Portvin og kompot

I denne uge har REMA 1000 haft portvin på tilbud, og ikke bare portvin, nej: portugisisk portvin!

Portugisisk portvin

Portugisisk portvin – beskåret skærmdump fra tilbudsavisen

Det er godt, at man kan få portugisisk portvin og ikke får påduttet eksportvin fra fx Port Said eller Portland, hvis de da ellers laver sådan noget. Portugisisk portvin er klart den bedste.

Kompot, eller måske komport?

Og apropos portvin, er jeg begyndt på min julekompot, som måske kunne kaldes sveskekomport.

Jeg har hakket svesker og rosiner groft og dækket dem med (portugisisk) portvin tilsat en stang kanel og nogle kryddernelliker.

Blandingen får lov til at stå køligt til i morgen, hvor jeg tilsætter appelsinskal og -saft og koger kompotten ind, til den har lind chutneykonsistens. En mere præcis opskrift her.

Da jeg selv har komponeret kompotten, bruger jeg selvfølgelig ikke de fortjente superlativer, men siger blot på jysk, at den går an til and.

Anden skal op af fryseren i morgen, så den kan tø op til onsdag, hvor den bliver (under)tilberedt og parteret. Sådan en rap giver umanerlig meget opvask, og det er rart at få fra hånden dagen før. Med timing undgår man stress.

Tilbage er så bare at smække et buttet bryst på panden og stege det færdigt og skindsprødt, hvorefter det serveres med alt det sædvanlige og så selvfølgelig kompot.

Solen er fremme i dag, så humøret er højt. Må I nyde juledagene.

/Eric

14 thoughts on “Portvin og kompot

 1. Donald

  Det var da en god idé at lave anden dagen i forvejen. Jeg kan også godt forestille mig at den portvins-kompot er superlækker. Det er bare synd at alkoholen fordamper. Men alting har sin pris.

  Jeg har altid troet at Portvin var en engelsk opfindelse, men Wikipedia kan afhjælpe den misforståelse:
  Port wine (also known as vinho do Porto, Portuguese pronunciation: [ˌviɲu duˈpoɾtu], or simply port) is a Portuguese fortified wine produced in the Douro Valley of northern Portugal. It is typically a sweet red wine, often served as a dessert wine, although it also comes in dry, semi-dry, and white varieties.

  Other port-style fortified wines are produced outside Portugal, in Argentina, Australia, Canada, France, India, South Africa, Spain, and the United States, but under the European Union Protected Designation of Origin guidelines only products from Portugal are allowed to be labelled “port”,

  Svar
  1. Eric

   Port blev tidligt meget populær i England, og det har utvivlsomt stimuleret produktionen. Det var under krigen(e) mod Frankrig (1689), at de måtte se sig om efter alternative vinleverandører.
   At tilberede anden dagen før giver bedre tid på dagen, hvor den skal spises. Så er der god tid til at skumme fedt, lave fond osv.

   Svar
   1. Donald

    Sådan som jeg husker det, tilsatte man alkohol (destilleret) til vinen for at den ikke skulle blive sur. Den skal op over 16 – eller 18 procent før man kan kalde det at den er konserveret.

    Sikken en lækker opskrift! Herligt.

    Svar
 2. Lene

  Kan du anbefale den nævnte portvin til at drikke uden at den har været i kompot? Fik for første gang en vaskeægte portvin sidste år, som ikke var den der meget søde dessertportvin, jeg plejer at få til fester. Det smagte af mere.

  Svar
  1. Eric

   Jeg har ikke smagt den tilbudsramte portvin og kan derfor ikke rådgive. Men i stigende kvalitets- og prisrækkefølge hedder typerne vistnok ruby, tawny, late bottled vintage og vintage. Den sidste skal vist helst hvile et par årtier, så det er en langsigtet investering. Til kompot går det fint med en ruby, ja sågar en hvid.

   Svar
 3. Uffe Jerner

  Tak for at dele den mundsvandsfremkaldende opskrift, som jeg vil kaste mig over ved først givne lejlighed!

  Portvin fra Portland lyder nu ikke så ringe endda, bare det ikke er Aalborg Portland (medmindre du kunne anbefale det!) Jeg har i øvrigt engang frekventeret en restaurant, der reklamerede med ‘Mexikansk buffet bestående af mexikanske retter’…

  Svar
  1. Eric

   Den buffet lyder som rigtig mexikansk, eller ..?
   Jeg arbejdede på Aalborg Portland i 33 år og kan derfor med ekspertviden forsikre, at de er bedre til cement end portvin.

   Svar
 4. Ellen

  Det lyder godt nok godt med den chutney! Tak! Opskriften er printet; den vil blive produceret en af dagene og vil blive årets nye ingrediens til den traditionelle and. Jeg har heldigvis det hele, så jeg skal ikke ud for at købe ingredienserne til den.
  Jeg HADER at partere anden lige inden den skal serveres pga. alt det fedteri – og jeg brænder mig altid, så jeg laver den også dagen før. Lige som grøden til risalamanden.

  Svar
  1. Eric

   Vi er vilde med den – det er især appelsinskallen, der “løfter”. Antallet af nelliker er selvfølgelig ikke helligt.
   Ja, det er rart at være i god tid, så man kan nyde at jule, og ryger fx brystet på panden i andefedt, risikerer man ikke at skamstege for at få sprødt skind 🙂

   Svar
 5. Erik Hulegaard

  Det er lige før man misunder anden den kulinariske omsorg, hvormed juleritualerne håndhæves på den nordjyske matrikel. Også jeg er en stor portvinsfan og mindes med glæde den sublime oplevelse af portvin i Lissabons små listige steder, hvor lyden af sørgmodig Fado duellerede med portvins-stemningen.

  Læresætningen: “Med timing undgår man stress” kunne passende i indrammet version hænge i venteværelser hos mentale behandlingsguruer.

  Svar
  1. Eric

   Vi har endnu Lissabon og lokalsmagning af portvin til gode, men med de kommende vacciner, når vi det vel.
   For præcisionens skyld burde jeg nok have skrevet “julestress”.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *