Feriens sidste vers

Temperaturen her på Leros faldt fra +30° til ca. 25° for en uge siden. Det var en velkommen ændring, selvom det så er køligere om aftenen.

Aften-aperitifen på stranden i Panteli Bay kalder nu på en let trøje. Trøjen er ikke strengt nødvendig, men komfortabel, når brisen står ind fra havet.

Græsk-dreng

Denne græske dreng behøver ingen trøje

Det bestyrker mig i troen på, at det ideelle for os ville være at tage af sted et par uger senere og rejse hjem i oktober.

Ulempen er mere ustabilt vejr, og da de små propelfly er ret følsomme over for vind og turbulens, kan det give aflysninger.

Det kan man så tage højde for ved at indlægge et par dages buffer i Athen, og skulle bufferen vise sig overflødig, giver det mulighed for at besøge et museum eller to i demokratiets vugge.

Flyet fra/til Athen var aflyst mandag-onsdag, men det skyldtes strejke. Strejken er overstået, men nu truer et blæsevejr lørdag, hvor vi skal rejse.

Vi får se. Hvis flyet aflyses, må vi tage bøvlet med ombookning Athen-DK. For mig kan det være ret ligegyldigt, men Helle har jo et arbejde at passe.

Den ene magelige dag har taget den anden. Det er velkendt, at man i starten af ferien synes, at der er laaang tid, til man skal hjem, og lige pludselig er der kun et par dage tilbage.

På den ene side vil man gerne forlænge driverlivet, nydelsen og tosomheden, på den anden er der også ting derhjemme, som trækker.

Turistkrise

Nu, hvor de fleste grækeres sommerferie er overstået, er det småt med turister på Leros. COVID har spændt ben for mange, som gerne ville hertil.

Hver dag ser vi dog nye lystsejlere ankret op i bugten og besætninger, som sejler ind i små, overfyldte gummibåde. Vi har endnu til gode at se nogen kæntre eller ryge i vandet, men det er dømt til at ske en dag.

Tavernerne stiller stadig borde på stranden i Panteli Bay, men først når nogen sætter sig, bliver der lagt papirsdug på og dækket op. Generelt dækkes der ikke mange borde, men det varierer fra dag til dag.

Borde på stranden

Bordene dækkes først, når nogen sætter sig.

Tavernerne lukker dog ikke, når turistsæsonen er overstået. De skruer blot ned for blusset og nøjes med de lokale.

Vandhanevandet smager heller ikke så salt, som det plejer. Ifølge værtinden her på Nikis Studios har det ikke regnet mere end sædvanlig, så det hænger også sammen med, at der er færre turister og dermed lavere vandforbrug.

Det regner ikke meget, og havvand trænger ind i grundvandlommerne, Da salt vand er tungere end fersk, bemærker man det først, når årets ration af ferskvand er ved at være opbrugt.

Hvor vi i DK typisk døjer med kalk i vandet, er det her salt, der kan aflejres og fx genere de bevægelige dele i en toiletcisterne. Saltet mærkes også på huden og i håret.

Regnen falder fortrinsvis i februar/marts, og der kan komme meget på én gang. Så forvandles Pantelis veje til floder, der alle løber ned mod bugten i rasende fart. I år blev Nikis’ affaldscontainer bortført af vandmasserne, og de så den aldrig igen.

En dag vil en dykker måske undre sig over, at der står en grøn affaldscontainer på havbunden mellem Leros og Kalymnos.

Men vi mærker ingen forskel på det græske humør. Grækerne synes at tage tingene, som de kommer, og der er jo heller ikke meget andet at gøre. De er i den grad krisevante, og for mange er det svært at få enderne til at mødes – COVID eller ej.

Jeg tænker uvilkårligt på bedstemor og de andre, der fisker med håndholdte liner fra stranden i Panteli Bay. Man benytter sig af de muligheder, der er, og så er der også familien. Undertiden får man indtryk af, at alle på denne ø er i familie med hinanden.

Smittetal

Vi har fulgt udviklingen i de danske smittetal. Fra vi rejste, er procenten steget fra ca. 0,8 % af de testede til ca. 2 %. Det er ikke godt – det bliver spændende at se, hvilken effekt de seneste restriktioner får, og hvad vinteren bringer.

Der er også bekymring over udviklingen i Grækenland, og politikerne lyder som et ekko af deres danske kollegaer – ”ungdommeligt letsind, for lille afstand” osv.

Den græske regering rumler med skærpede restriktioner, men måske kun for Attica, der er hårdest ramt. Smittetallet er ikke så højt som i DK, men der testes færre, så det kan ikke sammenlignes uden videre.

Som jeg før har nævnt, er der endnu ikke registreret smittetilfælde på Leros. Man efterlever kravene om mundbind osv., men det er lidt la-la. Ofte er næsen ikke dækket, og engangsmundbind håndteres ikke som foreskrevet.

Det er ikke nemt. Et mundbind til godt 3 kroner vejer nok tungere i et græsk budget, og varmen er heller ikke på forklædningens side. Forleden så vi et engangsmundbind bundet til styret på en parkeret scooter. Er der ikke styr på mundbindet, er der i det mindste mundbind på styret!

Mundbind på styret

Mundbind på styret

Nu er det bare at nyde de sidste dage, før vi skal til Athen, hvor der skal passes ekstra på. Det har uden sammenligning været ferien med flest forhindringer, men hvor er vi glade for, at det lykkedes at komme afsted.

Hvem ved, snart lukker Grækenland måske for turister fra Danmark.

Relateret:

/Eric

11 thoughts on “Feriens sidste vers

 1. Donald

  Smittefaren er stor nu. Og skrækken for at smitten breder sig nu igen, er forståelig, men det ville være rart hvis man fik mere formidling af medicinsk information og om forskningens nye resultater.
  Har der været talt om den desperate situation på Lesbos?

  Det glæder mig at I kan kommer hjem når det ikke stormer! Jeg forstår overvejelserne sådan at det måske en anden gang ville være OK at rejse til Leros sidst i September og komme hjem i efterårsferien? Fordi det stadig er lunt vejr på Leros sidst i September?

  Svar
  1. Eric

   Situationen på Lesbos fylder en del i den græske presse – den er ganske forfærdelig.
   Og ja, overvejelserne gå på at skubbe terminen fx 14 dage. Så er der ikke så hedt, men stadig dejligt “dansk” sommervejr.

   Svar
 2. LeneKC

  Dejligt med en ferie, hvor man er kommet ned i tempo, har nydt den og føler sig genopladet. Desværre ser du nok ikke denne kommentar, for ingenting virker af det jeg gør.

  Svar
  1. Eric

   Ja, det er bare lækkert!
   Denne gang gik din kommentar bare lige igennem. Jeg kan se, at det er den samme e-mailadresse, som du før har brugt, men denne gang har du ikke linket til din blog. Jeg troede, at Akismet kun så på e-mailadressen, men det er måske ikke rigtigt?!?
   Mit gamle spam-plugin, som præsenterede en CAPTCHA ved mistanke, fungerer åbenbart ikke med den seneste WP-version – jeg skal have kigget på det, når jeg kommer hjem. Det sparede mig for en masse manuelle indgreb (kommentarer der skulle godkendes eller slettes), men jeg må nok se mig om efter noget andet.

   Svar
   1. LeneKC

    Det virkede så ikke anden gang jeg prøvede at svare min egen kommentar. Jeg har før prøvet at udelade web-adressen, det hjalp ikke den gang. Denne gang skrev jeg det hele uden at acceptere det pc-en foreslog og ændrede mit navn lidt 🙂

    Svar
 3. Erik Hulegaard

  Man bliver ikke sjældent hæs, når sidste vers i en lang salme afsynges. Det gode er så, at det netop har været en lang – ikke salme – men ægte afslappende ferie, hvor det fine sensommervejr har dannet bagtæppe for rekreation af krop og sjæl vekslende med græske hverdags iagttagelser, hvoraf nogle er delt af dine læsere på denne digitale skriveplade.

  De fysiske og mentale tanke er fyldt godt op til dansk efterårsvejr, Corona-forholdsregler etc. – lad hjemturen blive “seamless” trods de berammede flyskift.

  Svar
  1. Eric

   Ja, de forskellige forhindringer til trods har det været en god ferie. Snart skal vi hjem til vintertøjet! Hvad fremtiden bringer, vil jeg iagttage fra lænestolen.

   Svar
 4. Ellen

  Der er snart ikke flere gule lande tilbage, men Grækenland er et af dem.
  Smittetrykket stiger desværre stadig de fleste steder, men antallet af syge stiger ikke tilsvarende, så det er åbenbart ikke alle smittede, der udvikler sygdommen, hvilket trods alt er et godt tegn.
  Og I har haft en god ferie – det er lige nu det vigtigste 🙂

  Svar
  1. Eric

   Smittetrykket kan vi ikke gøre alverden ved, men vi har (nemlig!) haft en god ferie – lige efter vores smag.

   Svar
 5. Stegemüller

  Fra 30 grader til 25 grader lyder vældig behageligt, men det er forståeligt, at det kalder på en let trøje om aftenen, når I sidder ved havet.

  Jeg har ikke rigtig fulgt med i de præcise tal for antallet af smittede, men min fornemmelse er, at nu har vi snart testet hele den danske befolkning. Du har ret i, at det bliver spændende at se, hvad vinteren bringer.

  Det er interessant at læse, at de græske myndigheder siger det samme som de danske. Begge parter må altså være rette spor.

  Svar
  1. Eric

   Klimaet er stadig vældig behageligt – det bliver en omvæltning at komme hjem.
   Politikerne i hele Europa siger stort set det samme om virussens opblomstring, så enten har de alle ret, eller også tager de alle fejl 😉

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *