Frankrig rundt med mad og vin

Fredag deltog vi i et arrangement med fransk mad og franske vine på den glimrende restaurant, Frøken Madsens Spisehus i Sæby.

Frøken Madsens Spisehus og vinslottet.dk arrangerer med mellemrum vinsmagninger, hvor mad og vin går op i en højere enhed. I 2018 var vi med til en champagneaften, og da det var fremragende, tøvede vi ikke med at tilmelde os, da restauranten annoncerede et arrangement med franske vine.

Spadseretur i Sæby

Vi tog rutebilen fra Aalborg, var fremme kl. 12 og blev indlogeret på Hotelpension Aahøj. Aahøj ligger kun fem minutters gang fra Frøken Madsens Spisehus, og det er jo bekvemt – især når man har været til vinsmagning.

Der var sol og blå himmel – perfekt vejr til en spadseretur. Uden for turistsæsonen er der kun få mennesker på gaden i Sæby, og var det ikke for tøjstativerne uden for forretningerne, kunne det have været en søvnig søndag.

På torvet var der dynger af amerikansk kultur.

Græskar på Sæby Torv

Turen gik videre langs åen til havnen, og vi nød efterårsfarverne i den lille park bag det, der i Herman Bangs tid var Clasens Hotel. På den anden side af åen støvsugede kirkegårdsmedarbejdere vissent løv.

Nær åens udmunding i Kattegat erstattes træerne af siv og bådebro.

Sæby Å

Om sommeren er den store marina proppet med lystbåde, men i oktober er der god plads. Der er nogle få forretninger på havnen, og Helle fandt en vindjakke, der trængte til et godt hjem.

Turen tilbage til Aahøj gik ad Algade, forbi den store kirke, de gamle byhuse og sluttelig over Sæby Å. Den røde bygning i baggrunden på billedet herunder er Frøken Madsens Spisehus, der er indrettet i et gammelt ægpakkeri.

Sæby Å og Frøken Madsens Spisehus

Frankrig rundt med mad og vin

Både selskabslokale og restaurant var fyldt op med deltagere i det særlige arrangement, og strøgkunder havde ingen chancer for at få bord.

Helle og jeg kunne brede os ved et bord til fire personer, hvor borddækningen varslede noget om, hvad der ventede os: 5 retter og 9 forskellige vine. Lyset var sparsomt, og det led billedkvaliteten lidt under (jeg bryder mig ikke om hårdt blitzlys).

Glas

Bestik

Efter velkomstboblerne (Champagne) blev der serveret bouillabaisse ledsaget af en Riesling fra Alsace og en Chardonnay fra Bourgogne. Det med to vine gentog sig for de følgende to retter, så man kunne sammenligne.

Bouillabaisse

Næste ret var hjemmerøget fasanbryst med beder, friteret grønkål og balsamico-glace (vistnok). Hertil en Bourgogne og en Bordeaux.

Røget fasanbryst

Tredje ret, hovedretten, var boeuf bourguignon à la Frk. Madsen og hertil en Gigondas og en Chateuneuf du Pape.

Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon à la Frk. Madsen

Fjerde ret var to oste, en rødkitost og en (mild) blåskimmel. Hertil en Sauterne-lignende, sød hvidvin (Coteaux du Layon).

Femte og sidste ret var en syndigt god chokoladefondant ledsaget og kontrasteret af en smagskoncentreret solbærsorbet. Til dette en sød, rød vin (Hertil Banyuls Rouge Tradition) der minder om portvin, men har knap så meget alkohol.

Det var rigtig god mad, og vinene var spændende – også fordi prisklassen lå et godt stykke over det, vi normalt vil ofre på en flaske.

Der var selvfølgelig mulighed for at købe de vine, vi havde smagt, og til favørpris hvis man købte seks flasker. Det afstod vi nu fra, for det er sin sag at håndtere en kasse vin, når man skal med rutebil og også har en tandbørste at slæbe på.

Det kunne være et motto, at man skal forkæle sig selv, når man kan, så vi har tilmeldt os en champagneaften sidst i november, og hvem ved, hvad det næste bliver?

/Eric

14 thoughts on “Frankrig rundt med mad og vin

 1. Donald

  Sikken en vidunderlig oplevelse, gåtur, åens udmunding, jeg kan særlig godt lide billedet af den lille båd med kasse (motor) og et par fiskebuoyer. Den ræling har så fin en form!

  Svar
 2. VenterPaaVinBlog

  Sæby er bare dejlig, uanset sæson. Og maden ser vel nok skøn ud 🙂

  Svar
 3. Ellen

  En aften lige efter min smag! … I enhver forstand … og det er en god ide at servere to forskellige vine til den samme ret. Det koncept har jeg kun prøvet i vinklubben på arbejdet, men det er nogle år siden efterhånden. Det er bemærkelsesværdigt, så stor forskel der kan være på både mad- og vinoplevelsen, når man prøver den slags, ikke sandt?
  Jeg kan så godt forstå, at I ikke valgte at tage hjem til Ålborg sammen aften

  Svar
  1. Eric

   Netop: To vine til samme ret afdækker forskellene – og med maden meget mere end hvis det blot var vinsmagning.
   Det er afgjort bedre at bo på Aahøj end at springe desserten over for at nå den sidste rutebil 😉 Det er langt at køre, men I kunne jo overveje bobleaftenen sidst i november.

   Svar
   1. Ellen

    Lige præcis bobler bryder hverken John eller jeg os om, så den aften springer vi over. Men hun har et spændende menukort, hende frøken Madsen, så jeg vil holde øje med hendes arrangementer i 2022, for det lyder som noget, man godt kunne tage en overnatning i det nordjyske for 🙂

    Svar
    1. Eric

     Stedet at holde øje er deres Facebookside – opdateringen af deres egentlige hjemmeside er knap så hyppig. Til vinarrangementerne laver de en “skræddersyet” menu, men den er bestemt fuldt på højde med deres ordinære menukort.

     Svar
 4. Stegemüller

  Dejlige billeder (som altid). Det af den lille båd er særlig dejligt.

  Jeg synes slet ikke, indendørsbillederne lider under manglende lys – og jeg er enig i fravalget af hårdt blitzlys. Det gør billeder decideret grimme og på en eller anden måde upersonlige.

  Dejlig aften med masser af mad og mange dejlige vine. Efterlønstilværelsen er kærkommen. Det ser man tydeligt.

  Svar
  1. Eric

   Efterlønstilværelsen er meget kærkommen. Havde vi stadig arbejdet, ville sådan en tur betyde, at der var ophobede weekendpligter, som måtte forsømmes.
   Billederne lider som sådan ikke af manglende lys, men skarpheden lider under længere eksponeringstid.

   Svar
 5. Erik Hulegaard

  Skulle man for et øjeblik screene denne blogs indhold for tags, ville Sæby fremstå foruroligende mange gange. Når seneste oplevelse fra den andenstørste by i Frederikshavn kommune gennemlæses, kan man kun ærgre sig over, at tandbørsten fyldte så meget; ellers kunne 6 flasker af udvalgt årgangs alkohol – plus en lille sammenpakket godbid til Tot og en damefrakke – sikkert godt have fundet plads i rutebilen, der transporterede 2 stk. pax med overbelastede smagsløg retur til Region Nords hovedstad.

  Svar
  1. Eric

   Vi overvejede skam muligheden, men blev så enige om, at den lokale vinhandel har et glimrende udvalg, som også prismæssigt kan matche. Den lokale har så ingen godbidder til Tot, men det er der råd for.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *