Nonner og mus

Fruens forestående jubilæum fik mig til at tænke tilbage på min egen tid på cementfabrikken, og I får lige en historie.

MusDet er snart 30 år siden, jeg startede på cementfabrikken. Der er mange historier fra de år, og her får I en af dem.

Det var i 90’erne, jeg arbejdede som operatør i kontrolrummet, og vi havde fået en ny scanner, som grafisk viste klinkernes overfladetemperatur i køleren efter ovn 87.

Softwaren kørte på sin egen, kraftige computer, og kontrolrummets daværende chef, X, og hans chef, Y, var i kontrolrummet for at lære noget om brugerfladen.

Betænk, at det var i starten eller midten af 90’erne: X var ikke computervant. Han skulle føre cursoren til højre, men da musen nåede kanten af musemåtten, stoppede han og funderede over, hvordan han nu kom videre.

Hans løsning var at løfte musen og rulle kuglen på musens underside med to fingre.

Y så himmelfalden på ham og udbrød:

”Jamen X, du holder jo på den som en nonne om en vis ting!”

X rødmede dybt, og det var egentlig synd.

For som vi alle ved, er der smartere måder at bruge musen på, men cursoren bevægede sig da, om end kursen var lidt slingrende.

/Eric

20 thoughts on “Nonner og mus

  1. Jørgen

    Det er en morsom historie, naturligvis, men den får mig til at tænke tilbage på min introduktion til computere, hvilket var ret hurtigt efter jeg blev selvstændig 1 1987. Jeg lærte mig det hele selv, og der var mangt og meget det varede længe inden jeg opdagede, og der er fortsat meget jeg endnu ikke har opdaget. Det er lidt morsomt det ikke er længere tid siden en historie som din var en realitet.

    Svar
    1. Eric

      Ja, inden for IT år det stærkt! Den første PC (en HP), som kontrolrummet fik “second hand,” havde efter sigende kostet en formue. Jeg tvivler på beløbet, jeg fik oplyst, og vil derfor ikke skrive det, men det var mindst en faktor 10 i forhold til dagens priser for computere den kan meget, meget mere.

      Svar
  2. Inge

    Hahaaa… jeg kan godt huske de første edb kurser jeg afholdt for mange år siden.. Vi startede med at øve brugen af mus.. Det var ikke “bare lige” for alle.. 🙂

    Svar
    1. Eric

      Som jeg skrev i en kommentar til Ellen, er det vigtigt at hastighed og acceleration passer til brugerens motorik.

      Svar
  3. Ellen

    Har vi været meget fremmelige i mit firma? Vi havde computere, da jeg blev ansat i 1978, og de første pc’er holdt deres indtog i 1987 🙂

    Svar
    1. Eric

      Ja, det tror jeg. Jeg har ikke styr på, hvornår kontorerne fik PC’ere, men der var i hvert fald mainframe, da jeg startede i 1986.

      Svar
    2. Stegemüller

      @ Ellen

      Som Eric tror jeg også, I har været MEGET fremmelige. I Arbejdsskadestyrelsen kom de første computere vidst i 1992 (og jeg var med til at indføre dem). Og det var slet ikke let for “skriverne”, at skulle omstille sig til, at AC’erne nu skulle skrive selv – og ja det var heller ikke let for AC’erne). Til de mere administrative ting (spørg mig ikke hvilke) var der mainframes – altså brun skærm med grønlige eller gule bogstaver, hvor bogstavet stod som en stor firkant og hoppede, indtil der blev trykket på en tast.

      Svar
  4. Stegemüller

    Den stakkels mand – han stod vel med musen, som jeg nu om dage sidder med et touchpad til computeren? Men selvfølgelig er historien da sjov.

    Apropos dit indlæg så stod jeg ude i badet for lidt siden og kom til at tænke på 1990 – 1992, hvor jeg lige var blevet kandidat og ansat i Arbejdsskadestyrelsen. Dengang havde vi “skrivedamer” eller lettere “skrivere”, hvor man lagde sine koncepter ud for at få dem skrevet. Damerne var guld værd, for de fangede de fejl, man havde lavet.

    PCer fandtes ikke i de dele af styrelsen, der leverede vores kerneydelse, men ovre i sekretariatet, hvor jeg flyttede hen, var der sørme computere.

    Svar
  5. Ellen

    Hahaha – skøn historie. Mus var et mærkeligt dyr i starten.
    Det viste sig også at være det, min gamle far havde sværest ved at lære, da min søster skulle sætte ham ind i computerens mystiske verden. Han fattede tingene forholdsvis hurtigt, hans høje alder taget i betragtning – men han kunne overhovedet ikke finde ud af t bruge musen!

    Svar
    1. Eric

      Det er vigtigt, at musens hastighed og acceleration passer til brugerens motorik. Måske har det været problemet.

      Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *