Chess Alpha, skakfonten der fik sit eget liv

I 1998 lavede jeg en True Type font, som kan bruges til at lave skakdiagrammer i en tekstbehandler. I dag har designet fået sit eget liv på nettet.

Skakdiagram

Screenshot fra MS Word, hvor begyndelsesstillingen vises med Chess Alpha 

I 1998 redigerede jeg skakklubbens trykte klubblad. Det indeholdt naturligvis skakpartier, og til skakpartier på tryk hører skakdiagrammer, som illustrerer partiernes højdepunkter.

Til at lave diagrammerne kunne man fx bruge True Type fonte, hvor forskellige bogstaver/tegn erstattes af skakbrikker og symboler – i princippet ganske som dingbats.

Laserprintere og kopimaskiner havde ikke så høj opløsning dengang, og jeg var ikke helt tilfreds med kvaliteten af de skakfonte, som var tilgængelige – diagrammerne blev for ”gnidrede”.

Jeg prøvede derfor at lave min egen skakfont, som tog sig bedre og ”renere” ud på tryk. Jeg døbte resultatet ”Chess Alpha” og lagde det ud på klubbens hjemmeside til gratis download for personlig, ikke kommerciel brug.

Licenser

Stor var min overraskelse, da jeg blev kontaktet af en amerikaner, der bad om tilladelse til at bruge fonten i en skakdatabase, som han var ved at udvikle med salg for øje.

Den mulighed havde jeg slet ikke forestillet mig, men jeg tænkte, at hvis andre ville bruge fonten til at tjene penge, var det kun rimeligt, hvis jeg fik en bid af kagen. Jeg svarede derfor, at han kunne få en licens for et beskedent beløb.

Han betalte straks, og siden har jeg vel udstedt en licens eller to om året, så nogen guldgrube har det ikke været, men det var heller ikke planen. I dag bruges designet mange steder på nettet, hvor de enkelte brikker er konverteret til grafik – fx jpg-filer.

Her et screenshot fra det skakspillende program, DroidFish, jeg har på min mobiltelefon:

DroidFish screenshot

Designet bruges i en del gratis apps (som fx DroidFish), og der er nok også nogle stykker, som bruger det kommercielt uden at have købt licens. Det har jeg ikke gidet forfølge, jeg har slet ikke noget overblik.

Så sent som i går fik jeg mail fra en indisk app-udvikler, og det er opmuntrende, når folk er retlinede og gør sig den ulejlighed at finde ud af, hvem der har rettighederne til en ting. Det var den mail, der ansporede mig til dette indlæg.

Det er nu 23 år siden, jeg lavede fonten, og det er sjovt at tænke på, at mit eksperiment, som var halvt for sjov, i dag har fået sit eget liv på nettet.

Chess Alpha og mange andre gratis skakfonte kan downloades fra Nørresundby Skakklubs hjemmeside.

/Eric

7 thoughts on “Chess Alpha, skakfonten der fik sit eget liv

 1. Ellen

  Og jeg er bare imponeret! Jeg har overhovedet ikke forstand på skak, men det har du – i flere dimensioner, kan jeg se 🙂

  Svar
  1. Eric

   Åh ja, lidt ved jeg da om skak, men hvad True Type fonte angår, er det nok mere et spørgsmål om at kunne lege med et vektorbaseret tegneprogram.

   Svar
 2. Donald

  Det er en smuk skak-font! Tænk at du har sådanne evner, godt gjort. Man skal måske vide, at TrueType font / skriftsnit på dansk (men dansk er et uddøende sprog haha) tegnes med streger, vektorer, som kan beskrives matematisk og derfor kan forstørres uden at der kommer “raster-prikker” eller savtakker eller hvad folk nu kalder det, når pixels bliver synlige.

  Skyd mig hvis jeg har misforstået. (Men sørg for at ramme ved siden af …)

  Ja, jeg kan sådan set godt forstå at du ikke har gidet forfølge de sikkert mange ulovlige anvendelser, for hele området er en sump og det er kostbart at håndhæve sådanne rettigheder, hvis brugerne ikke gider overholde lovene.

  Der er en historie om Helvetica og Microsoft og Arial-fonten, som gør mig harm, men det er mest fordi jeg allerede tidligt vidste at Microsoft sjuskede med alting.

  Svar
  1. Eric

   Tak. Egentlig har jeg slet ikke evner til at frihåndstegne andet end tændstikmænd, men computerprogrammer og tålmodighed kan kompensere.
   Din beskrivelse af True Type er fuldstændig korrekt. Jeg undlod at komme ind herpå af frygt for, at det blev for langt og teknisk.
   Selvfølgelig er der tyveknægte derude, men mit indtryk, fra de henvendelser jeg får, er nu, at der også er mange ærlige mennesker, som tager det med copyright seriøst. Nogle få forfattere har fået licensen gratis, for der er sandt for dyden ikke mange penge i at skrive skakbøger.

   Svar
 3. Erik Hulegaard

  Glæden ved fordybelse i sin hobby er ofte ubeskrivelig. Den kan så blive nærmest maksimeret, ifald man kan tilføre den nye sproglige og/eller matematiske dimensioner. Og tilfredsstillelsen strammes yderligere, når efterspørgslen strækker sig over Atlanten.

  Med blogejerens skakevner i kombination med Hellas-glæden forenes, forekommer “Chess Alpha” logisk.

  Svar
  1. Eric

   En god hobby i dårligt selskab er ikke værst 😉
   Jeg husker ikke, hvad der fik mig til at vælge navnet “Alpha”. Det første besøg i Grækenland var i 2007, så måske skulle det bare ikke lyde som en betaversion.
   Skak har global interesse, og jeg tror, den seneste licens blev solgt til en rumænsk app-udvikler. Han slog til med det samme, så måske skulle jeg hæve prisen, men det bliver jeg alligevel ikke fed af med den beskedne omsætning, så pyt.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *