Landbrugsstøtte og kontanthjælp

Regeringen har i årevis jagtet arbejdsløse og folk på kontanthjælp, men har heldigvis ikke samme chikane-gejst, når det drejer sig om de ca. 59.000 danske landmænd på overførselsindkomst.

Forargelse og glæde

I dagens blogindlæg har jeg lyst til at være både forarget og glad.

I årevis har modtagere af kontanthjælp været fredløse. Snart må de ikke ditten, og snart skal de gøre datten – ellers beskæres almissen. Familier sættes på gaden, fordi de ikke længere kan betale huslejen osv. Der har været en byge af chikanerende tiltag, og det gør mig forarget.

Derfor er det glædeligt, at regeringen er helt anderledes afdæmpet, når det drejer sig om de mange landmænd, som får supplerende kontanthjælp.

Ganske vist kører skattekronerne en omvej via Bruxelles, men det ændrer ikke ved, at landbruget støttes med ca. 10 milliarder kroner om året. Det er mere, end kommunerne bruger på kontanthjælp og aktivering.

Landbrugsstøtten

I 2007 modtog ca. 59.000 landmænd 7,2 mia. kr. i direkte EU-landbrugsstøtte (kilde: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri) Det er 122.000 kr. i gennemsnit eller omtrent det samme som (eller mere end) den gennemsnitlige kontanthjælp. I 2007 var der vel omkring 80.000 kontanthjælpsmodtagere, og Kommunernes Landsforening regnede med, at udgiften til kontanthjælp og aktivering i 2007 ville blive ca. 9,2 mia.

Den samlede landbrugsstøtte på ca. 10 mia. er altså større end udgiften til kontanthjælp og aktivering. Den samlede støtte indeholder også penge til f.eks. Arla og slagterier, som er ejet af landmændene.

Danmark arbejder (nu) for, at EU’s landbrugsstøtte skal helt væk i år 2025. Regeringen bruger ikke samme retorik, som når det drejer sig om kontanthjælpsmodtagere. Nej, det begrundes stilfærdigt med opskruede ejendomspriser og sådan noget.

“Det går ud over de svage”

Frankrig modsætter sig en fjernelse af landbrugsstøtten. Den franske landbrugsminister siger, at deregulering og liberalisering går ud over de svage.

Et interessant udsagn som vidner om socialt sindelag. Lad os se, hvordan de svage rammes i Danmark:

I 2007 fik 81,06 % af ansøgerne i Danmark 27,47 % af støtten (0 – 200.000 kr. hver).
De resterende 18,94 % af ansøgerne fik 72,53 % af støtten eller godt og vel 5,2 mia. (fra 200.000 til mere end 2 mio. hver).

Se Ministeriets hjemmeside for detaljer.

Så i Danmark er det storbønderne, der rammes hårdest, og derfor må de jo være de svage. Ifølge Politiken får 600 danske landmænd hvert år mere end 1 mio. kr. i støtte. Helt slemt rammes de 72 meget svage landmænd, som i 2007 fik mere end 2 mio. kr. hver.

Det er ikke så ligetil

Det er ikke så ligetil at afskaffe landbrugsstøtten, for så falder priserne på såvel jord som fødevarer. Det er kompliceret, og landmændene kan jo ikke gøre for, at de er havnet i en situation, hvor de kan få støtte.

Hvis der var noget, der hed EU-lønmodtagerstøtte, ville jeg sikkert også sende en ansøgning. Jeg kunne f.eks. love at ligge brak i weekenden.

I 2007 var der ca. 4,16 mio. skatteydere i Danmark, og trækker vi de 59.000 landmænd fra, betalte vi hver ca. 1.750 kr. til den direkte landbrugsstøtte. Tager vi hele landbrugsstøtten på ca. 10 mia., spytter vi hver ca. 2.400 kr. i bøssen.

Misforstå mig ikke – jeg er glad for at kunne hjælpe mine medborgere på landet! Det hjælper også mig med at få udgifterne til at slå til.

Og jeg glæder mig især over, at regeringen ikke chikanerer landmændene på samme måde, som den jagter de arbejdsløse og kontanthjælpsmodtagerne. Det gør mig nemlig forarget.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *