Søndag gik der ged i den

Det hjælper at have forbindelser, hvis der gerne må gå ged i den. Helt præcis en 8 måneder gammel ged. Slagtet altså, så nu skal der smovses.

Ged forfjerding

Vi fik smag for ged i Grækenland. Det er magert og velsmagende kød, og for dem der går op i den slags, er det også kolesterolfattigt.

Vi har spist ged adskillige gange i Grækenland, hvor de langtidssteger kødet og typisk serverer det i en kraftig tomatsauce med pift af kanel eller allehånde. Rødvins-/tomatsaucen på Samos var også fremragende.

I Rom har vi fået ovnstegt gedekid krydret med rosmarin – forrygende – og en enkelt gang har vi fået ovnstegt og saftigmør ged hos Marius på Taverna Zorba i Aalborg.

Fremragende kan være et fattigt ord, og vi sagde til Marius, at hvis han igen kunne få fingre i en hel eller halv ged, var vi meget interesserede. Ged er jo ikke lige det, supermarkeder eller slagtere gør mest i her til lands.

Marius lovede at sige til, og søndag ringede han ved middagstid: Om vi stadig var interesseret i at få en ged? Ja, mon ikke!

Marius ringede igen, da han var på vej, og jeg tog bussen ind til den julelukkede taverna. Vi fik en kop kaffe og snakkede lidt, og så hentede Marius geden fra bagagerummet i bilen.

En 8 måneder gammel ged er stor, skal jeg hilse at sige! Marius delte den professionelt i store stykker, og så var han så venlig at køre mig hjem.

På køkkenbordet parterede vi kræet i ”mindre” stykker. En af juledagene skal et stykke af ryggen langtidssteges, og resten skal nedfryses.

Gedekølle

I aften står den på gedelever a la veneziana. Masser af løg i fine ringe svitses, leveren i mundrette bidder brunes hastigt af, hvorefter den simrer kort i et solidt skvat hvidvin.

/Eric

18 thoughts on “Søndag gik der ged i den

 1. Mellemmølle

  Jeg avler geder, og det fineste boerkød kan bestilles 🙂
  Og mums – ged ER godt.

  Svar
  1. Eric

   Hej Mellemmølle,

   er det Mellemmølle mellem Fjerritslev og Brovst? Det er godt nok lidt langt at cykle, når vi har fået tømt fryderen, men hvor der er en vilje, er der en vej. 🙂

   Svar
 2. Inge

  Det lyder lækkert, jeg ved faktisk ikke om jeg har smagt ged, men jeg gør det gerne.. Det er jo kød og jeg elsker kød. 🙂
  Glædelig jul hos jer.

  Svar
  1. Eric

   Glædelig jul hos jer også. 🙂 Ged er godt, men endnu har vi ikke prøvet at tilberede det. Et rygstykke med ribben og mørbrad langtidssteges i morgen, så må vi se. Jeg vakler mellem braisering med hvidvin og rosmarin eller den græske udgave med tomat-/rødvinssauce. Livet er fuld af svære beslutninger.

   Svar
 3. Ellen

  Det er nemlig overraskende godt – vi fik en del ged, mens John arbejdede på socialopholdsstedet, hvor de bl.a. havde klappegeder til ungerne. Som egentlig ikke gad klappe særlig meget, men nogle gange slagtede man en eller to, og så kunne man få lov at købe til en billig penge – og jeg var som sagt overrasket over, hvor godt det smagte.
  Hehe, lever skal næsten kun vinke til panden for at blive optimalt stegt, så som simremad ville det nok blive en slem skuffelse 🙂

  Svar
  1. Eric

   Netop, lever er færdig og perfekt på et øjeblik. Derfor skal man passe på med de “fine” opskrifters fine skiver – man når ikke at vende kødet, før det er færdigt, medmindre man er ualmindeligt hurtig. Mundrette bidder fungerer for mig og ganen, og de giver lidt mere spillerum for det perfekte.

   Svar
 4. Anne Folehave

  Ged er godt. Spiser det med stor fornøjelse. Vi havde for 4-5 år siden, en gård her på vejen, hvor de “dyrkede” geder af den Nubiske race. Desværre var der ikke afsætning nok, så “dyrkningen” ophørte. Men det er kød som kan anbefales.
  Glædelig jul til dig og fruen, nu med frossen ged.

  Svar
  1. Eric

   Det er den slags naboer, man skal ha’, men synd, at det ikke kunne løbe rundt. Jeg kender ikke racen på vores ged, men nu er det den frosne race, undtaget den rygsteg som formentlig langtidssteges torsdag. I lige måde med juleønskerne 🙂

   Svar
 5. Gowings

  Så vi skal til at spise ged i det nye år. Det lyder fristende. Det gør et smut til Puerto de la Cruz også, selvom der nok er sket en del på de 35 år, der er gået, siden jeg var der sidst 🙂

  Rigtig god jul!

  Svar
 6. Jørgen

  Jeg tror egentlig ikke jeg har smagt ged, men ser at jeg er gået glip af gode madmæssige opleveler. Mit forhold til ged knytter sig stort set kun til følgende med vægt på udtalen: Præstens ged i haven!

  Svar
  1. Eric

   Jamen så ved du, at det er værd at prøve, hvis muligheden byder sig.
   Det gejstlige husdyrhold hørte jeg også om for år tilbage. 😉

   Svar
 7. Stegemüller

  Jeg kender kun ged fra Telendos, hvor jeg har fået det som “Goat in red sauce” og det smagte virkelig godt, og det var fantastisk mørt, man behøvede næsten ikke tygge selv.

  Jeres gedelever a la veneziana lyder rigtig godt, men simremad er jo næsten altid godt.

  At geden også er god for kolesteroltallet er meget tiltalende for mig, da jeg har konstateret, at mit er for højt. Jeg ved bare ikke rigtig, hvordan jeg nu skulle kunne håndtere en ged i mit lille køkken 🙂

  Svar
  1. Eric

   Nej, selvfølgelig kan du ikke håndtere en hel ged, men mon ikke mulighederne i Københavns indvandrerbutikker er bedre end så mange andre steder til at købe en udskæring?

   Leveren var virkelig fast food – den var næsten færdigstegt, før jeg havde vendt de mundrette bidder. Persille og et skvat hvidvin på, og det var virkelig lækkert 🙂 Og gedelever har heller ikke så meget leversmag som fx svine- eller kalvelever – den er mere neutral. Mums!

   Svar
   1. Stegemüller

    Åh ja det med indvandrerbutikkerne havde jeg slet ikke overvejet. De butikker har vi virkelig mange af, og mange af dem sælger varer af meget høj kvalitet. Jeg handler der gerne.

    I dag kørte jeg forbi en dansker-butik Slagter Lund på Frederiksberg, du milde kineser folk stod i lange køer uden for i regnen, men han skulle efter sigende også have noget rigtig godt kød, især hjemmelavede pølser.

    Svar
 8. Henny Stewart

  Tror aldrig, jeg har smagt gedekød. Hvis det smager hen i retning af lam, kunne jeg sagtens overtales. Sådan langtidsstegt lamseben smager i hvert fald fortræffeligt, hvad enten man har sat små stykker rosmarin eller ditto hvidløg i. At gedekødet er kolesterolfattigt ville være en ekstra bonus for sådan en som mig. Alt, hvad der kan være med til at holde forbruget af Simvastin nede, er en god ting.

  Svar
  1. Eric

   Gå du trygt i gang med ged, hvis du kan skaffe det. Det er faktisk mere smagsneutralt end lam og er mere magert. Kødsmagen er måske lidt “mørkere” og “renere,” men det gør bestemt ikke noget.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.