Et spørgsmål om tro

To stamgæster på bodegaen får sig en snak om Gud og tro, himmel og helvede.

Op eller ned?

Du John?

Mmm

Tror du på Gud?

Det var da fanden til spørgsmål at stille en tørstig mand, der lige har fået sin første pilsner! Snak du hellere med Verner; han er bedre inde i de dele, end jeg er.

Nu spørger jeg dig.

Så okay da, men lad os skåle, mens vi er venner.

Ja der kan hurtigt falde et forkert ord.

Nej. Jeg tror i hvert fald ikke på den version af Gud, de fleste reklamerer for, men skulle du  møde ham alligevel, kan du hilse fra mig og sige, at han skulle tage og passe sit arbejde.

Det kan man da ikke sige til Gud!

Hvorfor ikke? Først bruger han en hel uge på at være kreativ, og så lader han bare stå til. I sin tid havde han pokkers travlt med at bestemme, hvad vi må og ikke må, og så er det vel kun rimeligt at sige ham sandheden, når han ikke lever op til sit ansvar.

Han kan da have travlt med andre ting, og hvem siger egentlig, at han har et ansvar?

Hvis han har travlt med andre ting, må han tage weekenden i brug som enhver anden, og selvfølgelig har han et ansvar. Det er ligesom at sætte børn i verden; når man sætter en hel verden i verden, er ansvaret bare endnu større.

Jamen hvis det nu er sådan en prøvelse, hvor vi skal vise, om vi kan – eller sådan noget som nogen siger?

Vi kan ikke, det kan enhver tumpe da se. Vi ødelægger jo alt: Klimaet, grundvandet, alt! Bortset fra humle i øl er der ikke ret mange succeshistorier. Hvis det er en test, burde han sige: ”Game over!” og så reparere skidtet eller starte forfra.

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal tro.

Har du sjælekvababbelse?

Nej ikke sådan, men i dag er det et år siden, at fatter døde, og så kom jeg til at tænke på, at jeg nødig vil rende ind i ham igen, når det bliver min tur. Da han døde, havde jeg ikke set ham i mere end 30 år.

I var ikke perlevenner?

Det ville være synd at sige. Han brugte hånden flittigt, og det var ikke den kærlige.

Så du fik bank …

Han var syg i hovedet. Han sagde hver gang, at han selv havde fået tæsk som barn, og at det aldrig havde skadet ham. Jeg hader ham stadig, selvom han er død.

Skal vi så ikke regne med, at han tog elevatoren ned til varmen? Så må du bare sørge for at komme op i den tynde luft, når det bliver din tur.

Ja, men for at komme i himlen skal man jo sige nej til alt det sjove.

Det er vilkårene, hvis man skal tro de hellige, og skulle det lykkes dig, kommer du i fint selskab, som ville kede dig ihjel, hvis du ikke allerede var død. Du får også din lyst styret med havearbejde.

Havearbejde?

Ja, tror du måske, at paradisets have passer sig selv? Eller at der er små Harry Potter-alfer til at betjene håndskubberen? Dream on!

Det havde jeg slet ikke tænkt på. Jeg kan ikke fordrage havearbejde!

Spring op og fald ned på det. Det meste af det med himmel og helvede er alligevel noget, præsterne fandt på for 117 år siden for at få noget i kirkebøssen. Sandsynligheden for at møde den gamle må være enormt lille.

Det kan der være noget om – ja hold fast, hvor må der være mange!

Tag du dig en snak med Verner. Han er lidt højrøvet, men dum er han ikke. Han kan sikkert få styr på dine tanker.

Ja, måske. Jeg skal i hvert fald ikke snakke med Røde – så kommer det hele til at dreje sig om Kristelig Fagforening.

Nemlig, og mens du tænker over, om du skal op eller ned, skulle vi så ikke få os en bajer mere? Min hals bliver så tør af al den snak, og man skal udnytte tiden, mens man er her. Hvem ved, om man kan få øl i det hinsides?

Relateret Bodegakgak:

/Eric

10 thoughts on “Et spørgsmål om tro

 1. Erik Hulegaard

  I dagens Danmark er cirka 75 procent stadig medlemmer af Den Danske Folkekirke. Medlemstallet stiger næsten proportionalt med kilometerafstanden fra Hovedstaden. Mange – som de herrer i novellen – burde effektuere en udmeldelse, men hænger sjovt nok alligevel ved.

  Jeg har i flere tilfælde oplevet en forunderlig “trosbekendelse”, når personen befandt sig i “dødens venteværelse”. Det har også i et tilfælde været mig forundt at opleve erfaringen fra en person (aktiv overlæge) af at have været død og så blevet genoplivet, hvor begrebet “tro” ændrede sig ved den forunderlige beretning om oplevelsen. – Ligeledes kan det forbavse, når man hører den præsentable og nøgterne journalist Charlotte Rørth fortælle om “sit møde med Jesus”.

  Havearbejde kan glæde nogle og kede andre. Arbejdet i Edens have er ingen undtagelse, naturgrund eller ej. 😉

  Svar
  1. Eric

   Jeg er ret sikker på, at John ikke er medlem af foreningen og bruger den sparede kirkeskat på bodegaen, men det er jeg ikke sikker på.

   Der er mange beretninger om oplevelser og hændelser såsom nærdødsoplevelser, grædende madonnafigurer og andre mirakler. Jeg afviser intet, da beviset altid mangler, men jeg tror ikke på afsenderens objektivitet, ærlighed eller intellektuelle klarhed i oplevelsesøjeblikket. Hvis det virkelig er Guds hånd, der styrer begivenhederne, er det nok ikke lige ham, der får min stemme, og der indrømmer jeg, at jeg lægger John ord i munden, hvor han taler om ansvar.

   Men jeg er også pragmatisk. Hvis jeg en dag vågner i Paradisets (natur)have med en kop espresso indenfor rækkevidde, og englene synger rent, ja så skal jeg ikke klage 🙂

   Svar
 2. Lene

  Jeg tror jeg vil anbefale bodegavennerne at se filmen The Shack (hytten), der er alt frodigt (naturhave) og der er plads til livsglæde og nydelse i Himlen 🙂

  Svar
  1. Eric

   Det lyder jo trøsterigt, men de vil nok komme i svær tvivl om, hvad de skal tro – de risikerer jo at købe katten i sækken 😉

   Svar
 3. Ellen

  Hmmm. Aner man forfatterens holdning udtrykt gennem fiktive personer? 😉
  Men det er jo en udmærket måde at udtrykke sin livsanskuelse på, og jeg er helt enig: Hvis der skulle være en gud, hvad jeg ikke tror på der er, er det en umanerlig ignorant og ond fætter.
  Jeg har aldrig forstået religion. Ingen af dem.
  Kender du dette interview af Stephen Fry? https://imgur.com/gallery/Q6nXvKu (På tryk)
  https://www.youtube.com/watch?v=-suvkwNYSQo (Live-optagelse)
  Jeg er vild med den mand!
  (Dette uddrag tager kun godt to minutter at se.)

  Svar
  1. Eric

   Både og. Jeg er ikke-troende, men det er ikke noget, jeg sådan går og tænker på. For mange betyder det meget som et af livets store spørgsmål, og så er det naturligt, at det bliver vendt – også på bodegaen 😉
   Dit link vil jeg følge senere.

   Svar
 4. Stegemüller

  Man kan helt sikkert få godt øl i det hinsides, hvis det ellers er et ordentligt paradis, og det satser jeg som bekendt på.

  Jeg har aldrig tænkt på alt det havearbejde der må være knyttet til Edens have. Det må jo være enormt.

  PS: Jeg er stadig vild med din serie

  Svar
  1. Eric

   Det med øllet vækker sikkert glæde på bodegaen, omend der ryger en undskyldning for at tage for sig af øllerne nu 😉
   Edens have kunne selvfølgelig være en naturgrund, men jeg synes, at navnet lyder af noget mere velfriseret.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *