Kødløse dage

To stamgæster mødes på bodegaen, og den ene fortæller grumt om kødløse dage.

Bønner

Lisbeth, en fra kassen og så en til Maler hvis han har fortjent det. Du godeste Maler, du ligner en rotte, der har fået for lidt gift!

Det er ikke noget at spøge med.

Hvis der er nogen, der spøger, er det da dig – du ligner et genfærd.

Det er intet imod, hvordan jeg har det.

Hvad da?

Konens kødløse dage …

Er du offer for vegetarvold?

Det kan man godt kalde det, selvom hun siger, at det er for min egen skyld. Hun læser for mange ugeblade, gør hun, og får fikse ideer om kolestereoler og alt muligt andet ævl.

Måske er det ikke ævl alt sammen. I det mindste gør hun det for dit helbreds skyld; hun mener det jo godt.

Hun er nok nærmere en helbredsrisiko! Kreaturfoder hun kalder sojabøffer, tapetklister hun kalder linsesuppe, og kaninfoder som hun kalder råkostsalat. Jeg kunne blive ved!

Tapetklister har du forstand på Maler, det ved jeg, men kaninfoder? Måske vil hun sætte lidt fut i ægteskabet – du har jo nok ikke samme kaningejst som for 20 år siden, hehe!

Det eneste, hun sætter fut i, er sgu mit tarmsystem! I går serverede hun bagte bønner i russisk tomatsovs, og så sad jeg på tønden hele natten. De kunne garanteret måle det på Richterskalaen; jeg fik ikke lukket et øje.

Så forstår jeg bedre, at du ligner døden fra Lübeck. Det er ikke godt, når aftenbønnerne holder en vågen. Jeg føler med dig Maler.

Tak, men det var nu værst, da hun begyndte med al det fis. I går var det bare de forbandede bønner, som man skulle tro var i amerikansk olie og ikke russisk tomatsovs.

Vil det sige, at du trods din jamren er ved at vænne dig til kødløs kost?

Nej, gu er jeg da ej! I starten drømte jeg om natten. Om rigtig mad: Saftige, røde bøffer med bearnaisesovs, frikadeller, ribbenssteg med brun sovs og den slags. Så vågnede jeg sulten og helt ude af den, men det fandt jeg heldigvis en løsning på.

Og det er?

Jo, jeg lægger en solid bund på grillbaren. Så svømmer det kødløse bare ovenpå, og hvad konen ikke ved, har hun ikke ondt af.

Relateret Bodegakgak:

/Eric

12 thoughts on “Kødløse dage

 1. Donald

  Problemet er at man ikke laver grøntsager på en måde, der smager godt. Og så behøver man jo ikke at være kødløs, og i hvert fald ikke at gå fra frikadeller til salat på kort tid. Så hellere fra bøffer til bøffer med ærter, grønne bønner, tomater, løg, kartofler og en fed sauce. 🙂

  Svar
 2. Helle Zaupper

  Hjemme hos os har vi måttet lave en aftale om, at linser bliver præsenteret ved middagsbordet i begrænset omfang. Jeg tror, at jeg kom til at overføre det i en periode …

  Svar
  1. Eric

   Det lyder som en husfredsfornuftig aftale 😉 Jeg smagte linser (vistnok røde) en gang for ca. 40 år siden. Jeg husker ikke smagen, men derimod konsistensen, der vel bedst kunne beskrives som “slimet”. Tilberedt til rimelig konsistens og med et pift af indiske krydderier kunne linser dog sikkert være et fornuftigt proteintilskud, som selv Maler kunne få ned uden synkebesvær.

   Svar
 3. Ellen

  Hehe … “Maler”… er du inspireret af Fede fra Matador? Han lagde jo også tit lige bunden, inden han skulle hjem til kødgryderne – som oven i købet var gryder med kød i for Fedes vedkommende 🙂

  Svar
  1. Eric

   Godt tænkt, men Fede fra Matador var slet ikke i mine tanker – i hvert fald ikke de bevidste. Når øgenavnet blev “Maler”, var det pga. tapetklisteret også kendt som linsesuppen:-)

   Svar
 4. Erik Hulegaard

  Med blogejerens sædvanlige omhu for detaljer formodes det, at eksempelvis Scan-Kills lokale Aalborg-afdeling har visualiseret en rotte, der har fået for lidt gift.

  “Vegetarvold” og “kaningeist” er således dagens pensum af nye ord, som læseren kan lære. Det samme gælder vel egentlig også “russisk tomatsovs”, da jeg kun kender “russisk salat”.

  Nutidens gastronomi er blevet specialiseret og raffineret med en ypperlig fantasi, som kun en bureaukrat i EU-systemet kan matche.

  Svar
  1. Eric

   Rotteudtrykket er kendt, men næppe særlig udbredt. En søgning i citationstegn giver nogle få hits.

   Den russiske tomatsovs er næppe kendt blandt fagfolk. Jeg opfandt den inspireret af en ret, jeg smagte i Jarak, Vojvodina (Serbien). Det var hvide bønner bagt med tomat og løg, og det smagte helt forrygende godt. Den kyndige guide fortalte, at det var en russisk opskrift. Bønnerne havde dog ikke samme effekt på peristaltikken som for stakkels Maler 😉

   Svar
 5. Stegemüller

  Det minder mig lidt om mine ti år som vegetar 🙂

  Nej spøg til side, du skriver fantastisk godt og levende. Jeg har snart lyst til selv at gå ned på den bodega og træffe alle stamgæsterne. Hvad er adressen?

  Svar
  1. Eric

   Tak, men jeg er bange for, at adressen fortoner sig i fantasiens tåge. Vi lever i en café-tid, og stamværtshusene er ikke så talrige, som de var engang. Det er nu heller ikke alle gæsterne, der er lige morsomme at lytte til, og derfor har jeg sorteret de værste tågehorn fra 😉

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.