Til Polen på fabriksbesøg

I morgen går turen til Chelm i Polen. Chelm er en by i Polens sydøstlige hjørne nær grænsen til Ukraine. Vi skal besøge en cementfabrik.

Chelm i Polen (kort fra Wikipedia)Det er ikke så usædvanligt, at folk fra forskellige cementfabrikker besøger hinanden. Hvis man ikke er konkurrenter, kan der sagtens udveksles knowhow til fælles gavn.

For nogen tid siden var der gesandter fra Chelm på besøg i Aalborg for at se vores kridtgrav, og nu tager en kollega og jeg så derned for at se deres anlæg for indfyring af alternative brændsler.

”Alternative brændsler” er et pænt udtryk for affald, der kan erstatte fossile brændsler (typisk kul og petcoke) og reducere såvel CO2-udslip som brændselsomkostninger.

Imidlertid er det ikke så homogent og nemt at håndtere som fx kul, og det giver derfor nogle “procestekniske udfordringer”, man skal have styr på, før man investerer i dyrt maskineri.

På cementfabrikken i Aalborg arbejder vi målrettet mod at øge andelen af alternative brændsler, og på fabrikken i Polen er de kommet længere end os. Så må vi se, om vi kan lære nogle tricks 😉

Det bliver en lang tur: først med fly til Warszawa og så ca. 230 km med bil til Chelm. Der er efter sigende meget vejarbejde, men vi bliver heldigvis hentet og bragt – fornemt!

Der bliver lige et par timer med dagslys, hvor vi kan lege turister i Chelm, og så er dét slut. Fredag formiddag har vi 3 timer på fabrikken, og så er det retur til lufthavnen i Warszawa.

Så det med at rejse er ikke altid lige eksotisk; men selvom det bliver nogle lange rejsedage, glæder jeg mig alligevel. Det er spændende at se noget nyt, man oplever lidt og lærer forhåbentlig noget nyttigt.

Relateret:

15 thoughts on “Til Polen på fabriksbesøg

 1. Gowings

  Rigtig god tur. Det er altid interessant at få sine fordomme gjort til skamme; at en polsk cementfabrik skulle være længere fremme i skoene på det ‘grønne’ område havde jeg ikke lige set det komme…

  Svar
  1. Eric Bentzen

   Vi fik stort udbytte af turen! Mere om turen følger, om end jeg går let hen over det væsentligste udbytte – det tekniske. Men en halv liter velsmagende polsk fadøl til 8,50 danske kroner er også en slags udbytte 😉

   Svar
 2. Ellen

  Imponerende. Der røg en af mine fordomme … jeg ville ikke have troet, at Polen var så langt fremme med alternativt brændsel.
  Os, som sjældent rejser i firmaøjemed, sørger gerne for at få så meget ud af det som muligt – jeg håber dine tre timer kan blive brugt godt. Kunne du ikke have lokket et par ekstra hotelnætter ud af chefen? Det har jeg med held gjort de få gange, det har været aktuelt – især fordi flybilletterne oftest bliver væsentligt billigere, hvis man er væk natten til søndag, så det er ren win-win.

  Svar
  1. Eric Bentzen

   Desværre blev tiden med dagslys kort – jeg havde glemt, at vi rejste mos øst! Idéen med de ekstra nætter er sympatisk, men var ikke aktuel i dette tilfælde. Mere om turen følger.

   Svar
 3. Helle Sørensen

  Aha – nå så det er Cemex, der er ejer. Nu må du jo lige tjekke deres produkter også – få lidt datablade med hjem 🙂 sådan noget interesserer mig.
  Spændende at se byen – Warszawa har jeg set – og den behøver jeg ikke se igen, derimod har jeg altid lyst til et gensyn med hyggelige Krakow. Hils Helle

  Svar
  1. Eric

   Ja, Krakow har bestemt atmosfære, som trækker i retning af et genbesøg – ikke ulig Tallinn. Jeg skal nok hilse Helle Helle 🙂

   Svar
 4. Helle Sørensen

  Det er en meget spændende tur – bliver rigtigt interessant at se Chelm. Jeg har googlet 🙂 – godt, at I i det mindste får 3 timer til at se jer omkring. Hvem ved, måske render du ind i noget, du kan imponere “fruen” med – smil.
  80% er imponerende – jeg troede faktisk ikke, at de var så “fremme i skoene”. Glæder mig til at høre om turen. Og du når vel en god piwo 🙂 – og så kommer du jo hjem til weekend og kan slappe af.
  Helle

  Svar
  1. Eric

   Ja, der er vist et historisk centrum på toppen af kridtknolden. Vi må se, om hotellet er i nærheden (polakkerne har reserveret). Jeg kan sikkert finde nogle rodskårne champignons, som er billigere end dem, man kan købe i Brugsen. 😉

   Fabrikken ejes af verdenskoncernen CEMEX, så de har selvfølgelig stor ekspertise i ryggen.

   Svar
 5. Erik Hulegaard

  “Turister i Chelm” – det er vist en cementeret sandhed, at langt de fleste – selv ikke geografistærke danskere – kender Chelm. Nu gør jeg! Sight-seeing i Chelm kan naturligvis ikke matche Warszawa, som absolut fortjener en dag m.m.

  En CO2-venlig hilsen – håber ikke, at Tot forveksler den efterhånden slidte kuffert med et kradsebrædt ! 😉

  Svar
  1. Eric

   Tots klør har endnu ikke forgrebet sig på noget i dette hjem – her bruges kun bløde poter! Co 2 you too.

   Svar
 6. Helle Sørensen

  Det bliver da helt vildt spændende Eric. Jeg ønsker dig en rigtig god tur.

  Svar
  1. Eric

   Tak Helle. Chelm er ikke nogen lille by, men den ligger uden for turismens alfarvej, så den er ikke uinteressant. På det faglige plan kan vi lære noget: På fabrikken, vi skal besøge, kommer mere end 80 % af brændselsenergien fra alternative brændsler, så de kan andet end brygge godt øl, de polakker 😉

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *