Ny smartphone og død PC

Det har været et par IT-travle dage med en ny smartphone og en død computer, der nu genoplives efter en kold afvaskning af harddisken.

Smart telefon

Smart telefon

Snart kan man ikke slippe en vind uden at bruge en smartphone, så vi har modstræbende overgivet os, og de gamle mobiler er droppet – Helles dog først i næste måned, når abonnementet udløber.

I 2009 droppede vi fastnettelefonen til fordel for mobiltelefoner og sparede en hulens masse penge til TDC’s gebyrcirkus. Gribbene var gået helt over gevind.

Vi havde det fint med mobiltelefoner uden fastnet. Den månedlige udgift for samtaler og SMS styrtdykkede til ca. 10 kr. for hver af os; det var til at overskue.

Så vandt smartphones frem. Hvad skulle vi bruge dem til? Vi har ikke behov for at være ”på” hele tiden, uanset hvor vi er, og hjemme har vi jo computerne.

App mig her og app mig der

Men udviklingen tager ikke hensyn til dinosaurer!

Når jeg ringer for at bestille en taxi, får jeg at vide, at jeg kan springe køen over, hvis jeg installerer deres app.

Sidst vi skulle til København, og jeg tjekkede ind online, måtte jeg ringe til Norwegians kundeservice for at høre, hvor pokker jeg kunne finde et boardingpass, jeg kunne printe ud på papir.

Snart skal man bruge en app, hvis man skal hente pakkepost i PostNords nye pakkebokse, og der er dem, der i ramme alvor mener, at kontanter skal afskaffes, fordi man har MobilePay.

Og så videre og videre og videre – appra kadappra.

Dinosaurens tur i tidsmaskinen

Så forleden købte jeg modvilligt to smartphones, og vi bestilte nye SIM-kort (de gamle passede ikke) samt nyt abonnement med taletid og DK+EU-data.

10 timers taletid er langt mere, end vi bruger, og sikkert ligesådan med data, fordi vi vil have EU-data, men sådan er det med pakkeløsninger, og månedligt kommer det til at koste mindst det tidobbelte.

Det bringer os ikke til tiggerstaven, men jeg er den kontrære dinosaur og oplever det lidt som en påtvunget udgift.

SIM-kortene kom i går, og siden har der været mange opdateringer af det ene og det andet. Mine Gmail-kontakter skulle også redigeres, da de nu er min ”telefonbog”. Det var ret tidskrævende, men heldigvis kunne jeg gøre det på computeren med tastatur.

Jeg har installeret antivirus og lidt mere. Disse apps vil næsten alle have adgang til alt muligt, som ikke rager dem, så jeg har måttet forsvare mit digitale privatliv.

Flere apps skal installeres, men de får lov at vente, for der er andet, som også kræver min opmærksomhed.

Computeren der døde

Kiste

Og dette andet er den ældste af mine to bærbare, som døde forleden. Den ”frøs,” og der var ikke andet at gøre end at afbryde på den hårde måde.

Men nu ville den ikke starte, eller rettere: Den gik død, før starten var fuldført, og jeg kunne ikke komme videre.

Jeg prøvede fejlsikret tilstand, jeg prøvede Windows’ reparation, jeg prøvede at genoprette fabriksindstillingerne, men maskinen var fast besluttet på at forlade denne verden.

Til sidst fandt jeg skiverne med sikkerhedskopien af fabriksindstillingerne, og det synes at virke. Alle mine data er væk efter en kold, digital afvaskning af harddisken, men det er ikke slemt; jeg har backup, og alle vigtige filer er på den nye bærbare.

Lige nu er den genoplivede ved at hente og installere 158 opdateringer til Windows 7. Ja, der stod 158 – næsten 1,4 GB.

Når det er gjort, skal jeg have installeret et minimum af programmer, så jeg kan bruge scanneren – den har nemlig ingen driver til Windows 10 (den nyeste bærbare), siger Canon, der hellere vil sælge mig en ny.

IT sparer tid, men kan sandelig også stjæle den. Det er godt, jeg ikke er arbejdsramt!

/Eric

24 thoughts on “Ny smartphone og død PC

 1. Pingback: Hjemmebrænderiet

 2. Donald

  En app til vind-slipning? – Smart! Du kan blive opfinder. Den skal kunne advare … buiii buiii buiii buiii … når der er fare på færde!

  Men den ultimative app er én, som kan advare når man bevæger sig udenfor dækningsområdet …

  Jeg græder og griner, når jeg læser om dit forhold til apps, computere og tidsrøveri. Jeg har de sidste 5-10 år brugt minimal-tid på mine computere ved at installere Linux Mint og have 2 så når den ene skal renses (køleribber) så kører den anden videre.

  Smartphones – jeg har ledt efter udtrykket “påtvungen udgift”, og hvis ikke staten og kommunen har sørget så godt for mig under min sygdom, så ville jeg være dybt forarget. Men man må somme tider vurdere tingene efter “graden af vigtighed”.

  Svar
  1. Eric

   Jeg får strøm fra selskabet Vindstød, så hvorfor ikke? 😉
   Jeg er blevet for gammel til at skifte til Linux og sætte mig ind i en masse ny software. Ellers så gjorde jeg det – både sikkerhed og stabilitet er sikkert bedre.
   Man skal vurdere alt efter vigtighed, så man tage sko på, der er store nok!

   Svar
 3. Pia

  Alle de apps, man vil have os til at installere, nægter jeg stadig pure at installere, selvom det betyder at jeg ikke kan få rabat på udvalgte varer hist og pist, og selvom jeg på ongen måde er afhængig af min telefon, er det rart, når man er væk fra sit vante miljø, lige at kunne google et eller andet.
  Jeg kender et par stykker, som har prøvet at stå med en død telefon, hvor flybilletter og mange andre vigtige papirer var.
  Her har vi et abonnemet ti 29,- kr. om måneden inkl. data på 300 MB. Det er rigeligt til os. Sms og samtaler koste dog oveni, efter reelt forbrug, med automatisk optankning på 100,- kr. ca. hver 2. – 3. måned

  Svar
 4. Ellen

  Man kan sagtens være meget glad for en smartfon uden at være afhængig af at gå og kigge på den hele tiden. Jeg ville i hvert fald ikke leve uden den i dag. Der er ca. en milliard overflødige apps, men der er altså også mange virkelig nyttige af slagsen. En fugleapp, en planteapp, gps’en, som du er inde på m.m. … når man står et eller andet sted i det store udland og ikke lige ved, hvad dette eller hint er, kan man slå det op med det samme. Vi booker last-minute-hotelværelser og ditto restauranter og får dem derfor med pæne rabatter – og meget, meget mere. Jeg spår, at du/I bliver glad(e) for den.
  Sårbarheden fortrænger jeg – jeg vil ikke tænke på det, for jeg kan ikke stille noget op for at forhindre cyber-attacks.

  Svar
  1. Eric

   Du har sikkert ret. Jeg er nok forudtaget, fordi jeg har iagttaget andres narkomaniske brug. Det ændrer dog ikke på, at den nye fon er et lommefyldende skrummel i forhold til den gamle, selvom jeg valgte en af de mindre (5,9 # vistnok).

   Svar
 5. Jørgen

  Det er jo egentlig underligt at alle (næsten alle) synes alt dette nymodens noget er så fantastisk, når det medfører så meget bøvl som du her beskriver.
  Jeg kan nogenlunde forholde mig til pc og phone, men jeg kan også godt forholde mig til hvor vanskeligt det kan blive om nogle år, når hjernen ikke helt kan følge med mere.

  Svar
  1. Eric

   Enig, men jeg føler mig alligevel priviligeret som en af generationerne, der oplevede verden ændre sig fra at være analog til digital på relativt kort tid. Når jeg tænker på min første PC med DOS og min nyeste, er det en helt utrolig udvikling.
   Smartphones er også smarte, jeg ser det blot som problematisk, at man snart skal have en computer i lommen for at gøre trivielle dit og dat-ting, når man er på farten. Tænk også på sårbarheden ved nedbrud – måske kan du ikke komme på toilettet, fordi Mobile Pay ikke virker – gys!

   Svar
 6. Karl

  En lille sjov kommentar til de gamle computere, som du sikkert husker Eric, så fik vi engang i forrige århundrede mulighed for at anskaffe en bærbar (snarere flytbar) HP Pavilion zd8000.
  Et skrummel med 16″ skærm og en afsindigt larmende ventilator. Den er siden skiftet til en mindre, støjsvag maskine, som kører Windows 10.
  Nu kommer det sjove mit kære barnebarn, der elsker sin iPad og spillene på Apple TV, fandt et gammelt Lego PC spil, som mindst skulle have Windows 95/98. Han prøvede på W10 maskinen, men den ville ikke, så tog jeg den gamle med ned til ham, og han kan nu bruge det gamle spil. Og selv om han normalt er meget utålmodig, sidder han troligt og venter de 5 minutter eller mere det tager den gamle at komme igang og loade spillet.

  Svar
 7. Lene

  SUK, du giver mig nærmest åndenød ved tanken om at nogle af vores computere går ned. Vi er slet ikke gode til det der backup. Og ja jeg ved godt, at jeg skal, men jeg gad godt at en anden tog det ansvar. For selv om jeg er udråbt enstemmigt ( jeg fik ikke lov til at stemme) til at være den, der har styr på computere, så gælder det absolut ikke de indre organer.
  Pøj pøj med alle opdateringer og smartphone osv.

  Svar
  1. Eric

   Du bør som det mindste gå ind i kontrolpanelet og lave en disk (DVD) til genoprettelse af systemet. Så kan du altid bekymre dig om hvordan, hvis uheldet er ude.
   Eksterne harddiske er ikke så dyre i dag, og en gang imellem (ikke ofte nok) sikkerhedskopierer jeg dokumenter, billeder og lignende, og det har reddet mig mindst én gang. Programmer gider jeg ikke tage backup af – hvis uheldet sker, er det nemmere at installere dem påny.

   Svar
 8. Erik Hulegaard

  Måske bør du beholde kisten (selvom den fylder meget 😉 ) lidt endnu, thi scanneren bliver måske næste afgang. Dine digitale udfordringer deles af mange og det virkelig udfordrende er, at de synes at fortsætte i en uendelighed.

  Zombie eller ej – når gadebilledet betragtes virker det som om (alt for) mange har blikket næsten kronisk limet mod skærmen, både i trafikken og i siddende positioner. Igår oplevede jeg min mobilos ringe 2 gange og 3 yderligere klik under en ekspedition i mindre specialbutik i Helsingør. Butiksindehaveren så medlidende på mig, da jeg ignorerede disse digitale henvendelser…. 😉

  Svar
  1. Eric

   Jeg beholder kisten en tid endnu 🙂
   Det er lykkedes mig at slå alarmen/ringetonen fra for alle andre “underretninger” end telefonopkald, pyh!

   Svar
 9. Henny Stewart

  Det pokkers ved smartphones er, efter min mening, at man ikke længere kan have et abonnement til en 10’er om måneden. 🙁

  Angående kombinationen gl. computer + gl. scanner, så kan jeg anbefale styresystemet Linux. Det er ikke nær så ressourcekrævende som Windows, og man kan til stadighed opdatere det til tidssvarende sikkerhedsniveau, mens det bliver ved med at kunne snakke med perifere maskiner som fx scanner. Vi har en computer med Linux sat op med vores scanner, og dette arrangement bruges stort set kun til scanning. Begge maskiner er fra før Krimkrigen, og det virker strålende.

  Svar
  1. Eric

   Linux var måske en idé, hvis Windowsinstallationen kikser. Jeg tjekkede lige de tilgængelige drivere, og der er til både 32 og 64 bit Linux.
   Hvis begge jeres maskiner er fra før Krimkrigen, er du måske Florence Nightinggale?

   Svar
   1. Henny Stewart

    Hvis jeg er Florence Nightingale, har jeg i hvert fald ladet de fleste af hendes egenskaber tilbage i den forrige inkarnation … Og sådan noget p*s tror jeg i øvrigt slet ikke på.

    Linux _er_ godt. Det er gratis og kan give nyt liv til en gammel PC, fordi det ikke kræver nær så mange ressourcer. Jeg oplever det også som meget brugervenligt.

    Svar
  1. Eric

   Tak!
   Den har snurret siden i formiddags og snurrer stadig! Hvis ikke det lykkes, køber jeg nok en ny scanner i stedet for at bruge penge på den gamle bærbare, der med tiden har fået nogle fysiske skavanker såsom en manglende funktionstast, knækket skærmhængsel og deslige.

   Svar
 10. Stegemüller

  Suk. Som du ved kender jeg alt for godt disser cirkusser, der tager så evindeligt lang tid og typisk også koster en masse penge.

  Det var da imponerende, at du havde skiverne til den gl. PC.

  Tillykke med de nye telefoner. Lur mig om I ikke bliver glade for dem og alle de mange apps, selvom de kommer listende ad bagvejen.

  Svar
  1. Eric

   Jeg havde skiverne ja, men lad os nu se, om det lykkes. Noget gik galt under opdateringsinstallationens fase 3, og Windows er nu ved at gendanne ændringer. Det har efterhånden taget TIMER.
   Jeg kunne leve foruden smartphone, hvis det ikke var fordi, man efterhånden kan mindre og mindre uden apps til dit og dat. Jeg vil givetvis få fornøjelse af Google Maps, når vi er ude at rejse, og der dukker sikkert andet op, men jeg kommer aldrig til at gå som en zombie med næsen i skærmen og til fare for andre fodgængere 🙂

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.