Lad på Leros

Vi er faldet ind i afslapningens rutine på Leros, og stornyder ferien. Vinden er behagelige 2-3 sekundmeter, himlen er blå, temperaturen er 25° i skyggen, så hvad er der at brokke sig over?

Afslapningens rutine er bl.a. morgenmad på terrassen. Sammensætningen afhænger af dagens lyst, men en fast ingrediens er græsk yoghurt med gylden honning.

Græsk yoghurt med honning

Formiddagstur

Vi foretager os skam noget. Det kan være en tur til Panteli Bay, til nabobyen Agia Marina eller til Platanos Torv for at købe brød og besøge supermarkedet på hjemvejen.

Vi holder gerne pause på torvets café. Med espressoen følger en småkage og en flaske vand, og kan du holde hus med vandet, ser ingen skævt til dig, hvis du bliver siddende så længe, at en dansk tjener for længst havde ladet dig vide, at du var en trussel mod stedets eksistens.

Blomster

Der er mange motiver på Leros

I forgårs tog vi en taxi til hovedbyen Lakki. Det går strålende med at oplade de mentale batterier, men det havde batteriet i Helles armbåndsur ikke forstået, og der er vist kun én urmager på øen.

Det er en tur på ca. 3 km, og prisen er 5 €. Det er ikke længere, end man kunne gå, men vejen er smal, biler og scootere kører stærkt efter forholdene, og på ruten er der indtil flere minikapeller, hvor en trafikant er kommet af dage.

Sidst, men ikke mindst, går det op og ned begge veje – og mest op.

Det tog urmageren 3 minutter at skifte batteriet, og det kostede 4 €. Tænk på det, næste gang du betaler 90-100 danske for samme transplantation.

Fra havnen i Lakki. Kan du se, hvad der er på dette billede?

Ellers kan du se det her, hvor der er zoomet ind:

Krabbe

Dagligvarer

Prisniveauet for dagligvarer er generelt som i DK. Brød, grøntsager og sprut/vin er billigere, men nogle andre ting er dyrere – især importvarer.

Man skal så ikke være blind for, at der løber transportudgifter på, når varerne skal distribueres til et øhav, men det er alligevel tankevækkende, for de fleste grækere tjener langt mindre end danskere, hvis de da er så heldige at have et arbejde.

Til salg

Når man går rundt, ser man masser af huse og grunde til salg, og nogle – hvis ikke adskillige – har været det i årevis.

Bunden er slået ud af det græske ejendomsmarked. Det har flere årsager, men en ikke uvæsentlig faktor er, at ejendomsskatten er skruet kraftigt i vejret.

Pensionister, som for længst har betalt huset, troede, at det var deres opsparing, og at de havde en bolig til deres dages ende. Nu har de måske ikke råd til at bo der mere, for ud over at ejendomsskatten er steget, er pensionen skrumpet. De er skakmat.

I Platanos ser man også en del lukkede butikker. Udstillingsvinduet er tomt bortset fra en tom vandflaske, der samler støv. Facaden forfalder.

Det går vist nogenlunde for de butikker, der sælger basisvarer som fx bageren, grønthandleren osv. Det er værre for dem, der sælger tøj, serviceydelser og andet, som kræver en kundekreds med købekraft.

Statistikkerne fortæller desuden om enorm ungdomsarbejdsløshed, unge der søger til udlandet, bundløs gæld og meget mere. Grækenland er reelt sat under administration, men det er ikke gået, som de neoliberale præster prædikede.

Livet går videre

Men folk går ikke rundt med humøret i bund af den grund. Sådan er mennesket ikke indrettet.

Vi møder kun venlighed og munterhed. På Platanos torv spiller ældre mænd backgammon i timevis, fiskerne i Panteli Bay snakker over en kop kaffe i tamarisktræets skygge, og mødre lufter deres poder i sko, der matcher T-shirtens farve.

Bedstemor holder øje med ungerne og fisker med håndline, mens børnenes mor passer sin smartphone. Bedstemor fanger sjældent andet end småkravl, men håbet er intakt aften efter aften. Fiskene er der, de skal bare lære at bide.

Killing

Denne lille fyr har endnu noget at lære

Der kommer også lokale på de lokale restauranter. Verden er ikke sort/hvid, og selvom de fleste kører scooter, ser man også Mercedes.

Der er lidt landsbystemning over det hele. Folk hilser fremmede med kaliméra eller kalispéra alt efter tidspunktet på dagen, og når vi om aftenen går hjem fra Restaurant Psaropoula, siger vi ”kalinychta”.

Myggene

Myg plejer at være noget af en plage, især for Helle der altid har slået voldsomt ud med hævelse og blister. Mine myggestik plejer at klø et par dage, og så er det det.

I år er det anderledes, og jeg ved ikke hvorfor. Helle slår ud og hæver lidt, men ikke nær så meget som hun plejer. Jeg har fået et par stik (eller flere?), som jeg har kunnet se, men ikke mærke.

Det er underligt, men fint. Man skal ikke nødvendigvis kunne forklare mystikken for at glæde sig over den.

Vejrudsigten

De forskellige vejrudsigter er ret uenige. Én spåede fx gråvejr i dag, hvor vi har det måske bedste vejr på hele turen.

Det er nok ikke så nemt at spå for sådan en smule ø. Vi tager det, som det kommer, og bortset fra uvejret i sidste uge, har det været skønt.

Nu skal jeg lige have dette lagt op på bloggen, og så er det tid til kryds og tværsen.

Relateret:

/Eric

11 thoughts on “Lad på Leros

  1. Donald

    Det er da godt at folket ikke bliver lethargiske på grund af neoliberalisternes prædikener og de økonomiske ulykker. Jeg tillader mig dog at tro, at der andre steder i Græken(land) gemmer sig nogle uhyrlige tragedier på grund af falitter, ikkesolgte huse og manglende omsorg for de svage. Og had til flygtninge og migranter kan desværre også ses siger nyhederne.

    Svar
    1. Eric

      Desværre har du så evig ret. Følger man lidt med i de (engelsksprogede) græske medier, læser man meget, og meget trist. De danske medier bruger andre kilder, som overvejende tegner en succeshistorie, når det kommer til konsekvenserne af den (påtvungne) økonomiske politik.

      Svar
  2. Lene

    Lade dage er slet ikke så ringe endda. jeg gad godt have tid til – ikke solskinsberigede græske øer, men efterårsagtig skovhus, hvor jeg kan gå ind i stilhed og gå lange ture. Om man er til det ene ller det andet er underordnet, det vigtigste er at få pulsen og vejrtrækningen ned og at kunne nyde der hvor maner. Det er du en mester i 🙂

    Svar
    1. Eric

      Om man er til det ene eller andet er nemlig ligegyldigt, bare man kan nyde det på den facon, man foretrækker 🙂

      Svar
  3. Ellen

    Den med huset i pensionisttilværelsen kan vi skam også i DK. Et par af mine bedste venner har måttet sælge deres hus, selv om det var betalt ud, men ejendomsværdiskatten ødelagde hele regnskabet, fordi de ville blive beskattet af 200.000, som de ikke vil indtjene som pensionister. Det er bare ikke i orden.
    Når det er sagt, er rigets tilstand naturligvis langt værre i Grækenland, men som du siger, hjælper det ikke meget, at en hel nation går hen og bliver deprimeret – livet skal gå videre, og det gør det heldigvis altid.

    Svar
    1. Eric

      Den offentlige vurdering af ejendomsværdien har været og er en kendt skandale. Vi har ikke noget at klage over, for os vil ejendomsskat m.m. ikke være dyrere end at bo til leje, men vi bor jo også i det mørke Jylland, hvor huspriserne ikke tåler sammenligning med Sjællands.
      Leros klarede sig igennem 299 år med tyrkisk styre, og senere kom italienerne til fadet, så mon ikke de også klarer krisen i dag; men det er hårdt!

      Svar
  4. Stegemüller

    Tak for et dejligt rejsebrev! Det er næsten som at være der selv.

    Jeg vil da tro, billederne forestiller en krabbe, og det siger jeg på baggrund af den kraftige klo på dens venstre side.

    Dejlig billede af mis. Pas på Tot ikke bliver jaloux. Hvad mener du egl. med, at mis har meget at lære? Bare at den skal blive voksen?

    Svar
    1. Eric

      Jeps, krabbe, men uden forstørrelse skulle der Helles gode øjne til at se den live.
      Hvad Tot ikke ved, har han ikke ondt af. Killingen har meget at lære, hvis den skal blive lige så venlig og imødekommende som den græske befolkning 🙂

      Svar
  5. Erik Hulegaard

    Læserens hvilepuls nærmer sig et uset lavt niveau, når disse Leros-indlæg gennemlæses. Selv myggene synes at slappe mere af. At det gennemsnitlige græske humør trods usmagelig ungdomsarbejdsløshed og for mange brutalt udhulet økonomisk kraft også (tilsyneladende) er afslappet, er kun endnu et mentalt rekreativt bidrag.

    Og så havde jeg væddet en lille æske kattetunger med mig selv på, at der på et tidspunkt måtte komme et kattebillede. 😉

    Off topic: For få dage siden kunne læses, at der var et muligt (bevidst?) hul i den tyrkiske mur, der efter aftale til et gigantisk milliardbeløb holder Mellemøstens mange potentielle rejsende inde. Opleves der nogen ændring i Leros og omegn af flygtningestrømme etc. ?

    Svar
    1. Eric

      Myggene slapper afgjort af i år, og tak for det 🙂
      Der synes ganske rigtigt at være en udvikling i antallet af flygtninge. Det er ikke noget, jeg har hørt de lokale snakke om, men på den anden side har jeg heller ikke spurgt. Jeg kunne spørge husets yngste søn – jeg tror, at han stadig arbejder deltids som chauffør for UNHCR. Men artikler som denne: http://theconversation.com/more-refugees-arrive-on-greek-islands-amid-overcrowding-and-water-shortages-123494 mere end antyder, at der er noget om snakken.

      Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *