Hverdag i Siracusa

Vi nyder det her i Siracusa. Søndag og mandag var vejret gråt og køligt, men i dag er det sommerligt, og sådan fortsætter det vist.

Støv på bil i Siracusa

Sådan så alle biler ud i morges

Som på alle fri- og helligdage var der mange ude at promenere i påskedagene, også i går hvor det smådryppede.

I den slags vejr er det ikke så let at se, hvem der er lokale, og hvem der er turister. Det er meget nemmere, når der er omkring 30° i aftensolen, for så går kun sicilianere i dynejakke eller dynevest.

Om noget føles koldt eller varmt er vel et spørgsmål om, hvad man er vant til. Helle mener stadig, at storken for vild, da den afleverede hende i DK i stedet for på Sicilien, men hun går dog ikke i dynejakke af den grund.

Vinbaren på promenaden

På aftenturen i går fik vi plads under vinbarens markise, og det var heldigt, for der gik ikke mange minutter, før det begyndte at regne, så alle gæsterne i det fri måtte flygte ind til os. Der var ikke stole til alle, så nogle måtte stå, til det drev over.

Vinbaren er et hyggeligt sted med udsigt over bugten, og så kan man følge solnedgangen inde over ”fastlandet”, når solen altså er til at se.

Indehaveren er en hippietype på min alder, og selvom han bærer kulørte perlearmbånd, er han begyndt at gå i hvid, løsthængende skjorte, og det er måske for at signalere, at han er værten.

Musikken er helt sikkert ikke valgt af de unge mennesker, som serverer, for den er mest fra 70’erne og 80’erne, hvor de ikke var født endnu. Alt for mange steder er det italiensk sirups-pop, der siver ud af højttalerne, så dette er en velkommen undtagelse.

Ortigias marked

Der er ikke sket det store ud over spadsereture og besøg på markedet, men de to ting alene kan fylde en del og give mange indtryk.

Jeg har skrevet det før, men gentager at alle sanser bombarderes på dette marked. Varerne strutter af kvalitet og friskhed, og sælgerne skråler om friske fisk eller billige jordbær.

I dag så jeg nogle flotte og pænt store broccoli og undrede mig over, at de blev kaldt ”broccoletti”, hvor tilføjelsen ”-letti” gør ordet til et diminutiv, altså noget man siger om mindre ting.

Det var lige til, jeg så ”rigtige” broccoli som på billedet herunder. Jeg tvivler på, at nogen i den størrelse nogensinde er nået til DK.

Broccoli

Vi købte en pænt stor makrel, fileterede den og fik den til frokost med rigelig siciliansk citronsaft.

Træthed kan overmande enhver

Og på sin tur rundt i byen ser man også mange ting. De næste to billeder har samme overskrift.

Katte på kølerhjelm

Hund i Via Cavour

Arkimedesudstilling

Indtil en gang i maj er der en Arkimedesudstilling i nærheden af domkirken, og den besøgte vi lørdag.

Den er flot med ”tegnefilm”, som fortæller om romernes belejring og erobring af byen i 212 før vor tid.

Der er plancher og kopier af Arkimedes’ krigsmaskiner, samt ”hands on-modeller” som demonstrerer nogle af hans videnskabelige opdagelser, som fx udmøntes i taljer til håndtering af tunge ting.

Skorpion - krigsmaskine

Skorpionen – en af Arkimedes’ krigsmaskiner

Byens berømte søn bruges selvfølgelig skamløst af turistindustrien, men det er en flot udstilling, selvom den ukritisk formidler myter som fakta.

En af myterne er fx, at siracusanerne brugte store parabolformede spejle til at sætte ild til de romerske skibe. Den historie er særdeles usandsynlig og blev bragt til torvs flere hundrede år efter slaget.

Det er meget mere sandsynligt, at de vitterlig brugte kroge til at ”fange” skibene neden for murene for så at kæntre dem ved at bruge Arkimedes’ vægtstangsprincip.

Om vægtstangen skulle Arkimedes have sagt noget i retning af: ”Vis mig, hvor jeg skal stå, og jeg skal løfte jorden.” Og det er jo fuldstændig korrekt, hvis vægtstangen er lang nok.

Støv fra Sahara

Det regnede lidt i aftes og i nat, ikke voldsomt, men dog nok til at der var vådt på tagterrassen i morges.

Og regnen havde syltet alt ind i rødbrunt støv. Havemøblerne måtte vaskes grundigt, før vi kunne bruge dem.

Vi har set noget lignende – og værre – for nogle år siden, men da var støvet gråt. Jeg tænker, at støvet dengang måske var vulkansk (Etna med flere har det med at bøvse), og at det denne gang er støv fra Sahara.

Da vi i formiddags spadserede til markedet, så alle biler ud som på billedet øverst i indlægget.

Vejret i dag er som på en god, dansk sommerdag, hvor der ikke er for varmt. Sådan fortsætter det vist den næste uge, så der lyder ingen klager herfra.

Relateret:

/Eric

14 thoughts on “Hverdag i Siracusa

  1. Lisa

    Så hyggelig å nok en gang få følge med dere på reise. Saharastøvet har forøvrig nå ankommet Oslo. Lisa

    Svar
    1. Eric

      Ja, jeg ser nu, at blodregnen også er nået til Danmark og Norge. Jeg kan huske engang for år tilbage, hvor naboer til cementfabrikken fik vaskebilletter til deres biler, fordi man troede, at støvet kom fra fabrikken – og så viste det sig at være fra Sahara 🙂
      I går regnede det en halv time ved middagstid (ingen støv denne gang!), og derefter klarede det op til det herligste sommervejr.

      Svar
  2. Ellen

    Åh, jeg elsker middelhavsmarkeder og kan slet ikke få nok af dem. Jeg ville også leje et sted, så jeg selv kan lave al den mad jeg orker, bare for at få lov til at købe ind på sådan et marked. Der er jo ingen, der forbyder en at gå ud at spise, selv om man har eget køkken 😉
    I Danmark regner det ikke. Men det er nok heller ikke lige så varmt som I har det dernede …

    Svar
    1. Eric

      Vi mangler ikke lysten til at lave med med herlighederne fra markedet, men det trækker også i os at besøge gode restauranter med lokalt køkken, og hvor der sker en masse, man kan se på og snakke om. Det er ikke nær så socialt at sidde og spise i ensom tosomhed.
      Vejret er fint, men ikke storartet – vekslende. I dag er der vel omkring 18° i skyggen. Vil man have bedre solgaranti, skal man tage afsted i fx maj, men det er fint med os, og Helle har fået nogle “gratis” feriedage med påsken.

      Svar
  3. Lene

    Jeg kan lige forestille mig, at sanserne bliver vakt på et marked. I nat har det regnet lidt, det var godt, for gårsdagens blæst sendte jord og sand fra markerne udover veje. Hverken godt for markerne eller vejene/bilkørsel

    Svar
  4. Helle Zaupper

    Kan det mon være, at de broccoli på billedet slet ikke er broccoli, men bundter af broccoletti (eller aspargesbroccoli, som vi kalder dem på dansk)??
    Det er små hoveder på lange, tynde stængler, hvor stængelen nærmest smager bedre end hovedet.
    Jeg kan ikke helt se det på billedet

    Svar
    1. Eric

      Nix, billedet viser hele “broccolihoveder”, og stænglerne er tykke – og i øvrigt meget længere end vi ser dem i danske butikker. Blomkålene ved siden af er heller ikke i småtingsafdelingen.

      Svar
  5. Jørgen

    Det lyder som tilværelsen er nogenlunde udholdelig.
    Jeg kommer til at tænke på bismervægte, som var i brug i min barndom.

    Svar
    1. Eric

      Tilværelsen er bestemt udholdelige 🙂
      Sjovt, at du nævner bismervægte, for en lignende anordning blev brugt af Arkimedes og senere Galileo til at afsløre, om der var “snydt på vægten”, eller om guld var blevet iblandet fx sølv.
      To emner bringes i balance på en vægt og nedsænkes derefter i vand. Hvis balancen så forskubber sig, har emnerne ikke samme massefylde (jævnfør Arkimedes’ lov), og renheden/legeringen er ikke den samme.
      De “gamle” var langt fra at være kvajpander.

      Svar
  6. Erik Hulegaard

    Arkimedes-udstillingen måtte godt blive en vandre-udstilling, så skandinavere også kunnne berige deres historiske sans med denne siracusaner.

    Svar
    1. Eric

      Jeg er bange for, at du må lade dig nøje med det, du kan finde på nettet. Det er nu også en hel del, og medmindre man går i Arkimedes’ fodspor som videnskabsmand, er noget af det mest interessante nok, hvad senere romere skrev om ham og slaget om Siracusa. Teksterne kan findes in extenso på gutenberg.org.
      Cicero havde en periode et offentligt embede i Siracusa, og han skriver, at det lykkedes ham at finde Arkimedes’ grav. Desværre er den blevet væk igen …

      Svar
  7. Stegemüller

    Åh hvor I stornyder det – og det er jer vel undt.

    Dejlige billeder af kattene og broccolierne mv. Der er altid noget særligt over at gå på markedet i udlandet. Alle varerne er mere spændende, strunkere, har flottere farver osv. Jeg holder selv meget af det, og det giver altid anledning til en fotosession eller flere.

    Hav en god aften – der sikkert starter på vinbaren…

    Svar
    1. Eric

      Tak, vi har haft en god aften, og vi var ganske rigtigt en tur forbi vinbaren og solnedgangen. Temperaturen var anderledes behagelig i aften 🙂
      Når der ikke er alt for mange mennesker, er hverdagsmarkeder en god indgang til at finde ud af mange ting, såsom hvad folk helst spiser, og hvad de lægger vægt på.

      Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *