Til Giardini Naxos 2019

Vi har så travlt med at nyde livet her på Sicilien, at der knap er tid til at blogge; jeg kan lige overkomme at føre en summarisk dagbog.

Alligevel er her et glimt.

Udsigt fra Taverna Naxos

På Taverna Naxos i Giardini Naxos

Mandag morgen fortsatte den sicilianske rejse, da vi tog nordpå fra Siracusa til Giardini Naxos.

Nogle dage forinden SMS’ede jeg taxi-Peppe, om han kunne hente os kl. 8 og køre os til stationen. Han svarede ”Thanks”, og så var den klaret.

Af sted

Jeg får puttet de forskelligfarvede poser med sorteret affald i de rette containere, og dernæst er det vores tur til at komme af sted.

Vi er nede 07:50, og taxien venter på Lungomare d’Ortigia ud for Via Teresa. Det er ikke Peppe, men Peppe har nok sagt til ham, at vi plejer at være i god tid.

Han stiller kontrolspørgsmålet: ”Railaway stazion?” – jeg svarer ”si”, og vi kører.

Egentlig er der iflg. Google kun 2,2 km at gå, men de føles som sømil og ville være besværlige med kufferter, ujævne fortove og høje kantstene.

Jeg forbløffes over den beskedne morgentrafik og kommenterer den på mit sparsomme italienske: ”Non c’è molto traffico?” Chaufføren svarer med et grin, at det bliver meget værre om en lille time, når alle i bambini skal køres i skole.

Den tid er forbi, hvor skolebørn kunne gå eller cykle selv. Nu han siger det, kan jeg godt huske, at Peppe tidligere har sagt det samme med slet skjult forargelse.

Turen til stationen koster kun 10 €, og chaufføren er mig for hurtig, så jeg ikke når at finde drikkepenge. Turen har kostet 10 € i årevis; man mærker ikke inflation på det punkt.

Toget kl. 08:44 er et regionaltog, men der er god plads, og sæderne er komfortable. Alternativet var et IC-tog 10:25, men det er senere fremme, billetterne koster næsten det dobbelte, og hvad glæde har vi af, at det går helt til Rom og ikke kun Messina?

Ankomst til Giardini Naxos

Toget forlader Catania til tiden, og jeg ringer til Alfio og siger, at vi ankommer omkring kl. 11.

Alfio er vores husvært, og han har tilbudt at hente os på stationen. Vi stiller os udenfor og venter. Alle de øvrige passagerer, som er stået af, skal til Taormina.

Vi venter ca. 10 minutter, inden Alfio kommer. Han undskylder, men der var så mange, der ville tale med ham, at han havde svært ved at komme af sted. Det er OK.

Giardini Naxos er en lang, tynd tarm af en by, et tidligere fiskerleje som ligger i en bugt med havet på den ene side og hovedvejen/jernbanen på den anden.

Lejligheden ligger et par gader fra strandpromenaden, og vi parkerer kufferterne inden for hoveddøren. Lejligheden vil være klar om 20 minutter, siger Alfio. Han taler rimeligt engelsk.

Vi får en kop kaffe på promenaden og nyder det pragtfulde vejr; der er ikke en sky på himlen. 25 minutter senere stemmer vi dørklokken, og Alfio åbner.

Lejligheden er på 2. sal, og Alfio, det rare menneske, har båret begge kufferter op. Han viser os rundt i lejligheden og forklarer om WiFi og affaldssortering.

Affaldssorteringen kender vi fra Siracusa, blot bruger de andre farvekoder her.

Lejligheden er rigtig, rigtig god. Der er en pænt stor stue med køkken, spisebord og sovesofa, og fra stuen er der adgang til en vestvendt altan, hvor der er pæn plads til et mindre bord samt stole.

En del af køkkenet

Det meste af køkkenet

Der er to soveværelser med god skabsplads, så med sovesofaen kan der bo 5-6 personer. Alt er rent og pænt, og der er ikke sparet på udstyr: Der er vaskemaskine, opvaskemaskine og mere køkkenudstyr, end vi har derhjemme.

Kort sagt et fund for ca. 53 €/nat. Det spiller nok ind på prisen, at der ikke er havudsigt, og at det er tidligt på sæsonen, men vi sætter egentlig pris på at være lidt væk fra strandpromenaden, trafikstøjen og weekendlarmen fra diskotekerne.

Alfio har forsynet køleskabet med nogle nødvendigheder såsom vand, så vi behøver ikke købe ind før i morgen.

Frokost på Taverna Naxos

Vi pakker ud og går så hen til Taverna Naxos da Angelo på strandpromenaden. Det tager 5 – 6 minutter.

Her er vi kommet mange gange siden vores første besøg i 2006. Angelo er der ikke, da vi kommer, men søsteren Maria tager imod, og vi udveksler behageligheder.

Maria ser lidt træt og slidt ud; hun fortjener pension, men det kan hun ikke få endnu.

Før spaghettien kommer, får vi nogle friske favabønner, og så dukker Angelo op. Han har for travlt til rigtig at snakke, så det bliver til bemærkninger i forbifarten og en stak fotos til gennemsyn.

Favabønner

Favabønner

Angelo er passioneret amatørfotograf. Når han kan, kører han Sicilien tynd og tager billeder af især byer og landskaber, og de bliver printet ud i A4-format.

Som afslutning på måltidet kommer der frisk frugt: nespole (mispelbær) og clementiner. Der er også en limoncello, vi skal smage. Vi tager afsked med et ”ci vediamo sta sera” – vi ses i aften.

Status

Det er godt at være fremme. Giardini Naxos er meget forskellig fra Siracusa. Tempoet er sindigere, luften er friskere, der er færre turister (endnu), og intet bryder havets horisont, medmindre et skib er på vej til eller fra Messinastrædet.

Siracusa har afgjort også sin charme, men den er meget anderledes, mere forfinet og altmodisch, og måske netop derfor er dette en god kombinationsrejse.

Det er nu et par dage siden, vi ankom, men der følger nok mere her på bloggen. Ikke fordi der sker det store, men netop det har også sin charme.

Relateret:

/Eric

8 thoughts on “Til Giardini Naxos 2019

 1. Ellen

  Jeg ville dæleme heller ikke have gået 2,2 km med en kuffert.Ikke engang 1,2! Og dog … det går man vist mindst, når man i Heathrow skal fra SAS-terminalen til busterminalen.
  Hver gang du skriver om Sicilien, forstærkes lysten til at besøge øen – du er en god formidler 🙂

  Svar
  1. Eric

   Sicilien er et dejligt sted – jeg kan godt forstå, at grækerne valgte at kolonisere øen i sin tid. I hvert fald på denne årstid kan man glemme alt om det solsvedne look – der er grønt og overdådigt frodigt.
   Der er turistfælder alle steder, også her, men hvis man kigger de familiedrevne steder ud, går man sjældent galt i byen. Og vender man tilbage, får man kontakter, og så glider tingene lettere – fx at få en god lejlighed til en rimelig pris 🙂
   Et godt billede er måske, at vi den første aften i Giardin Naxos (i år) betalte 7 € for to glas aperitif-hvidvin. Dagen efter fik vi det samme og på samme sted, og nu var prisen, abra kadabra, faldet til 5.

   Svar
 2. Jørgen

  Det var en dejlig, stilfærdig beretning at læse – og I må glæde jer over at være i varmen og ikke i vinterkolde, blæsende Danmark.

  Svar
  1. Eric

   Vi glæder os. Vejret er endnu lidt ustadigt, men udvalget f frugt og grøntsager bevidner, at foråret er længere fremme.
   Giardini Naxos har dog mistet noget af sin uskyld gennem årene. Især er der kommet nogle etablissementer langs kysten, som spiller høj disko”musik”, men deres eksistens er ikke baseret på turister, men derimod de lokale unge.
   Der er dog nok en kapitalistisk “naturlov”, som siger, at flere vil have en bid af kagen, så der kommer flere barer og restauranter, og mindre steder fortrænges af større. Alle skal samtidig have fortovsafsnit til servering, og så bliver der færre parkeringspladser, som igen leder til mere søgende trafik.

   Svar
 3. Erik Hulegaard

  Jeg var så naiv at tro, at det kun var i dele af Nordeuropa, at skoleeleverne skulle bringes fra hjem til skole og retur. Den misforståelse blev delvist ryddet af vejen ved senest ophold i Rom. Og nu – sandelig, sandelig om ikke også gælder for mindre urbane områder på østkysten af Sicilien. I guder…

  Når dine destinationer Siracusa og Giardini Naxos betragtes på et kort, kan det være svært at forstå, hvorfor luften er friskere på Giardini Naxos? (Industri, kompleksitet af byggerier ??).

  Travlhed med at nyde livet er vel “positiv stress” ? 😉

  Svar
  1. Eric

   Italien har en endnu lavere fødselsrate end DK, og når man ser, hvordan guldklumperne forkæles, kan det med kørslen ikke undre.
   Du har ret i, at såvel Siracusa som Giardini Naxos er nær havet, men når luften synes friskere i G.N., skyldes det nok, at vinden her har friere spilend i Siracusas labyrint. Trafikbelastningen er næppe mindre i G.N. Det så vi fx i går aftes (1. maj), hvor masser af mennesker promenerede langs strandpromenaden, og resten “promenerede” i bil – promenaden (Via Tysandros) var én lang stang af biler og motorcykler.

   Svar
 4. Stegemüller

  Den lejlighed lyder da helt fantastisk og så til 53 Euro pr. Fundet for de penge – selv har jeg da ikke en opvaskemaskine og anser det stadig som lidt af en luksus, men her er jeg nok lidt eller meget forældet.

  Jeg kan godt forstå I stortrives i Giardini Naxos; det lyder som et vidunderligt sted. Men hvad der er jo også en grund til at I bliver ved at komme tilbage år efter år.

  Svar
  1. Eric

   Ja, lejligheden er fundet for de penge. Det hører dog med til billedet, at priserne er meget sæsonbetingede hernede. I august, hvor de fleste italienere har ferie, kan huslejen være noget nær dobbelt så høj som i maj.

   Giardini er et smukt og roligt sted. Der sker ikke så meget, men øje og sind får hvile. Dertil kommer, at når man først er kendt, er gæstfriheden enestående (men det er den vist overalt på Sicilien).

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.