorer.

      Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *