Til musical og i maskinrummet med GDPR

I går var vi i Aalborg Teater at se/høre The Sound of Music, men ellers er den sidste tid gået med hårdt arbejde i hjemmesidens maskinrum.

Cementfabrikken er en af flere sponsorer for Aalborg Teater, og for ikke så længe siden blev der udloddet nogle sponsorbilletter til The Sound of Music.

Helle deltog i lodtrækningen, men trak en nitte, indtil en af vinderne fandt en billig ferierejse, og vi kom med på afbud.

Jeg har ikke været i Aalborg Teater, siden jeg var knægt, jeg tror det var til ”Folk og røvere i Kardemommeby”, så det var en ny oplevelse.

Teatret er fra 1878 og ikke nær så flot som det nyistandsatte teater i Siracusa på Sicilien, der har omtrent samme alder.

Balkoner i Siracusas teater

Balkoner i Siracusas teater (Sicilien)

Men temperaturen i teatersalen var sandelig siciliansk: Der var drønvarmt og lummert, og for skuespillerne må det have været endnu værre.

Forestillingen imponerede mig. Den var flot sat op og med et humoristisk twist, man ikke finder i den berømte filmudgave. Skuespillerne var ikke i sang-liga med Julie Andrews, men de sang godt, og især abbedissen imponerede.

Det var en god oplevelse, og bagefter spiste vi på Taverna Zorba, som ligger lige om hjørnet. Marius havde det hedt ved grillen, men Helles lammekoteletter og min souvlaki var perfekte, og ripassoen var tempereret i fryseren.

I maskinrummet med GDPR

Som det nok er gået op for de fleste, er der kommet nye regler (igen!) fra EU om hjemmesiders beskyttelse af personlige oplysninger, cookies osv.

Jeg er helt med på, at giganter som Facebook, Google med flere skal begrænse deres høst af persondata, men samtidig bringer kravene millioner af hjemmesidesnedkere til fortvivlelse og koster ”almindelige” virksomheder milliarder.

Vi med personlige hjemmesider har ikke ressourcerne til at købe professionel hjælp, hverken til det tekniske eller det juridiske.

Det juridiske – altså hvad man er forpligtet til – kan man måske læse sig til, om end det er uigennemskueligt, men værre er det med det tekniske.

For hvordan hulen blokerer man for cookies, hvis det er det, man skal, fordi læseren siger nej?

Jeg har søgt vidt og bredt. Der er tusindvis af ”cookie consent bars”, der popper op med en besked om, at ”denne side bruger cookies”, men ingen af dem, jeg har set, formår at blokere tredjepartscookies på en måde, jeg kan finde ud af.

Bortset fra én, og den har jeg nu implementeret på alle mine ”almindelige” websider, som ikke drives af et udgivelsessystem som fx WordPress (blogs).

Det er et javascript, som med nogle tricks kan forhindre tredjepartscookies ved at blokere for de javascripts, der udløser disse cookies (fx Google Adsense eller indlejrede YouTube-videoer).

Det indebar flere dages redigering af mange, mange sider (tak for søg og erstat!), og efterfølgende tog det timer at uploade de reviderede sider.

Nu er det så på plads. Jeg lever næppe 100 % op til det uigennemskuelige regulativ, GDPR, men når der svømmer cookiefede laks rundt i cyberspace, er der nok ingen, der interesserer sig for småfisk med små synder.

/Eric

10 tanker om "Til musical og i maskinrummet med GDPR"

 1. Donald

  Tænk at Aalborg har så fint et teater! Ærgeligt at det var den varmeste Maj nogensinde 🙂

  Jeg siger som Ellen, dette GDPR er ikke nogen garanti for noget som helst. På et tidspunkt begyndte fx. DR (og andre stats-sider) at bruge så mange cookies med den undskyldning at det skyldtes et ønske om at kunne tilbyde “bedre brugeroplevelse”. Jeg fik overfladisk undersøgt, hvad DR havde af cookies, og en del var noget 3.part som formentlig er kommet ind på websiderne pga. at DR.dk køber assistance.

  Jeg tror derfor at assistance ikke er nogen garanti for noget som helst.

  Og hvad er meningen iøvrigt med at man bliver spurgt om man accepterer cookies, når der ikke er mulighed for at svare NEJ og så ellers fortsætte med at hente programoversigt osv.

  Og der er heller ikke nogen, der forklarer om flash-cookies og andre metoder til tracking! Så det er inkompetent så det oser – eller hvad siger man –

  Svar
  1. Eric

   Nej, det glimrer ikke med kompetent indsigt, men de har været ekstremt dygtige til at gøre livet surt for alle med websider.
   Billedet med de fine teaterbalkoner er fra teatret i Siracusa – det i Aalborg er meget mere ydmygt.

   Svar
 2. Ellen

  Er den nye persondatalov ikke bare et udslag af den sædvanlige pleasen fra alverdens politikere, efter man havde FB-valgskandalen i USA?
  Jeg synes i hvert fald, at det er noget fis.
  Alle anbefaler, at man siger nej til tredjepartscookies, men gør jeg det, får jeg ikke lov at kommentere hos bloggere, der bruger Blogspot. Jeg kan ikke gennemskue hvorfor, men det er da noget … fis.
  WP ordner åbenbart sagen på mine vegne, hvilket jeg er ganske tilfreds med. Jeg gider simpelthen ikke begynde at bruge hjerne, tid, energi og kræfter på at finde ud af, hvad det her egentlig drejer sig om.

  Svar
  1. Eric

   Ja, noget fis. Det har dog været i støbeskeen længe før FB-skandalen.
   Om WordPress’ håndtering er helt korrekt, er der sikkert nogen, der kan diskutere – jeg gider ikke. Iflg. GDPR kan du blive tvunget til at agere. Jeg har fx kommenteret på din blog og kan kræve af dig, at de informationer, jeg selv har givet, skal slettes – alternativt kan jeg bede om at se, hvilke informationer, der er logget, og du skal pinedød udlevere dem! Ak ja …

   Svar
 3. Pia

  The Sound of Music er en fantastisk god oplevelse. Så god at vi her set den et par gange. Den ene gang var det ude i en skov.
  Den nye persondatalov er noget forfærdeligt noget, og fuldstændig værdiløs, efter min mening. Holdop hvor er det kringlet og det er også, iflg. advokater, meget forskelligt fra virksomhed til virksomhed, hvordan data skal håndteres, og så taler vi slet ikke om hjemmesider, men ‘bare’ alt det andet.

  Svar
  1. Eric

   Ja, det er god og iørefaldende musik.
   GDPR er noget misk-mask som koster enorme summer, og som du skriver, er det kringlet. Hvadenten det er lovgivning eller regulativer, skal de være til at forstå. I guder, hvor har jeg haft meget besvær – og det er ikke slut.

   Svar
 4. Lene

  Ja, jeg skal have styr på vores virksomheds politik. Den er så lille, at jeg ikke troede vi var med, men jo bare en medarbejder og en kunde i kartoteket, så er vi med. Jeg starter med at gå til møde torsdag aften, så får vi at se. Måske får jeg så travlt i min weekend 🙂
  Teater i denne varme må have været ulideligt, men godt at stykket så var værd at se.

  Svar
  1. Eric

   Hvis virksomheden har en hjemmeside, skal den leve op til GDPR, og I er i samme båd som millioner andre småvirksomheder og private hjemmesidesnedkere, der ikke aner deres levende råd.
   Men måske kan det trøste, at en virksomhed som fx Jyske Vestkysten (avisen) ikke lever op til kravene. De har kun en acceptknap på deres bjælke og har fyret cookies af i vildskab, før man overhovedet når at klikke på den 😉
   Hvis du bruger browseren Chrome, kan du ved at trykke F12 se, hvilke cookies en side sender til din browser.
   Ja, det var en varm fornøjelse i teatret, men en fornøjelse var det!

   Svar
 5. Stegemüller

  Jeg kan lige forestille mig det lumre teater. Den sydlandske følelse, når svedperlerne løber ned ad kinden. Det er som at være ferie.

  Jeg synes, det er lidt af et mareridt med GDPR, og jeg har da slet ikke forholdt mig til tredjeparts cookies, bortset fra at skrive, at de besøgende kan slå dem fra i deres browser: https://root.stegemueller.dk/cookiepolitik/ Det er måske nok lidt arrogrant, men jeg aner ikke, hvad jeg ellers skal gøre. Dit js lyder avanceret, og jeg vil nok komme til dig, når mine udenfor-WP-sider engang bliver færdige.

  Hos mig har jeg lavet det så godt jeg kunne, men det er helt sikkert ikke korrekt. Men når det store stygge Datatilsyn kommer efter mig, siger jeg bare, at de må respektere og påskønne, at jeg da har vist min bedste vilje.

  Svar
  1. Eric

   GDPR er torskedumt. Intentionen er sådan set god nok, men regulativet efterlader millioner af webmastere i pine og koster (som det forrige cookie-direktiv) milliarder af kroner. Lige med hensyn til cookies, var det bedre at stille krav om, at BROWSERNE skulle have en (nem!) option om at slå cookies fra/til for den enkelte side. Som det er nu, er det anarki.
   Jeg vil dog ikke være nervøs på dine vegne, din side er som nyfalden sne, og hvem bruger snart ikke Google Analytics til besøgsstatistik?

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.